David Nicholls - Mi

David Nicholls az Egy nap c. regényével robbant be a magyar könyves világba, hála a filmadaptációnak. A 2012-es év egyik kedvenc olvasmánya volt nálam is, még ugyanabban az évben elolvastam A nagy kvízválasztó c. könyvét (szintén készült belőle film, Benedict Cumberbatch játssza a főszerepet ;)) - 8 éve pedig semmit. Pedig van még egy magyarul megjelent regénye, A beugró, amit ezután végre sorra fogok keríteni, hogy teljes legyen az életmű. Angolul ezeken kívül tavaly jelent meg legutóbb könyve (Sweet Sorrow), amire most szintén kíváncsi lettem. 

A Mi egy háromtagú család története, David Nichollstól megszokott keserédes változatban. Douglas, az apa az elbeszélő, aki 50-es éveiben jár, fia nemsokára elkezdi az egyetemet. Egy éjszaka felesége, Connie kijelenti, hogy amint fiuk kirepül, ő is követi - nem akar már együtt élni vele. Nyárra egy európai körutazását szerveztek meg korábban, hogy megmutassák Albie-nak Európa művészetének legjavát. Douglas világa összeomlott, de mégis elmennek az utazásra - a férfi abban bízik, hogy visszacsábíthatja magához elhidegült feleségét, helyrehozhatja a kapcsolatát szintén elidegenedett fiával.

Connie és Douglas - a BBC adaptációban (forrás)
Miközben Európa legszebb városaiba utaznak Douglas vezetésével a logikusan összeállított útiterv szerint, egyre jobban kiéleződnek az ellentétek. Az európai körutazással párhuzamosan Douglas visszaemlékezik arra hogyan találkozott Connieval, milyen volt akkor az életük és hogyan jutottak el oda, hogy kb 30 évvel később a válás a téma lehessen köztük.
A kezdeti sokk után a férfi nézőpontjából egyre jobban megismerjük a háromtagú családot. Connie igazi művészlélek, spontán, szereti élvezni az életét. Ezért is döbben meg mindenki, amikor a házibuliban megismert ridegnek tűnő tudóssal - Douglasszal jön össze. A férfi az éles ellentéte mindannak, amit Connie eddig megtapasztalt a férfiakkal - megbízható, egyenes, hűséges és imádja őt. Telnek a hónapok, az évek - az összeköltözésből házasság lesz, majd gyereket vállalnak, próbálkoznak, elbuknak, megélik egy kapcsolat legmélyebb bugyrait, majd sok-sok év múlva ott állnak egy 17 éves művészlélek fiúval, aki ridegen viselkedik apjával, anyjához fordult egész életében. Na és Connie, aki elfáradt, hogy ütköző legyen élete két férfija között, megijedt hogy a fiatalkorában elképzelttől teljesen ellentétes életet élt meg. Douglas, naiv idealistaként hiszi, hogy még egységet tud kovácsolni a sok év alatt szétforgácsolódott családjából.

Párizs, Amszterdam, München, Velence, Firenze, Madrid, Barcelona - városaiban járunk, a múltbeli szál mellet néhány látványosságról is beszámol Douglas, de a hangsúly a személyes drámán van. A kezdeti megdöbbenést elég hamar feloldotta nálam, az aha érzés - a kívülről szépnek tűnő családban folyamatosan jelentek meg a problémák, ellentétek amit nem tudtak vagy nem akartak megoldani. Douglas olyan apaképet hoz otthonról, amit nem akar követni, tele van ábránddal, hogy majd ő hogyan fog bánni a fiával, ám rendre elbukik. A teljesítménykényszer rányomja a bélyegét a kapcsolatára a fiával. Ami Connie és az ő kapcsolatának elején bájos ellentét volt, egyre nagyobb szakadékot mélyít kettejük közé.

Érdekes utazás volt ez a könyv egy középkorú férfi életében, a teljes letargiától a remény és a talpra állás felé. Tetszett, hogy a múltbeli szál összefonódott a jelennel; ahogyan kibomlott a három szereplő élete, tetteiket egyre jobban megértettem.
Azt hiszem, ha Connie vagy Albie szemszögéből olvashattam volna a sztorit, 5 pontot is adtam volna rá, de szegény Douglas  a legtöbbször idegesített :D Ettől függetlenül nagyon örültem, hogy elolvastam ezt a könyvet, és visszatértem David Nicholls világához.

A szerző közreműködésével készül egy négy részes minisorozat is a könyvből a BBC-nél. Ebben a cikkben is említik (ill. több más izgi, könyves sorozatot-filmet is ;)).

Beleolvasó

4/5

Kiadó: Európa
Kiadás éve: 2019
Eredeti cím: Us
Fordító: Neset Adrienn
Oldalszám: 512
Ár: 3999 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
Douglas ​Petersen szelíd visszafogottsága olyan humorérzéket takar, amivel mindenki nagy meglepetésére úgy elvarázsolja a gyönyörű Connie-t, hogy sikerül egy második randevúra is elcsábítania, majd a házasságra is rávennie. Majdnem harminc évvel azután, hogy kapcsolatuk Londonban szárba szökkent, többé-kevésbé boldogan élnek egy külvárosban, morcos nagykamasz fiukkal, Albie-val.Aztán Connie közli Douglasszel, hogy szeretne elválni.Az időzítés rosszabb nem is lehetne. Connie, hogy fia művészi törekvéseit bátorítsa, egy hónapos európai körutat tervezett a nyárra, ezzel lehetőséget adva a családnak, hogy a világ leghíresebb műremekeit együtt nézhessék meg. Erről az útról minden problémája ellenére képtelen lemondani. Douglas titokban meg van győződve arról, hogy az út új mérföldkő lesz a házasságukban, felmelegíthetik Connie-val a románcot, és talán még Albie-val is sikerül szeretetteljesebb kapcsolatba kerülnie.Douglas odisszeája, ami Amszterdam utcáin, Párizs híres múzeumain és Velence kávéházain keresztül Barcelona tengerpartjáig vezet, életre kelti Európát, miközben ő maga is kénytelen kőkemény felismerésekkel szembenézni. Vajon férjként ez az utolsó nyara, vagy sikerül a házasságát, és talán az életét is megmentenie?Megrendítően hiteles mese egy házasság válságáról.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.