L. M. Montgomery - Anne ​gyermekei a háborúban

A 'Szivárvány-völgy' utána nem gondolkodtam sokat - egyből elkezdtem olvasni az Anne sorozat befejező részét. Ahogy említettem az előző bejegyzésben, sejtettem, hogy ez a kötet az első világháború hatásai miatt komorabb, de izgalmasabb is lesz. Bejött a számításom: a harcok, politikai történések erőteljesen szerepelnek a regényben: egész Glen lázasan olvassa az újságokat, a telefonon függnek, táviratokat és leveleket várnak. 

Ahogy az eredeti címből (Rilla of Ingleside) látható ennek a résznek a központi alakja Rilla Blythe, Anne legkisebb gyermeke, akinek születésével kezdődött a 6. rész (Anne családja körében). Rilla 15 éves és már alig várja, hogy idősebb legyen, hogy elkezdjék komolyan venni, udvarlói legyenek, bálokba járjon - egyszóval élvezze a kamasz-fiatal felnőtt életet. 
Ezekbe a naiv álmokba tör be a világháború: legidősebb bátyja, Jem; barátjuk Jerry Meredith az elsők között ölt "angyalbőrt" és izgatottan várják, hogy kivegyék a részüket a németek elleni harcokból.
A család, szüleik - testvéreik - kedveseik persze fájó szívvel fogadják el döntésüket; ahogy telnek a hónapok egyre több fiú - férfi követi őket. 
"Walter ránézett, és különös, látomásszerű jóslatainak egyike hagyta el a száját:– Mielőtt ennek a háborúnak vége lesz – mondta, vagy talán más mondta az ő szájával –, Kanadában minden nő, férfi és kisgyermek megérzi majd, te is, Mary, a szíved legmélyéig. Vérkönnyeket fogtok sírni miatta. A Patkányfogó eljött, s addig fújja, amíg a világ minden sarkában meg nem hallják rettenetes és ellenállhatatlan muzsikáját. Évekbe telik, míg ez a haláltánc abbamarad… hosszú évekbe, Mary. És azokban az években több millió szív hasad majd meg."
Rilla fájó szívvel engedte útjára bátyját, ill. régebbi ismerősüket Ken Fordot, akivel még a háború kitörése előtt töltött néhány kellemes órát. Vajon számíthat rá, mint kedvesére? Ezért volt vele olyan kedves azon a bálon?
Sokáig nem ábrándozhat, mert egy szomszéd családot meglátogatva a Zugolyba már egy levesestálba rejtett újszülöttel tér vissza... A kisfiú apja bevonult, édesanyja meghalt a szülés után - Rilla pedig nem tudta elviselni, hogy szegény kisgyereket árvaházba dugják, ahol lehet túl sem élné az első éveket. 
A Zugoly tehát egy új taggal bővült, akinek nevelése-gondozása teljes egészében a korábban szeleburdi Rillára marad. 
A könyvben több év telik el, Rilla rengeteget komolyodik, nem csak a háború de a magára vállalt gondviselői szerep miatt is - szülei nagy büszkeségére. 

Néhány humorosabb epizód is megszakítja az eseményeket, de kétségkívül ez a legkomolyabb és legkomorabb kötet a sorozatból. Amit nagyon fájlaltam, hogy Marilláról egy mondat szól, és az is a legrosszabb eseményről - Dora és Davy szintén eltűntek a történetből. Montgomery teljes gőzzel csak a gleni családokra, szereplőkre fókuszált. 

Ettől függetlenül tetszett ez a kötet, több ponton majdnem meg is ríkatott - a befejezés elég rövid, de tovább tudom gondolni mi lehet Rilla és a többiek jövője...

Egy utazás végére értem ismét, nagyon örülök hogy megismerkedtem ezzel a sorozattal, amit a Netflix adaptációnak köszönhetek. Sajnálom, hogy nem gyerekként olvastam, amikor a bölcsessége még többet adott volna, de szép volt ez így is. Legalább tudom majd mit ajánljak :)

5/5

Kiadó: Könyvmolyképző
Kiadás éve: 2009
Eredeti cím: Rilla of Ingleside
Fordította: Szűr-Szabó Katalin
Sorozat: Anne 8.
Oldalszám: 342
Ár: 2699 Ft
Borító: 3/5

Fülszöveg:
Anne gyermekei már majdnem felnőttek, kivéve a vidám, szeleburdi és nyakigláb Rillát. Ő még csak tizenöt éves, és bálokról, hódításokról, udvarlókról ábrándozik. De élete első báljának a napja egyben az első világháború kitörésének is a napja. Hiába tölt oly emlékezetes pillanatokat a Négy Szél-beli világítótoronyban rendezett táncmulatságon, Rillára négy év felhőtlen vigalom helyett szenvedés, bánat, kötelességek hosszú sora vár. Anne legkisebb lánya azonban méltó anyjához: bátran, hősiesen, erős szívvel áll helyt. Teszi, ami a háború sújtotta világban talán a legnehezebb, tisztességgel éli mindennapjait, segít, ahol tud. Nevelgeti a kis Jimset, a hadiárvát, szervezi a helyi ifjúsági Vöröskeresztet, főz, varr, köt, sőt még egy esküvőt is nyélbe üt. És mindeközben, szinte észrevétlenül felnőtté érik, aki képes arra, hogy a romokban heverő régi világ helyébe újat építsen.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.