Top 5 - Kedvenc kortárs külföldi íróm

július 25, 2012
Folytatom a kedvenc íróim bemutatását - ígérem ez lesz az utolsó :D A kortárs írók kicsit könnyebb volt ötöt összeszednem, na lássuk!

Joanne Harris - Először még a Csokoládé c. regényéből készült filmet láttam a tv-ben, már akkor megfogott a hangulata, ezért nem is volt kérdés, hogy elolvastam pár évvel később a regényt is. Utána pedig nem volt megállás :D Kiolvastam és megvettem az összes magyarul megjelent könyvét - többel szerencsém volt, mert ilyen-olyan akciókban fogtam ki. Szinte az összesről írtam is a blogban, a legjobban talán - a Csokoládé mellett - a Szederbor és a Bársony és keserű mandula (novelláskötet) tetszettek.
Nemrég Pupillánál olvastam, hogy több új könyvre is számíthatunk a következő évek során: Csokoládé sorozat immár trilógiává bővül a Csokoládés barackkal; megjelenik egy újabb novelláskötet (A Cat, a Hat and a Piece of String),  a Rúnajelek is trilógia lesz (2. rész Runelight, a harmadikról még nincs sok infó).


Anne Rice - Szintén először az egyik könyvéből készült filmet láttam még általános iskolásként, az Interjú a vámpírral egyből megfogott - igaz nem csak engem, barátnőimmel napokig tárgyaltuk a történéseket :) Tizenévesen kezdtem el a könyveit, a Vámpírkrónikákat szépen megvettem és kiolvastam (többször is), igaz több helyen korhatáros részek vannak benne, de nem csak emiatt volt érdekes, hanem a vámpírok és a történelmi vonatkozása miatt. A sorozat végére már eléggé megváltozott az író, sok vallásos témát hozott be, ezeket nem szerettem (főleg a Memnonch a sátán nem tetszett). A kedvenc szereplőm persze Lestat volt, és a sorozat második része volt a kedvencem. A párhuzamos, Mayfair boszorkányok könyveit (4) még nem olvastam, de tervben van ez is :) És remélem év végén kiderül, hogy mikor olvashatjuk magyarul a legújabb könyvét a The wolf giftet.

Neil Gaiman - Az első találkozásom az íróval a Coraline kapcsán volt - a film után olvastam el a rövidke könyvet, utána jött a Sosehol (az abszolút kedvenc könyvem tőle :)) Gaiman könyveiben a fantáziáját szeretem, azokat a világokat amiket megteremt. A klasszikus meséket, mondákat ötvözi a modern világgal, eseményekkel (legjobb példa erre az Amerikai istenek). Bámulatosan tehetséges írónak tartom, és a könyvtárát is irigylem tőle :D Az Anansi fiúk a következő könyve a listámon.


Tracy Chevalier - Szintén egy író, akinek sikerült kiolvasnom az összes, magyarul megjelent könyvét. Micsoda véletlen rá is az egyik könyvéből készült filmadaptáció miatt figyeltem fel (mire nem jók a filmek, mi? :D). A Leány gyöngy fülbevalóval egyből elvarázsolt, igazi művészfilm (a téma és a megjelenítés miatt is), a könyv egy fokkal kevésbé tetszett. A kedvencem a hat regény közül egyértelműen A hölgy és az egyszarvú, ahogy minden könyvében, itt is a történelem egy korábbi időszakát eleveníti fel. Ha pár szóval kellene leírnom a könyveinek a témáját, akkor az a történelem és művészet lennének.

Gail Carriger - Ő a legújabb kedvencem, igaz még csak egy könyvét olvastam (Soulless- Lélektelen), de azzal levette a lábamról. A klasszikus fantasy lények kicsit új megközelítésben, 19. századi London, egy karakteres főhősnő, szenvedély, akció és ironikus hangvétel. Remélem a sorozat többi része is ennyire tetszeni fog!
Maga Gail is nagyon szimpatikus jelenség, a vintage-mániájával. Érdeklődve figyelem a legújabb fejleményeket vele kapcsolatban :)


Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.