L. M. Montgomery - Anne ​családja körében

Május elején olvastam utoljára Anne Shirley, jobban mondva Mrs. Gilbert Blythe kalandjairól. Sokunk kedvenc ifjúsági regénysorozatának főszereplője már bőven a felnőtt éveit tapossa, ebben a kötetben a népes Zugolybeli Blythe család hétköznapjaiba pillanthatunk be. Ez a rész hat év eseményeit követi végig, melyben megismerkedhetünk Anne kisgyerekeivel.

Az ötödik rész végén Anne és Gilbert elsőszülött gyermekükkel elhagyták az Álomházat, hogy Glen központjába, egy nagyobb házba költözzenek. Azóta eltelt jó néhány év, és öt testvér követte Jemet, a legidősebb kisfiút. A könyv elején még csak kapkodtam a fejem, hogy egyáltalán mennyi gyereke is született az álompárnak, milyen sorrendben érkeztek és mit kell róluk tudni? A későbbi fejezetekben szinte mindegyikük kap egy fejezetet, amiből jobban megismerhetjük. Egyedül Shirley nem, akiről kb csak annyit tudunk, hogy nehéz szülés volt és Susan, a család házvezetőnője ápolta... ?

forrás
Értelemszerűen ennyi új szereplő mellett a régiek már nem kaptak akkora hangsúlyt, Anne gyermekeit ismerhetjük meg jobban illetve őt, mint anyát. Egyedül a könyv végén szentel az írónő neki egy külön kis kalandot, ami a házastársi viszonyukról szól. 

A többi fejezet Jem, Walter, Di és Nan - az ikrek, Rilla kalandjairól szól. Szépen keveredik bennük apjuk gyakorlati érzéke, Anne álmodozásra való hajlama. Olvashatunk arról hogyan kötnek barátságokat, milyen kis sérelmek érik őket vagy mitől félnek. Körülöttük zajlanak a családi események, az első jelentős a könyv elején a hatodik gyerek - Rilla (Marilla) érkezése. Találkoznak komoly félelemmel is, amikor Anne tüdőgyulladással fekszik, de olyan - számunkra nevetséges - problémával is, hogy ciki tortát vinni a falun keresztül.

A kötetben ismét azok az anekdotázós részek nem tetszettek, amik lényegében nem tettek hozzá a Blythe család krónikájához - a maguk idejében biztos voltak emberek akik magukra ismerhettek benne, de már ezek az egymás után sorjázó sztorik unalmasak voltak.

Összességében persze ez is egy kedves kötet, a maga hibáival, főleg a mai szemmel érthetetlen kis félreértések miatt.
"Milyen jó is kényelmesen elfészkelni a meleg ágyban, és hallgatni, ahogy kint, a szürke havas éjszakában tombol a vihar."

4/5

Kiadó: Könyvmolyképző
Kiadás éve: 2008
Eredeti cím: Anne of Ingleside
Fordította: Szűr-Szabó Katalin
Sorozat: Anne 6.
Oldalszám: 348
Ár: 2499 Ft
Borító: 3/5

Fülszöveg:
Anne Shirley, aki valaha árvalányként került az Edward-szigeti falucskába, Avonleabe, annyi mulatságos és szívszorító kaland után révbe érkezett: szerelme, Gilbert Blythe oldalán a házasélet örömei és gonjai között telnek napjai a Négy Szél-öböl menti Glenben. Az évek múlásával a család egyre szaporodik, de Anne most is éppoly karcsú, vonzú és csinos - és vörös, mint lány korában. A kedves és hűséges Susan segítségével irányítja a barátságos ház, a Zugoly életét, értő szemmel figyeli gyerekei fejlődését, biztatja őket az élet kisebb-nagyobb csalódásai között, osztozik álmaikban, boldogságukban. Eközben azonban őt magát kétségek és félelmek emésztik: lehet, hogy annyi év szerelme után Gilbert szíve nem az övé többé?

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.