Sara Collins - Frannie Langton vallomásai

Az utóbbi hetekben több Instagram profilon megjelent ez a könyv, de már a friss könyvek között is kiszúrtam. A pozitív vélemények és Oláh Andrea (Könyvben utazom) podcastadása után úgy döntöttem az 'itthoni könyvfesztem' keretében megrendelem.

Sara Collins Jamaicáról származik, az ügyvédi pályáról nyergelt át az írásra. Nem semmi teljesítmény, hogy ezzel a könyvével elnyerte a Costa Könyvdíj legjobb első regénynek járó díját!

Frannie Langton története 1826-ban veszi kezdetét, Londonban, az Old Bailey tárgyalótermében. Gazdája Mr. Benham és felesége meggyilkolásával vádolják. Frannie ártatlannak vallja magát, nem emlékszik az éjjel történtekre. 

A megdöbbentő indítás után ismerkedünk meg a jamaicai rabszolgalány életével, aki a Paradicsom nevű birtokon született. Kisgyerekként került fel a gazda, Langon házába, a Phibbah nevű rabszolganő felügyelete alatt élt és szolgálta az úrnőt, Miss-bellát. Az asszony unalmában elkezdi olvasni tanítani Frannie-t, aki buzgón veti bele magát a tanulásba, a könyvek menedékké válnak számára. Phibbah hiába figyelmezteti, hogy ne nagyon bízza el magát. Élete akkor vesz fordulópontot, amikor Miss-bella lemond róla, viszont felkelti a gazda, Langton figyelmét. Sötét titkok, a tudomány álcája alatt megbúvó szörnyűségek lesznek ezután az élete részei.

Jó néhány évvel később az elszegényedett gazda magával viszi Londonba, és tudóstársának George Benhamnek ajándékozza. Frannie addigra magába szívott annyi tudást, hogy úgy képzeli Angliában más élete lehet, hogy felülkerekedhet a cselédsorson.

A vallomását megszakítják a tárgyalótermi kihallgatások, naplórészletek, levelek, amik egy másik szempontból mutatják be őt. Az előítéletes vallomások barbár gyilkosnak láttatják, aki megérkezése óta furcsán viselkedett, csak néhány hang áll ki mellette. A regény csúcspontja az az éjszaka, amikor gazdái - a Benham házaspár meghalnak. Frannie tette? Valóban szerette az asszonyát Marguerite-ot, akit csak Madame-ként emlegetnek? Mi történt még a Langton birtokon, milyen sötét titkokat cipel magával? 

Ez egy fájdalmas, ópiumtól fűtött, fullasztó, sötét lélektani regény, ami tele van történelmi tényekkel - ahogy az utószóból kiderül. Az emberi méltóság, a szerelem és szabadság kérdéseit firtatja. Utóbbit nem csak a rabszolgaság szemszögéből, hanem az angol társadalom gazdagabb női sorsának visszásságait érzékeltetve. 
"Az is a szerelemhez tartozik, ha ismerjük a másik történetét, tudjuk, hogyan meséli el, és hol hazudik benne."
Frannie nagyon élesen látja élete korlátait, azokat a szabályrendszereket, amik ellehetetlenítik az életét. Amikor elfuthatna is, akkor sem teszi, mert annyira mélyen beleivódott, hogy sosem lehet szabad. Egyedül a regények adnak neki örömöt - a könyvek szeretetéről is nagyon szépen ír Sara Collins.
"Az olvasás volt a legjobb és a legrosszabb dolog, ami velem történt. (…) Imádtam ezeket a könyveket. Ha megérintettem egyet, az olyan volt, mintha a kezemben tartottam volna mindazt, ami megtörténhet a világban, csak még nem került rá sor.""Szerintem az olvasás lényege nem az, hogy része legyünk a világnak, inkább az, hogy kevésbé tartozzunk hozzá."
Remekül adagolja az információkat a regény, ezért válik letehetetlenné. Frannie a nehéz dolgokról hallgat, ameddig hallgathat - van amikor egy más nézőpont tisztáz egy helyzetet. 
Magával ragadó történet a Frannie Langton vallomásai, ami egy olyan történelmi kort és jellegzetességet mutat be, ami az emberiség múltjának egy sötét foltja. Emellett lírai szépséggel mutatja be egy nő nem mindennapi sorsát. 

5/5

Kiadó: Libri
Kiadás éve: 2020
Eredeti cím: The Confessions of Frannie Langton
Fordító: Gázsity Mila
Oldalszám: 444
Ár: 3999 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
Frannie ​Langton, a hajdan rabszolgasorban élő cseléd ellen brutális kettős gyilkosság a vád: a hatóságok szerint megölte gazdáját, a tudós George Benhamt és annak különc francia feleségét, Marguerite-t. Sorjáznak a terhelő tanúvallomások, melyekben Frannie csábítóként, boszorkányként, mesteri cselszövőként és szajhaként jelenik meg.Frannie azonban azt állítja, hiába múlik rajta az élete, képtelen felidézni, mi történt azon a végzetes éjszakán. Van azonban valami, amit el tud mondani: saját, kiszolgáltatott és hányattatott életének történetét, mely egy jamaikai ültetvényen kezdődött, ahol gazdája, egy velejéig romlott tudós szörnyű kísérleteiben segédkezett, és amely könnyen lehet, hogy az akasztófán ér véget.Vallomása megpecsételheti a sorsát, ugyanakkor az igazság olyan bűnöket is leplezhet, melyek borzalmasabbak akár a gyilkosságnál is…A Frannie Langton vallomásai egyrészt lélegzetelállító első regény, másrészt pedig egy olyan nő jellemrajza is, akinek sorsát a saját tettei alakítják egy olyan világban, amely az elpusztítására tör.

3 megjegyzés:

  1. Örömmel látom, hogy Neked is tetszett a regény. Én is a napokban fejeztem be, nagyon szerettem, az idei legjobb olvasási élményem volt a sötét hangulata ellenére is.

    VálaszTörlés
  2. Fú ez nagyon jól hangzik, és olyan szép külsőre is ez a kötet! :)

    VálaszTörlés
  3. Érdemes elolvasni ;) Sok könyvet olvastam mostanában, de ez kiemelkedik az április termésből!

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.