Agatha Christie - Zátonyok ​közt

A könyvtárban böngészve a Magyar Könyvklubos kiadás szép borítóján akadt meg a szemem, gondoltam ez pont jó lesz a követhető havi AC adagomnak :) Ismét egy Hercule Poirot történetről van szól - igaz jellegzetes detektívünk, csak a regény második felében kapcsolódik be a nyomozásba.

A Zátonyok közt a Cloade család viszontagságairól szól: gyámolítójuk és pénzforrásuk, Gordon bácsi meghal egy londoni légitámadás során. A háznépből senki nem éli túl, csak új felesége Rosaleen és a lány bátyja, David. Mivel a házassággal érvényét vesztette a korábbi végrendelet, ezért a népes Cloade család jog szerint semmit sem örököl. Ahogy megismerjük a családtagokat látjuk, hogy nagy szükségük lenne pedig a pénzre. David mint egy véreb őrzi húgát, tart a család követeléseitől. Rosaleen teljesen a férfira van utalva, önállóan nem hoz döntést, meghúzza magát. Az események akkor kezdenek bonyolódni, amikor felbukkan egy idegen a kisvárosban és megpróbálja megzsarolni Davidéket.

Egy előző házasság, az örökség kérdése és egyre feszültebb szereplők keresztezik egymást útját a London közeli kisvárosban.

A megszokott AC elemek ebben a regényben is megvoltak, volt néhány érdekes gondolat a háború hatásairól - főként az tetszett, hogy ezt egy fiatal lány szemszögéből mutatja be. Illetve szépen érzékelteti, hogy a háború után milyen bizonytalan volt az emberek élete, a ruha- és élelmiszerjegyek kincset értek és micsoda tragédia tudott lenni a gazdag rokon elvesztése.
“Az emberi jellem, mon cher, változik. Erősödhet és torzulhat. Hogy milyen is az ember, az csak akkor válik el, amikor próbára teszik… vagyis akkor, ha kiderül, hogy megáll-e az ember a maga lábán vagy sem.”
A könyv megoldása bonyolultabb, mint amire számítunk - AC szépen belenget egy verziót, ami persze túl egyértelműnek tűnik, hogy igaz legyen. A befejezéssel nem vagyok egészen elégedett - Lynn, most komolyan???!

4/5

Kiadó: Európa
Kiadás éve: 2015
Eredeti cím: Taken at the Flood
Fordító: Nyikos Eszter
Oldalszám: 344
Ár: 2490 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
A londoni Koronázási klub egyik tagja a bombariadó alatt szövevényes történetet mesél: egy szép nőről, első férjéről Nigériában és második férjéről Londonban. Lehet, hogy az első férj él, és akkor, ugye, nem érvényes a második házasság. A második férj meghal egy német bombatámadásban, az özvegy pedig örökli a vagyont. A férj családja számított a pénzre, de hoppon maradt.Íme, a Cloade család: Gordon, a vagyonos családfő, öccsei és húga, akik az ő pénzén élnek kényelmesen, és huszonhat éves özvegye, aki az örököse lett. Az indulatok egyre magasabbra csapnak, de nem azt ölik meg, akit várnánk… Szerencsére a klubban Poirot is hallgatta a mesét, és most elkezdi kibogozni a szálakat.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.