Harag Anita - Évszakhoz ​képest hűvösebb

március 10, 2020
Erre a könyvre először Instagramon figyeltem fel, több profilom megjelent ill. Szabados Ági is ajánlotta, mint az Aegon Irodalmi Díj 2020 shortlistjén szereplő novelláskötet. Kíváncsi voltam, hogy milyen Harag Anita prózája, ami most ennyi figyelmet kap. A novelláskötetekre mindig vevő vagyok, és folyamatosan keresem a friss, magyar 'hangokat' is - most kaptam egy újabb lendületet ennek a kötetnek a hatására. 

Harag Anita első kötete az Évszakhoz képest hűvösebb, amivel tavaly elnyerte a Horváth Péter-ösztöndíjat, ami a fiatal, pályakezdő írókat támogatja. Ezen kívül a már említett Ageon Irodalmi Díj legjobbjai közé is bekerült egyetlen női szerzőként. 

A kötetben 13 novellát találunk, többségének témája szépen rezonált nálam a tegnap befejezett Örökölt sorsra. A főszerepben a család, a közös traumák, az egymás mellett élés, elhidegülés, generációs ellentétek kerülnek felszínre. Mindezt olyan érzékletesen, letisztult stílusban, jól felépítve teszi az író, hogy alig tudtam letenni a könyvet. Jó néhány éve Tóth Krisztina novellásköteteivel éreztem így.

A nagyszülő, illetve szülő kapcsolat erőteljesebben van jelen a kötetben, mint mondjuk a párkapcsolat. A generációs meg nem értettségre és a betegségektől való irtózásra, elutasításra jó példa a legelső novella, az Ásványvíz, amiben az unoka nem tud mit kezdeni nagyanyja demenciájával. Leginkább csak dühöt érez, de ott munkál benne a feszültség, amiatt is, hogy évekkel korábban nagyanyja nem volt hajlandó őt elfogadni.

Igazi 21. századi helyzetekről szól néhány novella: multikulturális különbségek, a virtuális barátság törékenysége, sodródó szereplők, szorongások vélt és valós okok miatt és az eldobható kapcsolatok története is megtalálható egy-egy elbeszélésben. A legborzongatóbb A Lánchíd északi oldala, amiben egy párkapcsolat alakulását, illetve a főszereplő akaratának megtörését látjuk lépésről-lépésre; a novella vége pedig ránk bízza a befejezést. 
"Jó lesz, majd meglátom. Tudja, hogy szeretném, csak félek, de nem kell. A házat is mennyire megszerettem. Csak elindulni nehéz, utána könnyebb. Megyünk? Gyorsan kell lemerülni, akkor csak pár másodpercig fáj. Ne gondolkodjak, csak fussunk. Háromra. Egy, kettő, három."
Több szereplő árván marad, vagy mindkét szülőjét, vagy csak egyiket veszíti el valamilyen formában. Érzékletesen mutatja ezt a helyzetet például a Székesfehérvártól nyugatra, Huszonöt méter, Minden csütörtökön, októbertől novemberig, Nyaralás, hat betű.

Azt hiszem az, hogy egy nap alatt elolvastam, mutatja hogy mennyire tetszett, behúzott – vonzott a letisztult stílus, a kemény ám teljesen valóságos élettörténetek, elhidegülés, meg nem értettség.

5/5

Kiadó: Magvető
Kiadás éve: 2019
Oldalszám: 136
Ár: 2999 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
„Álldogál, és az egyik piros kabátos lányról én jutok az eszébe. Vagy egy francia bulldogról, hogy odafutok, megsimogatom. Vagy egy illatról, utánafordul. Álldogál, és valamiről az eszébe jutok, de nem vagyok ott. Ha az eszébe jutok, sosem vagyok ott. Ha az eszembe jut, sosincs itt. Olyan meg nincs, hogy ne jusson az eszembe.”Harag Anita történetei ismerős helyzeteket mutatnak meg váratlan szempontokból. Valaki nyelvismeret nélkül próbál helytállni egy multicégnél, valaki a halott apja után próbál rendet rakni annak házában, valaki a demens nagyanyjával próbál szót érteni. A rokonok érthetetlenek, a kapcsolatok keserédesek. Harag Anita 1988-ban született Budapesten. 2018-ban Petri György-díjat kapott. Ez az első kötete.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.