Néhány könyvről röviden #24

A hónap zárása előtt az utolsó pillanatban összekapkodtam, hogy mik voltak az elmaradásaim. Lila Quintero Weaver életrajzi képregénye még május végi olvasmány volt, de később tudtam róla értékelést írni. Illetve van a júniusi listából is néhány, aminél egyszerűen nem volt kedvem bővebben írni (Britannia kapitány, Ima a tengeren). 
A többi könyv viszont szinte mind 4 pontos, vagyis jó olvasmányok ;) Júniusban nem nyúltam annyira mellé, a legtöbb könyv 4-5 pontos lett a hónapban!

Lila Quintero Weaver - Darkroom
Az argentin származású Lila képregénye erősen önéletrajzi ihletésű – saját gyerekkorát mutatja be. Ezt az időszakot nem csak az emigrálás az USA-ba nehezítette meg, hanem ekkor érte el csúcsát az afroamerikai polgárjogi mozgalom, melynek szemtanúja volt Lila és családja is.
Buenos Airesből az Alabama állambeli Marion kisvárosába költöztek, ahol a fehér lakosság volt kisebbségben. Mégis Lila több élményen keresztül átélte a kirekesztettséget és erőteljesen látta ezt az afroamerikai lakosokon is. A képregény könnyen követhető, informatív és sajnos az utóbbi napokban nagyon aktuális :(
4/5

Colm Tóibín - Mária ​testamentuma
Jézus történetét csak nagy vonalakban ismerem, nem vagyok vallásos – egyedül azért olvastam el ezt a könyvet, mert Colm Tóibín írta és ezzel a végére értem lefordított műveinek.
Érdekesnek tűnt az újfajta nézőpont, az anya, Mária története – akit fia halála után két férfi faggat, akik készek legendát faragni az életéből.
Mária visszaemlékezése időben ugrálva mutatja be milyen volt szembesülni fia különlegességével, mennyire nem féltette az életét és milyen volt látni ahogy a nép elítéli és keresztre feszíti.
Ép ésszel fel sem lehet fogni, amit ő átélt – ősi ösztönnek engedve mentette magát.
A szöveg erős, rövidsége miatt tömör és egyből az egyes események középébe dobja az olvasót.
4/5

Boldizsár Ildikó (szerk.) - Mesék a csodakertről
Az utóbbi években egyre többet foglalkoztam a felnőtteknek szóló mesékkel, egyik szakértő kollégámnak köszönhetően. Erre a kötetre is főként azért voltam kíváncsi, mert tetszett hogy egy aktuális téma és felhívás miatt született meg.
Nagyon színes válogatás – sokféle nép meséi megtalálhatók benne, tetszett hogy több fordulat visszatért. A legutolsó történetet pedig volt szerencsém élőszóban is meghallgatni említett kollégám tolmácsolásában, ami perszer ezerszer jobban tetszett, mint olvasva.
4/5

Szlukovényi Katalin - Hamis ​nosztalgiák
Az Szlukovényi Katalin: Álomkonyha kötete után szerettem volna még többet olvasni tőle – ez a hosszabb kötet pedig pont elérhető volt a könyvtárban. Nagy merítés, több mint 200 oldal ezért változatos képet ad a munkásságáról. 'Istenes' versek, hétköznapi pillanatok, kutyasétáltatás és a szerelme jelenik meg az oldalakon. Kellemesen elringatott, tetszett több helyen a nyelvi leleménye – de most kevésbé nyűgözött le, mint a fent említett kötet. Annak a kompaktsága az erőssége, itt a nagyobb terjedelem miatt hullámzó volt hogy nekem mennyire tetszenek a versek. Ettől függetlenül tetszett, fogok még tőle olvasni :)
4/5

Jillian Tamaki · Mariko Tamaki - This ​One Summer
Tetszett ez az ifjúsági képregény, ami egy nyaralás néhány hetét öleli fel.
Rose családja Awago Beachen töltik hagyományosan a nyarakat, itt szokott a nála néhány évvel fiatalabb Windyvel találkozni, csavarogni.
Ez a nyár kicsit már mint az eddigiek – Rose már kezd kamaszodni, Windy ezzel szemben még inkább gyerekes.
A képregényben előkerül az ébredező szexualitás, az hogy milyen nyomasztó tabu tud ez lenni a kamaszoknak. Illetve egy családi probléma és titok, amit Rose nem ismer, csak a negatív hatásáit érzi: szülei elhidegülését, a veszekedést, édesanyja visszahúzódását mindentől.
4/5

David Petersen - 1152. ​ősz (Egérőrség 1.) 
Heloise-nál láttam először ezt a képregényt, ami a cukiságával rögtön megfogott.
David Petersen egy olyan világot álmodott meg ebben a kötetben, ahol az egerek középkori környezetben élnek, kis városokban. Védelmüket a védegerek, vagyis az egérőrség szolgálja. Kalandos, remek sorozatkezdő kötet – gyerekeknek – felnőtteknek szuper kikapcsolódás. :) Vevő vagyok a folytatásokra is!
5/5

Szép Eszter (szerk.) - Kép-regény-történet
Az OSZK és az MKSZ közös kiállítására készült katalógus, ami ízelítőt ad a kiállításról (amit sajnos nem láttam), ill. további forrásokat is ad.Nagyon rövid és informatív áttekintés a képregény műfajának kezdeteiről, hangsúlyosan a magyar képregényekkel.
5/5

Rick Remender - Halj ​meg a kedvemért (Orgyilkos osztály 4.)
Ez a sorozat pont amiatt nem a kedvencem, ami a lényege: ez a kifordított, brutális világ. Mégis ha már elkezdtem, olvasom – ez a rész szerencsére jobban tetszett, fura módon pedig erőszakosabb volt talán, mint a korábbiak.
Az egész a záróvizsgáról szól, ami egy vérengzés, a főszereplők menekülése – árulások és titkos és egy új élet reménye csillan fel, amíg az utolsó oldalakra nem érünk… Na innen, hogyan tovább?
4/5

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.