Gail Carriger - Időtlen

A Napernyő Protektorátus sorozat végre lezárult. Az első részt 2012-ben olvastam, - ráadásul kétszer - és a kedvenc könyveim közé került. Alexia kalandjai 5 könyvön keresztül tartogattak humort, kalandot mindezt természetfelettiekkel népes, steampunk viktoriánus környezetben.

Az ötödik, egyben befejező rész két évvel a 4. után veszi fel a történet fonalát. A Macoon család három fővel Londonban, Lord Akeldama vámpír szoros közelségében él. Alexia és Conall viszonylagos nyugalomban nevelgetik rendkívüli totyogós kislányukat, Prudence-t. Az idillt csak az borítja fel, amikor Prudence megérint egy természetfelettit, mert ekkor képességeit átvéve vagy vámpírfogakkal futkározik vagy farkaskölyök alakban hozza a frászt a derék londoniakra. 
Különleges lénye nem marad titok a nagyvilág előtt sem: Alexiának és családjának egy nagyszabású utazásnak kell eleget tenniük: Egyiptomban az egyik első vámpír várja, hogy meglátogassák. 
Még az indulás előtt a skóciai farkasfalka ügyével is foglalkozniuk kell: a falka bétája eltűnt. Egy este viszont Alexiára talál és rejtélyes üzenetet hagy.
Ki kell nyomozni mi történt vele, ill. miért kell Egyiptomba utaznia Prudencenek, mit akar az ősvámpír a kislánytól? 

Előbbi nyomozás a Londonban maradó falkatagokra marad: Billy és Lyall professzor kezdi el az ügyet felgöngyölíteni, eközben más dolgokra is fény derül. Újra előkerül a korábbiakból ismert Istenölő Átok, ill. a természeten túliak képességei és lehetőségei.

Bevallom kicsit felemás érzésekkel tette le a könyvet. Hiányoztak az előzmények a teljességhez, már annyi idő eltelt, hogy csak nagy vonalakban emlékeztem eseményekre, jellemzőkre - bár az írónő több mankót is adott. Ettől függetlenül tetszett a záró kötet, ismerős és komfortos élmény volt visszatérni ehhez a humoros, kicsit kifigurázott viktoriánus világhoz. Lord Akeldama (akinek több év után jól olvastam ki a nevét :D) ismét elképesztett a becézgetéseivel, imádtam Alexia hatékony erőteljességét ill. Billy és Lyall professzor új dimenzióit. 

Szerintem valamikor majd újra nekiállok és újraolvasom az egész sorozatot, mert nem hiába volt az első rész a kedvencem. 

Mivel Gail Carriget már hatalmas világot épített fel első regénye, a Soulless köré ezért van bőven utánpótlás. Készült sorozat Prudence-ról, kémkedős YA sorozat is játszódik ebben a világban, de írt önálló történeteket is, az egyiket épp két farkas szereplőnek szentelve. Itt található az összes könyve, javasolt olvasási sorrendben.

4/5

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Kiadás éve: 2020
Sorozat: Napernyő Protektorátus 5.
Eredeti cím: Timeless
Fordító: Miks-Rédai Viktória
Oldalszám: 384
Ár: 3699 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
"ALEXIA ​TARABOTTI, AZAZ LADY MACCON BOLDOG HÁZASÉLETET ÉL.Persze, mivel Alexiáról van szó, ennek a boldogságnak része, hogy a farkasembereket bevezesse a londoni társaság krémjébe, miközben egy vámpír második legjobb ruhaszobájában él, és egy koraérett totyogóssal birkózik, aki lépten-nyomon alakítgatja a természetfelettieket.Alexia annyira élvezi új londoni életét, hogy még Ivy Tunstell társulatának legújabb előadása (nem mondtunk sokat, ha katasztrofálisnak nevezzük) sem tudja kedvét szegni.Ám egy este olyan meghívást kap Alexandriából, melyet nem hagyhat fi gyelmen kívül. Férjével, gyermekével és a Tunstell házaspárral súlyosbítva gőzhajóra száll, hogy átkeljena Földközi-tengeren. Egyiptom azonban talán több rejtélyt tartogat, mint amennyivel a megfélemlíthetetlen Lady Maccon elbír.Mit akar tőle az alexandriai bolykirálynő valójában? Miért támad újra az Istenölő Átok? És hogyan lett Ivy Tunstell egyszerre a Brit Birodalom legnépszerűbb színésznője?A NÉPSZERŰ SOROZAT RÉGEN VÁRT BEFEJEZŐ RÉSZE."

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.