Top5 - 2020 tavaszi olvasmánya

június 02, 2020
Az elmúlt három hónapban sok szuper könyvet olvastam, most azt az ötöt válogattam ki, amik tényleg meghatározóak voltak számomra az elmúlt hetek távlatából is.

"Az Eperföldek csúnyácska borítója (igen, az egy kutya ami lepisil egy óriási epret) mögött egy lebilincselő történet bújik meg - kelet-európai, orosz, kínai vendégmunkások sorsáról, akik nagy álmokkal érkeznek Angliába. (...) Nem csak a vendégmunkások életéről mesél, hanem az ukrán nemzetben jelen lévő ellentétekről, a kapitalizmusról, arról hogyan használják ki egymást az emberek - akár kis szinten - akár nemzeteket tekintve. Szépen megtartotta az egyensúlyt a fenti témák komorsága, kegyetlensége és a remény, a szeretet és a humor között. Ajánlom ezt a könyvet, ha szeretitek a különleges történeteket, a realista ám izgalmasan kanyarított sztorikat, humorral és egy kis szerelemmel."

"Ahogy sokan mások, úgy én is a Netflix sorozat miatt szerettem volna elolvasni a lengyel fantasy író, Andrzej Sapkowski Vaják sorozatát. Először két éve, a képregény-adaptációk miatt figyeltem fel erre a világra, de akkor még nem vágytam megismerni az eredeti regényeket. A sorozat ledarálása után viszont annyira beszippantott ez a mágikus világ, hogy nem akartam még szabadulni. 
Az utolsó kívánság nem regényformában van megírva - novellafüzér, amiben A belső hang című fejezetek foglalkoznak a jelennel, ezek váltakoznak fontos múltbeli kalandokkal. Nagyon behúzott a könyv, mondjuk segített hogy szerdán és csütörtökön is 5-6 órát vonatoztam, teljesen el tudtam merülni a könyvben. Persze a sorozat is megdobta az olvasmányélményt, élénken éltek még bennem az egyes jelenetek belőle - viszont így feltűnt az is, hogy egész pontosan adaptálták az eseményeket. 
Már értem miért olyan népszerű ez a könyvsorozat, a játékok és a Netflixes adaptáció: okosan ötvözte az író mesék-mitológiák alakjait, kalanddal, humorral, titkokkal és szimpatikus szereplőkkel. "

"Nem egy romantikus történet, valami sokkal mélyebb a Normális emberek. Nekem nagyon tetszett, hogy milyen menedékké vált egymás számára ez a két ember, még ha hülyeségeket is csináltak,... Amikor egy kérdés ki nem mondása miatt tettek tönkre valamit a kapcsolatukban, akkor is hónapról-hónapra, évről-évre visszataláltak egymáshoz. Végig drukkoltam, hogy na most! Most maradjatok együtt, beszéljétek meg mi ez köztetek, mivel küszködtök. 
Kettejük kapcsolata, a felnövéstörténet mellett kapunk egy kis ízelítőt Írországból, az egyetemi életből, az értelmiségi körökből, barátságokból és szerelmekből. Szépen kiegészíti számomra a Baráti beszélgetések 'világát' ez a könyv, és szeretnék ebből is egy saját példányt, hogy majd valamikor újraolvassam."

"Erőszak, agymosás, rasszizmus és idegengyűlölet - nagyon könnyen kicsírázik a kezdeti ijedt de pozitív szemléletű állapotból. Egyesek mindent megtesznek a túlélésért - kihasználják a gyengébbeket, vagy épp boldog tudatlansággal állnak be kisebb csoportokhoz a biztonság reményében. 
A regény egy ijesztő gondolatkísérlet, ami remekül mutatja be hogy mi történne egy ilyen esetben. Újságcikkeken keresztül látjuk a propagandaszövegek működését, bepillanthatunk a vezetés működésébe és mindezt összevethetjük a tényleges élményekkel, melyeket főszereplőink átélnek.
Borzongató, nagyon erős olvasmány - most főleg az. Ajánlom a disztópia kedvelőinek és ha szeretnétek Izlandról olvasni, egy más formában mint amivel eddig találkoztatok!"

"Ez egy fájdalmas, ópiumtól fűtött, fullasztó, sötét lélektani regény, ami tele van történelmi tényekkel - ahogy az utószóból kiderül. Az emberi méltóság, a szerelem és szabadság kérdéseit firtatja. Utóbbit nem csak a rabszolgaság szemszögéből, hanem az angol társadalom gazdagabb női sorsának visszásságait érzékeltetve. Remekül adagolja az információkat a regény, ezért válik letehetetlenné. Frannie a nehéz dolgokról hallgat, ameddig hallgathat - van amikor egy más nézőpont tisztáz egy helyzetet. 
Magával ragadó történet a Frannie Langton vallomásai, ami egy olyan történelmi kort és jellegzetességet mutat be, ami az emberiség múltjának egy sötét foltja. Emellett lírai szépséggel mutatja be egy nő nem mindennapi sorsát. "

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.