Orvos-Tóth Noémi - Örökölt sors

Orvos-Tóth Noémi könyvéről sok helye olvastam, hallottam - a könyvtárunkban folyamatos előjegyzések voltak rá, alig tudtam hozzájutni. Több interjút is megnéztem, hallgattam vele, ezért már volt róla fogalmam miről is szól ez a könyv, de jó volt egyben olvasni a témáról. 

Az Örökölt sors nem csak a transzgenerációs hatásokról szól, hanem fejezetről-fejezetre feltárja azokat a hatásokat, amik a családunkon keresztül befolyásolnak minket. Mindezt olvasmányos módon, több eset ismertetésével ill. tanulmányok, más pszichológusok munkáinak említésével, a magyar viszonyoknak megfelelően. 

Az első fejezetben azt mutatja meg, hogy milyen hatással van az egyénre, ha nem kívánt gyerek, vagy éppen pótszerepet tölt be szülei életében - halott testvére helyére érkezik, vagy a házasság összetartását remélik tőle. Szó van a testvérek közti kapcsolatról is, a születési sorrend sajátosságairól. 

A második fejezet a traumákkal foglalkozik, azokkal a társadalmi és egyéni negatív eseményekkel, amik generációkon keresztül formálják a sorsunkat. A legérzékletesebb példa a második világháborús sebek, holokauszttúlélők unokáinak, gyerekeinek élettörténetében továbbélt problémák, traumák bemutatása. Még ha az unoka nem is volt tisztában nagyanyja sorsával, akkor is belékódolva szorongást okozott. 
"Bizonyítást nyert tehát, hogy az élmények – ebben az esetben a félelem és a fájdalom – biokémiai üzenetekké transzformálódva alakítják át nemcsak az érintettek, de utódaik idegrendszerének működését is. Ezt a generációkon átívelő információátadást nevezzük transzgenerációs hatásnak."
A következő fejezetekben a családokat formáló erőkről van szó, a titkok bénító erejéről, a családi sorsformálásról. Minden család bizonyos üzeneteket, élettapasztalatok ad át utódainak, és ezek sokszor romboló hatásúak. 
A könyv magyarázatot ad arra, hogy az emberek miért ismételik meg szüleik hibáit. Elképesztően érdekes, hogy az elhallgatott események, titkok hogyan hatnak később; a stressz és a traumák hogyan kódolódnak be a gyerekek - unokák testében is. 

Orvos-Tóth Noémi praxisából is hoz példákat: szorongások, dühkitörések, párkapcsolati problémák, mind valamilyen múltbeli (közelebbi - mint a szülők, ill. távolabbi - déd-nagyszülők) reakcióra, traumára vezethető vissza. 
Az egyes fejezetek végén kapunk kérdéseket is, ezekkel még fókuszáltabban kezdhetjük el az önismereti munkát, elgondolkodhatunk a saját problémáinkon, családtörténeteinken. 
"Ha értem önmagam és értem a másik embert is, mert rá tudok csatlakozni az ő mikrokozmoszára, akkor kevesebb konfliktusra kerül sor kívül és belül egyaránt. Vegyük észre: valójában ön- és emberismeretről van itt szó."
Mivel több önismeretet segítő könyvet olvastam már, így olyan nagy megvilágosodás nem ért, de tudatosított bennem jó mintákat, amiket érdemes követni a későbbiekben, akár a terhesség - akár a saját családom formálása érdekében. 

5/5

Kiadó: Kulcslyuk
Kiadás éve: 2018
Oldalszám: 288
Ár: 3360 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
Amikor ​elkezdjük kutatni elakadásaink, szorongásaink, elhibázott párkapcsolataink, ismétlődő kudarcaink okát, gyakran kiderül, hogy saját életünk történései nem adnak megfelelő magyarázatot. Ilyenkor érdemes a tágabb perspektívát is megvizsgálni, és szüleink, nagyszüleink vagy akár a még korábbi generációk életeseményeit is feltárni.A legtöbb esetben döbbenten tapasztaljuk majd – amit a modern kutatások eredményei is igazolnak –, hogy felmenőink traumái, feldolgozatlan félelmei, kapcsolati törései még a halálukkal sem enyésznek el, hanem bennünk élnek tovább. Az egykori háborús üldöztetés a mi életünkben depresszió formájában jelentkezik, a kitelepítés traumája állandó bizalmatlanságban, az árván maradt dédmama kötődési vesztesége párkapcsolati kudarcokban, az öngyilkos nagypapa eltitkolt története pánikzavarban – hogy csak néhány lehetséges példát említsek.Számomra ma már egyértelmű, hogy egyetlen ember sorsa sem érthető meg transzgenerációs szemlélet nélkül. Ha szeretnénk megszabadulni kínzó tüneteinktől, vagy megváltoztatni zavaró viselkedési és érzelmi mintáinkat, fel kell tárnunk családunk múltját.Ez gyakran nem egyszerű feladat, mert sok titkot, kimondatlan feszültséget hurcolunk magunkkal, és adunk tovább generációról generációra. A tabutémák pedig megakadályozzák, hogy egészségesen és őszintén kapcsolódjunk egymáshoz és önmagunkhoz.Ebben a könyvben szeretném végigvezetni az olvasót egy transzgenerációs önismereti úton, hogy saját életében tetten érhesse és helyrehozhassa a múltból megörökölt negatív érzelmi viszonyulásokat és viselkedési mintákat.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.