Joanne Harris - Az ​epertolvaj

Ismét egy régi-régi kedvenc íróhoz és sorozathoz tértem vissza. Joanne Harris 2009-ben, a blog indulásával kb egy időben foglalta el a helyét a kedvenc szerzőim között. A Csokoládé történetével először filmként találkoztam, később olvastam el a regényt és kezdődött el a rajongásom az angol írónő művei iránt. Azóta az összes magyarul megjelent könyvét elolvastam, többé-kevésbé mindegyik tetszett és a könyvespolcom dísze. 

Az Epertolvaj a Csokoládé-trilógiát bővítette tavaly tetralógiává, ami hat évvel a Csokoládés barack után játszódik. 
A helyszín továbbra is Lansquenet, Vianne a csokoládéüzletet viszi, de már csak Rosette él vele - Anouk Párizsba költözött szerelméhez, Roux pedig hol megjelenik - hol visszamegy a lakóhajójára. 

A regényben három szemszöget követhetünk: Vianne, Reynauld és Rosette nézőpontját. A szél ismét változást hoz az életükbe: Narcisse, a mogorva virágkereskedő meghal és Rosette-re hagyja a tölgyerdejét. Megismerjük Rosette életét, hogyan került kapcsolatba az idős férfival, és azt hogy miért is pont ő örökölte meg a szamócás - erdős birtokot. 
Vianne gondterhelt, hiányzik neki Anouk, egyre távolabb érzi magától. Aggasztja Narcisse lánya, Michéle, aki nem nyugszik bele apja végrendeletébe - vissza akarja szerezni a tölgyerdőt Rosette-től. Ráadásul ha változásból ennyi nem lenne elég, Narcisse egykori üzletét egy titokzatos nő veszi ki, aki Vianne-t régi ellenfelére, Zozie-ra emlékezteti.

Rosette eközben igyekszik felfedezni a világot maga körül, a tölgyerdőben bóklászik ahol igazán önmaga lehet, ahol senkit nem zavar ha rikoltozik, táncol; senki nem vet rá lesajnáló pillantásokat ahogy az utcán, vagy az üzletben szoktak. Rosette születése óta nem beszél, de meg tudja értetni magát a környezetével. Vianne sokat gondol vissza a születése körülményeire, arra hogy miért lett ilyen másodszülött lánya...
"Életünk során megismételjük ugyanazokat a hibákat, eltaszítjuk magunktól azokat, akiket szeretünk, továbblépünk, amikor maradni szeretnénk, szótlanul várunk, amikor szólnunk kellene. Abban az életben, amelyet választottunk, a veszteség az egyetlen állandó. Veszteség, ami felfal miket. Mint a kígyó. Még önmagát is."
Negyedik elbeszélőként a síron túlról Narcisse kapcsolódik be a képbe, aki Reynauld tiszteletesre hagyta emlékiratait, amiből megtudhatjuk miért hagyta Rosette-re az erdőt és hogy milyen élete volt korábban.
Reynauld szenved egy múltbeli tette miatt, amire ráerősít az emlékirat cselekménye, és a titokzatos új üzlettulajdonos, aki hasonló mágiával bír mint Vianne.

Múltbeli kisebb-nagyobb bűnök, nosztalgia, a változástól való félelem a regény témái. A szereplők önmaguk okozta gátjai, problémái omolnak le szép lassan. Kényelmes volt visszatérni ebbe a világba sok év után. Vianne mágiája ugyanúgy jelen van, a háttérben megbújva, kevésbé hangsúlyos mint korábban. Rosette életében is jelen van ez az erő, de nála éppenséggel egyre erőteljesebb, ahogy keresi magát, a képességeit feszegeti. Mégis ebben a történetben olyan hétköznapi problémák kaptak helyet, mint a szülőség, a gyerekek elengedése és a múltbeli bűnök feldolgozása. 
A mágia új vetületét az új szereplő, Morgane szolgáltatja, akinél nem tudjuk eldönteni mi a célja, ártani vagy gyógyítani akar. A tetoválások mint az önismeret új módja érdekes gondolatkísérlet volt, és nagyon tetszett amikor értelmet nyert a borító díszes mintája.
"(…) az élet csak kölcsönben van, és mindent, amit útközben találunk – szeretőket, gyerekeket, boldogságot –, a végén vissza kell adnunk."
Jó volt újra elmerülni Joanne Harris történetében, még ha néhol önismétlőnek tűnt - főleg Vianne - de a többféle történetszál lekötött, nagyon tetszett a helyszín, ill. pont tavasszal játszódik (márciusban, húsvét előtt). Mégis kevésbé erősnek érzem az író többi könyvéhez képest, de ettől függetlenül szerettem és szép lezárásnak - folytatásnak? tartom.

4/5

Kiadó: Libri
Kiadás éve: 2019
Sorozat: Csokoládé 4.
Eredeti cím: The strawberry thief
Fordító: Szűr-Szabó Katalin
Oldalszám: 436
Ár: 3999 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
"Húsz ​év telt el azóta, hogy a Csokoládé című regényben megismert bájos és életvidám Vianne Rocher és kislánya, Anouk letelepedett az apró francia faluban, Lansuenet-ben. Vianne azóta valódi otthonra lelt, Anouk pedig kirepült a családi fészekből, a csokoládébolt azonban a régi: Vianne és másodszülött lánya, Rosette ugyanúgy készítik a személyre szabott édességeket.Az álmos falucska élete váratlanul ismét felbolydul, amikor Narcisse, az öreg virágárus meghal és egy szamócában gazdag erdőt hagy Rosette-re, írásbeli gyónását pedig a helyi plébánosra. Az örökséget más is meg akarja szerezni, a faluba pedig új lakó érkezik Morgane Dubois személyében, aki üzletet nyit Narcisse egykori virágboltjának helyén, a csokoládébolttal szemközt.Morgene éppen olyan karizmatikus és varázslatos nő, mint Vianne, az új üzlet pedig már-már hátborzongató módon éppen olyan mágikus erővel vonzza az embereket, mint annak idején a csokoládébolt…Joanne Harris érzelmekben, színekben és hangulatokban gazdag regénye méltó a Csokoládé sorozat eddigi darabjaihoz: összetett és magával ragadó történet barátságról, kapzsiságról, bosszúról, múltbeli vétkekről és titkokról."

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.