Nguyễn Ngọc Thuần - Csukott ​szemmel nyiss ablakot

április 13, 2020
Erre a könyvre az Európa Kiadó újdonságai között böngészve bukkantam, és kölcsönösen rábeszéltük egymást két barátnőmmel, amikor még márciusban rendeltünk több könyvet. 
A borító egyből megfogott és tetszett a fülszöveg sztorija: Háy János vietnámi útja során egy szállodában bukkan a kötetre és egy ültő helyében elolvassa. Idén márciusban pedig az ő fordításában megjelenik ez a szép kis könyv.
Na de mit takar a költői cím és a varázslatos borító (látjátok a táncoló fiút a jácintcsokor mögött?)?

Egy tízéves vietnámi kisfiú mesél az életéről, amiben nincs semmi rendkívüli: iskolába jár, játszik a barátaival, megtanulja apjától hogyan ismerje fel a kertjükben lévő virágokat. A szomszéd férfi az egyik barátja, jókat mókáznak, főleg azon hogy a férfi nem mer szerelmet vallani a kiszemelt nőnek.
A rövid fejezetek tekinthetők külön kis novelláknak is, de van egy átívelő szál is, amiben a kisfiú ismerőseinek, barátainak a sorsának alakulását ismerhetjük meg. 
Az első fejezetek érdekesek abban is, hogy, kiszól az olvasóhoz, elmondja azokat a bölcsességeket, tanácsokat amiket a szüleitől tanult. Később már 'akciódúsabb' lesz a kötet: eltévednek az erdőben az osztálytársaival, felfedeznek egy idegen kisfiút a piacon, a szomszéd férfi tragikus eseményeken megy át feleségével.

Mindebből tanul valamit főszereplőnk, ami hozzátesz a személyiségéhez. Nincs idealizálva a karaktere: tud gonosz és erőszakos lenni, ami kimondottan meglepett, mert addig olyan kis harmonikus, nyugalmas világot teremtett az elbeszélés. De pont ettől lesz valóságos: ő még egy tíz éves gyerek, aki tanulja a világot. Aki érzi, ha rosszat tesz, de szégyelli elmondani.

Nagyon tetszett a falu hangulata, az egymást segítő emberek. Kis összetartó közösséget alkottak, amiben figyeltek a háborús veteránokra, az újdonsült feleségre, az apácákra. A barátság, egymás segítése és az apró, mindennapi örömök megtalálása a kötet ereje, aminek üzenetét fontos magunkkal vinni belőle.

Szeretném majd később újraolvasni, ezért is örülök hogy ez a kis szépség a polcomon van. Ajánlom nektek, ha egyrészt szerettek más kultúrák íróitól olvasni, ill. szeretitek a gyermekszemszögű regényeket.

4/5

Kiadó: Európa
Kiadás éve: 2020
Eredeti cím: Open the window, eyes closed
Fordító: Háy János
Oldalszám: 200
Ár: 3499 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
Egy ​közép-vietnámi város szállodai könyvtárában bukkantam a kötetre. Hetek óta nem olvastam semmit, csak egy lélektelen útikönyvet. Már magamat is lélekvesztettnek éreztem, egy különleges országban, mégis reményvesztetten, amikor belekezdtem ebbe a regénybe. Egy ültő helyemben olvastam végig. Olyan volt, mintha élet érkezne az egyszerű, ámde minden mozzanatában pontos szövegből.Egy vietnámi falucskában vagyok, egy kisfiút követek, amint ismerkedik a világgal, ismerkedik önmagával. És visz a főszereplőm épp annyi Vietnámot mutatva meg, amennyit szívesen olvasunk, és épp annyit mutatva meg emberségből, igazságból, életből és halálból, amennyit kell. Saját belső Vietnámunkba visz el, önmagunk belső útjaira, érzékeny figyelemmel. Aki ezt a könyvet elolvassa, kicsit biztos másmilyen lesz, pontosabban fogja tudni, mi fontos és mi nem, pontosabban fogja tudni, kicsoda ő. Jöttem el a szállodából, a portán visszaadtam a kötetet, a recepcióslány boldogan kérdezte, hogy tetszett, mert ez az ő kedvenc könyve, mint annyi más vietnáminak és világszerte sokaknak.Háy János

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.