David Sax - Az analóg bosszúja

Nagyon kíváncsi volt az idei első Poket zsebkönyvre, mert ezzel egy olyan mű vált elérhetővé az automatákban és a webshopban, ami eddig még nem jelent meg magyarul. David Sax kanadai újságíró 2016-os könyve az analóg megoldások, trendek témáját járja körül - ennél jobban nem is illeszkedhetne a Poket szellemiségéhez, ami pont azt tűzte ki célul, hogy a tömegközlekedésen a telefon bámulása helyett visszatérjünk a könyvekhez és az olvasáshoz.
"Ebben a digitális eszközökkel tömött világban érthető módon az embercentrikusabb, tapinthatóbb tapasztalatokat keressük. Minden érzékszervünkkel szeretnénk kivenni a részünket egy adott élményből vagy szolgáltatásból, akkor is, ha ez az alternatíva fáradalmasabb vagy drágább, mint a digitális megfelelője."
David Sax a könyv két nagy szakaszában bemutatja azokat a trendeket, amik az analóg megoldások visszatéréséhez vezettek a sok rémhír ellenére. Könyvtárosként direkt kedves volt a szívemnek ezt leírva látni ("minek kell könyvtár? minden fent van a neten" - nincs fenn, és a könyvtár lényege nem csupán az hogy könyveket, újságokat adunk kölcsön), de az életem több részéből tudok én is példát hozni a fentiekre (társasjátékozás újra népszerű lett, vagy hiába van ekönyvolvasóm mégis évek óta alig veszem elő).

Érezhető, hogy David újságíró mert az egyes fejezetek tipikus újságírói fogásokkal éltek, a hasznos információkat vegyítette egy kis tájleírással, vagy a beszélgetőpartnereinek öltözékének és hajviseletének bemutatásával :)
Épp ezért nagyon olvasmányos volt, több gyártási technológiában is belemerült, ami számomra mindenképp újdonság volt, de voltak helyek ahol kicsit elveszítettem a fonalat - ill. az érdeklődésemet, pl. a bakelitlemez ipar vagy a film (fényképezőgépbe való film) kapcsán.
Viszont a papírról szóló fejezetet lelkesen olvastam az elejétől a végééig, és örültem hogy többet megtudtam a Moleskine márkáról, aminek jegyzetfüzeteivel - naplóival már évek óta szemezek, amióta itt-ott láttam szép fotókon a már világhírű olasz terméket.

Részletes képet kapunk a bakelitlemezek, a papír (jegyzetfüzetek), film és társasjátékok térnyeréséről a digitális megoldásokkal szemben/mellett. Konkrét cégeket, termékeket ismerhetünk meg az egyes fejezetekben, főleg amerikai, angol helyszíneken - de akad olasz (mint a már említett Moleskine) cég is.

A második részben (Az analóg ötletek bosszúja) a nyomtatott irodalom, az újságírás hagyományos formáinak erejéről van szó, a kereskedelem - a könyvesboltok térnyeréséről, illetve a munkában és oktatásban használt digitális eszközök hátrányairól az analóg megoldásokhoz való visszatérésekről.
"A hand selling egy olyan módszer, melynek során az előadók a vásárló kezébe adják a könyvet, melyet el szeretnének olvasni. Ehhez az alapvető emberi készségekre van szükség, mint a testbeszéd olvasása, szemkontaktus fenntartása és a személyes ízlésről való érdeklődés. Az Amazon nem csinál semmi hasonlót; az algoritmusa olyan címeket dob eléd, melyeket az előző olvasmányaid és a mások által megvásárolt hasonló könyvek alapján választ ki."
Ezt a könyvtárban is tudjuk és szoktuk is alkalmazni - plusz pont a könyvtárak mellett, nem csak megspóroljuk a helyet a polcodon de személyre szabottan is tudunk ajánlani ;)

Nagyon érdekes, és sok aktuális példát bemutató kötet lett Az analóg bosszúja, aminek több érdekes gondolatát tudom hasznosítani, vagy egy 'tényleg így van nálunk is' felkiáltással állapítottam meg én is a környezetemben.

Érdemes elolvasni ezt a könyvet, ha szerintetek a digitalizáció ki fog iktatni sok mindent az életünkből, amit eddig megszoktunk - vagy hozzám hasonlóan szeretitek az analóg és digitális megoldások harmóniáját az életetekben, illetve érdekelnek a gazdasági-társadalmi jelenségek.

Egy pont levonás csak azért jár tőlem, mert voltak részek amik túl részletesek voltak számomra, egyszerűen nem kötöttek le - de ez az én ízlésem. Illetve a zsebkönyv formátum hátránya, hogy nem lehetett annyira tagolni, illusztrálni, vagy kiemeléseket használni benne - a néhány elütést, és lemaradt szót pedig egy későbbi kiadás esetén remélem javítják.

4/5

Kiadó: Sztalker Csoport
Kiadás éve: 2020
Eredeti cím: The Revenge of Analog
Fordító: Kele Nóra, Kele Olivér
Oldalszám: 420
Ár: 1000 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
Miközben a technikai fejlődés útján az ember élete egyre inkább összekötődik a digitális világgal, elkezdtünk újra beleszeretni a kézzel fogható dolgokba, azaz elérkezett az Analóg Bosszúja. Sax többszörös díjnyertes könyvében olyan vállalkozásokról ír, amelyek virtuális megoldások helyett, valódi terméket mutatnak be. A pszichológia, megfigyelés és felettébb egyedi elbeszélés ötvözése tökéletesen bemutatja, a teljesen digitalizált élet negatív oldalát és meglepően realisztikus képet fest a digitalizált világon túli valós világról.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.