Sigríður Hagalín Björnsdóttir - A sziget

április 19, 2020
Már néhány hete - hónapja ült a várólistámon ez a könyv. Sejtettem hogy jó lesz, mert több blogger - könyvmoly pozitívan nyilatkozott róla, mégis mindig halogattam. Most a #stayhomereadingrush keretében találtam egy plusz indokot, hogy kézbe vegyem és kb le se tudtam tenni.
A karanténidőszakban még erőteljesebben hatott rám ez a könyv... 

Izlandon vagyunk, valami apokaliptikus esemény után - derül ki az első fejezetekből. Az első oldal különösen megfogott:
"Időnként történik valami, ami még jobban összeköt, közelebb visz egymáshoz bennünket. A családokat az esküvők, gyermekek születése és halálesetek hozzák össze; katasztrófák, háborúk és sportversenyek egyesítik a nemzeteket, amikor mindenféle ember egy ütemre lép.Néha pedig olyasmi is megesik, ami az egész emberiséget összerántja, mindannyiunk sorsát egybekapcsolja, mintha löketet kapna a gravitációs erő, és összeszűkülne a világ, egy pillanat alatt közelebb kerül minden, és minden ember emlékszik rá, hol volt, amikor meghallotta, mi történt."
A váltakozó fejezetekben egy magányos férfit követhetünk, aki egy fjordban bujkál, ill. megtudhatjuk mi történt Izlandon, mi ez az apokaliptikus élmény, aminek a hatásairól olvashatunk. 

Hjalti, egy újságíró szemszögén ismerjük meg az eseményeket. Egy januári napon megszakad a kommunikáció a külvilággal: nincs telefonhálózat, nincs internet - senki nem tér vissza, aki elhagyja Izlandot. Mi történt? Nincsenek válaszok, de az ország vezetésének el kell kezdenie megoldani a problémákat. Néhány miniszter, a karizmatikus Elín vezetésével munkacsoportot állít fel, szakértők segítségével kezdik meghatározni az ország további sorsát. Önellátásra kell átállni, fel kell készülni a benzinhiányra, gyógyszerhiányra - mindaz, amit eddig importáltak külföldről, az most elveszett, hiánycikk lesz. 

Hjalti egyre jobban belevonódik a politikába, az új munkacsoport szócsöve lesz, majd belső tanácsadó. Eközben magánéletében is több változás áll be, szakít élettársával a spanyol származású Maríával, aki elköltözik tőle két gyerekével. Később az ő nézőpontja mutatja be ennek a disztópikus világnak egy másik vetületét, ill. 12 éves lánya Margit egy újabb szemszöggel árnyalja a képet.

Erőszak, agymosás, rasszizmus és idegengyűlölet - nagyon könnyen kicsírázik a kezdeti ijedt de pozitív szemléletű állapotból. Egyesek mindent megtesznek a túlélésért - kihasználják a gyengébbeket, vagy épp boldog tudatlansággal állnak be kisebb csoportokhoz a biztonság reményében. 

A regény egy ijesztő gondolatkísérlet, ami remekül mutatja be hogy mi történne egy ilyen esetben. Újságcikkeken keresztül látjuk a propagandaszövegek működését, bepillanthatunk a vezetés működésébe és mindezt összevethetjük a tényleges élményekkel, melyeket főszereplőink átélnek.

Borzongató, nagyon erős olvasmány - most főleg az. Ajánlom a disztópia kedvelőinek és ha szeretnétek Izlandról olvasni, egy más formában mint amivel eddig találkoztatok!

Kíváncsi lennék még a szerző másik regényére, ami a kezdetleges google fordító szerint krimi - thriller? 

5/5

Kiadó: Cser
Kiadás éve: 2019
Eredeti cím: Eyland
Fordító: Patat Bence
Oldalszám: 248
Ár: 2995 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
Emlékszel, hol voltál, amikor megtudtad?Az elmúlt évek egyik legérdekesebb izlandi regénye izgalmas, valószerű és borzongató történet az elképzelt jövőnkről.Az általunk ismert világ megszűnik létezni. Izland, az egyik legszervezettebb ország egyik napról a másikra elveszíti a kapcsolatot a külvilággal, és káosz lesz úrrá benne. Senki nem tudja, mi okozza a fennakadást, az állam, a jog és a társadalom építményei pedig repedezni kezdenek.A sziget a thriller, a politikai fikció és a disztópia remek kombinációja, ugyanakkor pontos kórkép is a modern világról. A szerző művével megdöbbentette Izlandot, és élénk vitát váltott ki az állam és a társadalom alapjainak fenntarthatóságáról.Sigrídur Hagalín Björnsdóttir újságíró, az Izlandi Televízió munkatársa. E könyvét az Izlandi Női Irodalmi Díjra is jelölték.

1 megjegyzés:

  1. Örülök, hogy neked is ennyire bejött :) Remélem, más könyvét is kiadják.

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.