Fábián Janka - A ​könyvárus lány

2017-ben olvastam először Fábián Jankától, azóta nem szólított meg egy könyve sem. Néhány hete viszont Oláh Andrea Könyvben utazom podcastjában meghallgattam a legújabb könyvéről, A könyvárus lányról szóló adást. Annyira felkeltette a figyelmemet, hogy amint volt egy elérhető példány a könyvtárban ki is hoztam és belemerültem. 

Kiss Júlia története Budapesten a II. világháború után veszi kezdetét. A kislány szülei a kommunista rendszer szemében nem túl előnyös pár: édesanyja nemesi származású, édesapja tanult ember, aki szeret nyitott szemmel járni a világban. Júlia és nővére, Gitta hamar megtanulja, hogy az iskolában, a lépcsőházban meg kell húzniuk magukat, figyelniük kell mit mondanak, nehogy valaki bemártsa őket, hogy nem tisztelik megfelelően az aktuális vezetést.

Szeles Erika
Életük 1956-ban ér fordulóponthoz, de már előtte is kijutott a családnak a félelemből és a nélkülözésből. Kiss Dénest egy évre börtönbe zárták, kínozták - nemrég tért vissza családjához. '56-ban lázadó szellemű nagylánya már szerelmével együtt a forradalmat várja, amit titkon az apa is támogat. A forradalom szétszakítja a családot: Júlia 12 évesen magára marad. Egy ismerős idős hölgy (Maltilda a könyvtáros :)) veszi pártfogásába, az ő segítségével jut el édesanyja Amerikába emigrált rokonaihoz. 

Szidónia néni és Ede bácsi egy idilli amerikai kisvárosban élnek, Pine Creek lesz Julcsi menedéke, ahol lassan épül fel az őt ért traumákból. A könyvesbolti szál persze nagyon tetszett, ahogy a '60-as évek amerikai fiataljainak hétköznapjai is. 

Júlia történetén keresztül láthatjuk milyen lehetett Budapesten megélni az 1956-os forradalmat, milyen volt ebben az elnyomó rendszerben létezni. A 20. századi történelem másik jelentős eseménye Jack Kennedy elnök megválasztása, amit szintén közelebbről követhetünk Julcsi szemszögén keresztül.

A történet vitt magával, alig vártam hogy folytathassam - még ha egy-két fordulattal nem is voltam egészen elégedett és több szereplő sorsa túl könnyen oldódott meg vagy alakult. 
A regény azzal megvett magának, hogy a 20. század közepén játszódik, érdekes volt 1956-ról olvasni ill. az amerikai szálra is nagyon kíváncsi voltam. A könyv függővéggel zárul, ami miatt most nagyon várom a folytatást!

Ha egy könnyed, történelmi - romantikus regényre vágytok akkor érdemes kézbe venni A könyvárus lányt. Aki mélyebb lélektani-történelmi mélységet vár, máshol keresse ;) Nekem ez most nagyon jól esett - nem csúfolom limonádénak, de a könnyed fordulatok, kevésbé elmélyült karakterábrázolások miatt inkább erre lőjétek be magatoknak.

5/5

Kiadó: Libri
Kiadás éve: 2020
Oldalszám: 432
Ár: 3999
Borító: 5/5*

Fülszöveg:
A tizenéves Julcsi osztályidegen szülők kisebbik gyermekeként az ötvenes évek Budapestjén nő fel. A zord, ellenséges világban szinte az egyetlen örömet a könyvek és az olvasás jelentik számára. Az ötvenhatos forradalom véres és zavaros napjaiban Julcsi menekülni kényszerül, és némi vargabetű után végül egy amerikai kisvárosban, távoli rokonainál köt ki.Az idegen országban nehezen találja meg a helyét, és a múlt árnyai is megnehezítik, hogy végre boldog lehessen. A rövid, ám annál mozgalmasabb Kennedy-korszakban a kamasz lány aztán lassan felnő, és megbarátkozik új hazájával. Julcsi-Julie-nak már otthon, Magyarországon is nagy vágya volt, hogy egyszer könyvesboltja lehessen. Vajon az álmok hazájában, Amerikában ez az álom is valóra válik?

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.