Fábián Janka - Az angyalos ház és más történetek

Meglepő módon eddig még egy könyvet sem olvastam Fábián Jankától, annak ellenére, hogy szeretem történelmi romantikus történeteket. Már többször szemeztem ezzel a regényével, ezért megörültem, hogy új köntösben, két novellával kiegészítve elolvashatom. A Libri Kiadó amúgy sorban hozza ki FJ regényeit, szép, keménykötéses formában. ;)

A regény több idősíkban játszódik: az első Zsuzsa, a kétgyerekes tanárnő szála, 2008-2010 között, aki végre beteljesíti egy idős asszonynak tett ígéretét: megírja regény formájában annak memoárját. Ez a szál érdekelt a legkevésbé, de szerencsémre, ez tette ki a legkisebb részét a regénynek. 

A következő múltbeli réteg Zsuzsa egyetemi éveibe vezet vissza minket, amikor is megismerkedik az "angyalos ház" két lakójával. Zsuzsa kislánykora óta vágyakozva nézte ezt a szép, angyalszobrokkal ékesített budai házat, falai mögé különféle titkokat, történeteket képzelt el. Az élet úgy hozta, hogy közelebbi kapcsolatba került a ház egy lakójával, a zsémbes, de jó szívű Etelkával, aki a házban lakó közel száz éves Hilda nénire vigyázott. Zsuzsa hamar beszélgetőtársa lesz az idős néninek, sőt le is jegyzi az élettörténetét. 

fortepan
A könyv 'lényege', a legjobb része, Hilda fiatalkoráról szól, ami az 1910-es években játszódik. Ez az időszak az egyik kedvencem a történelemben, az meg hogy Budapesten játszódik még inkább hozzátett ahhoz, hogy megszeressem ezt a könyvet. Az angyalos házban ebben az időben négy fiatal lány él - Paál Hilda és húga, Márti, unokatestvérük Manci és barátnőjük Lina. A lányok kamaszok, már érdeklődnek a férfiak iránt és megbolygatja az életüket, amikor a híres színész, Hajnal Imre költözik az eddig üresen álló lakásba. A hétköznapi életük mellett - nagyobb dolgok is készülődnek a háttérben: egy rejtélyes fekete ruhás alak jelenik meg időnként a házban, a politikai élet is forrong és egyre nyilvánvalóbb, hogy háború készülődik. Ezen kívül érdekes volt bepillantani a nők hétköznapi életébe - a ruhákon, szórakozási formákon keresztül az elvárt viselkedési formákig. 

Voltak részek, amik elég kiszámíthatók voltak, a többszörös idősíkot kicsit erőltetettnek éreztem - engem csak az 1910-14-es évek érdekeltek :D Ettől függetlenül egy jó regényt kaptam, amit örülök, hogy végre elolvastam. 
A kötet végén két novella kapott helyet, amik szintén megjelentek már korábban (nyomtatott és ekönyv formában is) - praktikus, hogy ezek most egy helyen olvashatóak. 
A Karácsony a ligetben visszaugrik az időben és Hilda nagynénje, Jolán kerül a középpontjába illetve Hilda másik nagynénje Irén, és anyukája Ida. Nagyon hangulatos volt a történet eleje a havas Budapesttel, a korcsolyázással és az udvarlással. A Rozmaring Hajnal Imre története, a new yorki utazásáról szól, ami említésre is kerül a regényben. Ez a rész nem kötött le annyira, de a filmes élet kezdeteibe jó bepillantást adott. 

4/5

Kiadó: Libri
Kiadás éve: 2017
Oldalszám: 422
Ár: 3999
Borító: 5/5*

Fülszöveg:
Buda ​egyik csendes utcájában áll egy omladozó ház. A homlokzati nagy erkély két oldalán egy-egy szépséges angyal magasodik, kezükben leeresztett pallos – mintha csak a házat vigyáznák mindenfajta veszedelemtől. Bizony, van is mitől óvni-védeni, mert le akarják bontani, hogy szállodát építsenek a helyére. A lakók azonban mozgalmat indítanak a patinás épület megmentésére, vezetőjüket, Zsuzsát pedig szoros szálak és emlékek fűzik a házhoz: annak idején, egyetemista korában rendszeresen látogatta ott a csaknem százéves Hilda nénit, aki elmesélte neki az életét.Paál Hildának szavai életre keltik az 1910-es éveket, amikor az angyalos ház a fénykorát élte. Hilda, Klári, Manci és Lina, a négy barátnő együtt élik át a századelőn a felnőtté válás, és persze a szerelem, valamint az elkerülhetetlen csalódások édes-fájdalmas élményeit. Az angyalos ház azonban titkokat is rejt: az egyik emeleti lakásba rejtélyes új lakó költözik, és esténként különös vendégek fordulnak meg nála. A lányokat furdalja a kíváncsiság, és amikor nyomozni kezdenek, akaratukon kívül még a kor politikai cselszövéseibe is belekeverednek.A ház története ezzel nem ér véget, tovább folytatódik-bonyolódik a kötet végére beillesztett két novellában. A Karácsony a ligetben egy félszeg, édes-bús, tragédiába torkolló szerelmet idéz, a Rozmaring pedig a némafilm korának Amerikájába, a Broadway színpadjaira és a New York-i filmstúdiókba vezeti a regény egyik szereplőjét és az olvasót.

4 megjegyzés:

  1. Még soha nem olvastam Fábián Jankától, de most tökre meghoztad hozzá a kedvem. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na, ha szeretnél erről az időszakról olvasni, akkor tudom ajánlni ;) (azért is jó, mert nem sorozat része, nekem ez is egy szempont volt :D)

      Törlés
  2. Sajnos elég későn "kaptam rá" Fábián Janka könyveire. De, ami késik, nem múlik! :) Nagyon szeretem a könyveit én is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem is van még mit pótolni tőle, de jó hogy tudjuk kitől érdemes olvasni!

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.