L. M. Montgomery - Anne és a Szivárvány-völgy

Úgy döntöttem, ha már folytattam ebben a hónapban az Anne sorozatot, akkor be is fejezem - jelenleg a záró részt (Anne gyermekei a háborúban) olvasom.
Ezt a kötetet még év elején zsákmányoltam, a szépséghibás Alexandrás akció keretében - legalább haladtam a saját könyveim olvasásával is. 

A 7. részben a helyszín továbbra is Glen  St. Mary, a Zugoly és a gyerekek kedvenc helyszíne, az általuk Szivárvány-völgynek hívott terület. Itt játszanak, horgásznak - sütögetnek, épp egy ilyen alkalmon ismerkednek össze új barátaikkal is.
Ebben a kötetben nem is igazán a Blythe gyerekek vannak a főszerepben, hanem az új lelkész, az özvegy Mr. Meredith családja. Jerry, Carl, Faith és Una nem rossz gyerekek, de valahogy mindig valami galibába keverednek, amit a falu pletykafészkei mindig kibeszélnek. Hamar barátságot kötnek a Blythe gyerekekkel és nem sokkal kéősbb egy árva kislánnyal, Maryvel egészül ki a kis csapat.

forrás
A gyerekek apró-cseprő hétköznapjai mellett Mr. Meredith életének alakulását követhetjük. Szinte mindenki azt figyeli, hogy a gyerekei mikor hoznak rá szégyent illetve azt találgatják kit kéne elvennie feleségül. Tovább már nem megy senki: ahelyett hogy ténylegesen segítenének a félárva gyerekeken, a szórakozott apjukon, csak intelmekkel látják el, vagy szidják a gyerekeket...
"Oly sokat mulasztunk az életben azzal, ha nem szeretünk! Minél több bennünk a szeretet, annál gazdagabb az életünk…"
Egy romantikus szál is kialakulni látszik, ami a Meredith család helyzetének javulását hozná, de ahogy megszokhattuk az előző kötetekből valami probléma felbukkan, de a dolgok mennek szépen a maguk rendje szerint, az akadályok ahogy felbukkannak úgy el is hárulnak.

Végre jobban tetszett nekem ez a rész, mint a korábbiak - a Meredith gyerekek felüdülést hoztak a történetfolyamba, tetszett hogyan próbálják nevelni magukat - egymást. 
Több utalást kapunk az elkövetkező sötétebb jövőre, közeleg az első világháború, a 8. részt már izgatottan vettem a kezembe.

Kedves kis kötet ez a rész is, akár az előzmények különösebb ismeret nélkül is élvezhető, mert a hangsúly a lelkész családján van.

5/5

Kiadó: Könyvmolyképző
Kiadás éve: 2008
Eredeti cím: Rainbow Valley
Fordította: Szűr-Szabó Katalin
Sorozat: Anne 7.
Oldalszám: 292
Ár: 2999 Ft
Borító: 3/5

Fülszöveg:
"A ​Zöldmanzárdos-ház vörös hajú Anne-je hatgyerekes családanya, s már csak a két kicsi, Shirley és Rilla van állandóan a szoknyája körül, a négy nagy, Jem, Walter és az ikrek, Di és Nan iskolába járnak. Szabadidejüket pedig a Zugoly melletti mesés tájékon töltik, a Szivárvány-völgyben, amelyet, akárcsak valaha az avonlea-i erdőket-mezőket, képzeletbeli tündéri teremtmények népesítenek be. Hamarosan új játszótársaik akadnak, a falu újonnan érkezett, özvegy lelkészének négy rakoncátlan gyereke. Az anyai gondoskodás nélkül cseperedő Meredith gyerekek egyik botrányt a másik után kavarják Glen St. Maryben. Befogadnak házukba egy szökött lelencet, disznóháton lovagolnak végig a falun, a metodista temetőben játszanak. Bármit tesznek is, a teológia kérdéseivel viaskodó apjuk szórakozott tudatáig alig jut el, viszont magukra haragítják a falu éber figyelmű, pletykás véneit, és ha nem állnának mellettük a Blythe gyerekek és szüleik: Anne és Gilbert, még a tiszteletes hivatalát is veszélybe sodornák. Szerencsére a világ egy kanadai falucskában sem csupa pletykás és álszent vénasszonyból áll, és a gyerekek bátor őszinteségének köszönhetően végül minden jóra fordul. Igaz, a regény utolsó oldaláig kétséges, vajon a bájos Miss Rosemary West igent mond-e Mr. Meredith házassági ajánlatára…"

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.