A könyvek varázsa

április 09, 2020
Sajnálom most kicsit fájdítani fogom a szíveteket, de ma olvastam egy esszét, ami szépen összekapcsolódott a fejemben David Sax gondolataival.

Brigi, a Popkultcsajokstb podcast egyik részében említette Mark Forsyth esszéjét (The ​Unknown Unknown: Bookshops and the Delight of Not Getting What You Wanted) amit ma megtaláltam Scbriden (ki kell használni a próbahónapot ;)). Mivel csak 26 oldal volt, ezért nem is halogattam tovább az olvasását. 

Miről is szól az 'ismeretlen ismeretlen'? Azokról a dolgokról, amikről nem is tudtad, hogy nem tudtad :D A könyvekre vetítve – azok a könyvek, amiknek a létezéséről sem tudtál; nem tudtad hogy ismerned kellene. 

A könyvesboltok (és ki kell emelnem, hogy a könyvtárak is) a fizikai könyvekkel, az ajánlóikkal pont a felfedezés élményét nyújtják. Olyan könyveket vehetsz kézbe, amiről korábban nem is hallottál - ilyenkor lehet kincsekre bukkanni. 
Az ekönyvek kapcsán említi, hogy mióta megjelentek a kiadók azóta készítenek egyre szebb borítókat – a könyvmolyok nagy örömére, ezt a tendenciát én is látom.
Érdekes volt még a bibliomancy fogalma: vagyis amikor jósolsz a könyvekből, ennek elvileg hagyománya van, de bárki átélheti amikor belelapoz egy könyvbe és megszólítja egy-egy sor.
Összességében nagyon tetszett ez az esszé, a humora, a felépítése és persze azok a gondolatok amiket megfogalmazott.
5/5

David Sax Az analóg bosszúja c. könyvében is hasonló példákat hoz: az analóg megoldások térnyerését - a könyves témánál maradva a könyvesboltok személyes kapcsolatait és a professzionális ajánlásokat emeli ki. Amit szintén a könyvtárakra is lehet vetíteni.
"Ebben a digitális eszközökkel tömött világban érthető módon az embercentrikusabb, tapinthatóbb tapasztalatokat keressük. Minden érzékszervünkkel szeretnénk kivenni a részünket egy adott élményből vagy szolgáltatásból, akkor is, ha ez az alternatíva fáradalmasabb vagy drágább, mint a digitális megfelelője.""A hand selling egy olyan módszer, melynek során az előadók a vásárló kezébe adják a könyvet, melyet el szeretnének olvasni. Ehhez az alapvető emberi készségekre van szükség, mint a testbeszéd olvasása, szemkontaktus fenntartása és a személyes ízlésről való érdeklődés. Az Amazon nem csinál semmi hasonlót; az algoritmusa olyan címeket dob eléd, melyeket az előző olvasmányaid és a mások által megvásárolt hasonló könyvek alapján választ ki."
pixabay
Nekem hiányzik az életemből a könyvekre való hasonló rábukkanás: általában tudatosan keresgélek, vagy a hozzám hasonló ízlésű emberek véleménye alapján válogatok. Van persze ellenpélda, a legutóbbi vagy legemlékezetesebb ilyen élményem Jennifer Donnelly - Északi ​fény c. regénye volt, amit a könyvtárban rendrakás közben találtam, beszippantott és kedvenc lett
Jó lenne ehhez a rácsodálkozó - felfedező szemlélethez kicsit visszatalálnom. :)

Fontosak az ilyen felfedezések, a rátalálások és a komfortzónából való kilépés - ismeretlen írókat vagy zsánerek tekintve.

Remélem nemsokára újra átélhetjük a böngészés élményét legyen szó a kedvenc könyvesboltunkról, vagy a könyvtárról!

Nektek mi a véleményetek? El szoktatok csábulni 'ismeretlen' könyvek után? 
Könyvesbolt vagy könyvtár? Hol böngésztek szívesebben?

1 megjegyzés:

  1. Nekem is hiányzik ez az érzés, pusztán csak azért is, mert most nem lehet böngészni a valódi könyvek között - nagyon sok időt képes vagyok eltölteni könyvesboltban. Könyvtárba csak azért nem járok, mert túl sok így is a várólistás itthonim, de egyébként kacérkodtam a gondolattal, hogy mégiscsak beiratkozom néhány új könyv miatt, amiket mégse vennék meg, de elolvasnám... Csak hát aztán jött a covid. :/
    Amúgy még régebbről nekem sokszor hiányzott már az az érzés, hogy valami ismeretlenre bukkanjak rá mint kincsre, érdekes új olvasmányra. Az online lét és könyvesbloggerkodás hozadéka, hogy mindig midnen címet ismersz, láttad már, sőt azt is tudod, ki olvasta most, ki olvassa éppen, kinél találsz róla értékelést, blogposztot. Viszonylag kevésszer fordult elő az elmúlt 10 évben, hogy magamtól akadjak valami újdonságra, vagy csak számomra újra a boltban böngészéskor - persze ettől még nem szeretek kevésbé böngészni. ;)

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.