Top 5 - kedvenc női és férfi szerzőim

június 14, 2020
Pupilla néhány napja mutatta meg a kik a kedvenc női és férfi szerzői, gondoltam összegyűjtöm én is az enyémeket, utoljára 2012-2013 környékén írtam hasonló toplistát. Lesznek átfedések, közös nagy kedvencek - de a férfi szerzők közül csupa újat mondok :D
A blog fejlécében szerepelt a Kedvenc szerzők menü, de ezt rég frissítettem és most el is rejtettem, mert akár évente változik a paletta :)

Top 5 női szerző

Nem véletlenül kezdem velük, mert a legnagyobb kedvenceim ebben a felsorolásban találhatóak - ill. amúgy is több női szerzőt olvasok, mint férfit.
Olyanokat gyűjtöttem össze, akiktől bármi jelenjen is meg, az - szinte - azonnal a bevásárlókosaramban landol.

Tudtam volna még írni több nevet, de ők azok akiktől mostanában szívesen olvastam-olvasnék.

1. J. K. Rowling: tudom most tőle hangos a net, de ettől függetlenül - eddigi munkássága alapján bebetonozott helye van nálam. Gyerek-kamaszkorom írója, felnőtt éveim biztos kuckója - ill. a krimisorozata is egy biztos pont nálam.

2. Agatha Christie: a KrimiKirálynő az elmúlt években felküzdötte ide a helyét, a könyvei szintén egy biztos kuckót jelentenek számomra is. Pont néhány napja beszélgettem róla egyik kolléganőmmel, hogy neki ilyen élményt adnak a könyvei, attól függetlenül hogy gyilkosságokról szólnak. Hiányosságom még az életművét tekintve, hogy a Mary Westmacott álnéven írt regényei közül még nem olvastam, de majd pótolom.

3. Joanne Harris: szintén már réginek mondható kedvenc, aki a Csokoládéval lopta be magát a szívembe, majd megmutatta sötétebb, de ugyanúgy lebilincselő oldalát. Olvassatok JH-t, ha különleges történetekre vágytok! ;)

4. Kleinheincz Csilla: az Ólomerdő regénysorozat idén lezárult és ezzel az összes megjelent önálló kötetét elolvastam - két novelláskötete (Város két fül.., Nyulak sellők) meg is van és nagy becsben tartom. Ha Csilla kijön valami más regénnyel vagy novellagyűjteménnyel azt azonnal olvasnám!

5. Elizabeth Strout: 2017-ben fedeztem fel őt magamnak, és elolvastam - a magyarul megjelent - életművét és tűkön ülve várom, hogy mikor jön valami új. 

Top 5 férfi szerző

1. Grecsó Krisztián: jelenleg az a magyar prózaíró, akinek a könyveire egyből vevő vagyok. A Mellettem elférsz kötetével fogott meg még 2011-ben, azóta elolvastam minden megjelent könyvét (egy korai verseskötetet leszámítva és a legújabbat, de ezeket is tervezem - hogy meglegyen a molyos plecsnim :D)

2. Fodor Ákos: attól függetlenül, hogy nem tetszett vagy nem olvastam az összes verseskötetét, mégis a kedvenc költőim között tartom számon.

3. Simon Márton: szintén kedvenc költő, akitől először a Polaroidok kötetet olvastam, majd szép sorban a többit, a kortárs magyar költők iránti érdeklődésem kb vele támadt fel - azóta egyre nagyobb körben ismerkedem velük.

4. Carlos Ruiz Zafón: egy régebbi kedvenc, A szél árnyéka sorozattal lopta be magát a szívembe sok könyvmolyhoz hasonlóan. Nem olyan rég olvastam első regényét is (A köd hercege), amiben már megcsillant a tehetsége. Nagyon érik a fenti sorozat újraolvasása, mert könyvmolyságom hajnalán olvastam.

5. Colm Tóibín: egy újabb kedvenc, a Brooklyn film miatt figyeltem fel rá, majd teljesen behúzott a világába. Érdekes módon nála is a női sorsokat szeretem, ill. az ír háttér - helyszínek miatt.

Korábbi hasonló toplistáim:


  • Kedvenc magyar írók (2012)
  • Kedvenc kortárs külföldi íróm (2012)
  • Kedvenc klasszikus külföldi íróm (2012)
  • Magyar kortárs írók (2013)

6 megjegyzés:

  1. hú, ez nagyon jó és érdekes, elég sok könyvet olvasok azok közül, amiket te is, mégis nagyrészt teljesen más szerzőket neveznék meg :))

    VálaszTörlés
  2. Colm Tóibin könyveire miattad figyeltem fel, rajta van a várólistámon!
    Agatha Christie, Rowling az én listámon is rajta lesz, ez tuti <3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó, remélem neked is bejön majd!
      Várom a listád! ;)

      Törlés
  3. Úgy látszik több női szerzőt olvasunk, vagy közülük könnyebben kerülnek ki a kedvencek (?) :)
    AC alias Mary Westmacott-tól nekem régen tetszett A lányom mindig a lányom, és a Távol telt tőled tavaszom, de még nagyon bakfis voltam, fogalmam sincs, ma is annyira jónak mondanám-e őket. A többit álnéven írtat még nem olvastam.
    Grecsó nekem is majdnem felkerült, nagyon megfogott a tárcanovellákkal, és biztosan folytatom az életművet. :)
    Colm Toiblinnak olyan szörnyűűűű a neve. :D

    Szegény Zafón meg közben meghalt. :(((

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem könnyebben tudunk kapcsolódni a női szerzőkhöz, legalábbis én ezzel magyarázom :)
      Grecsónak örülök, hogy te is rátaláltál!

      Igen, megdöbbentő volt olvasni :( :(
      Úgy néztem A köd hercege folytatásaira számíthatunk még magyarul.

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.