Steigervald Krisztián - Generációk harca

április 22, 2020
Steigervald Krisztiánt tavaly, egy könyvtári szakmai napon hallottam először előadást tartani (a köszönetnyilvánításban említi is a könyvtáras 'roadshowt' :D). Már akkor megfogott a téma, érzékletesen és humorral mutatta be a generációs különbségeket, konfliktusforrásokat. Nagyon vártam a könyvét, hogy még mélyebben elmerülhessek a témában, fogódzót kapjak saját életemre vonatkozóan. 

Mivel 20 éve foglalkozik a generációkkal, felméréséket, kérdőíveket, mélyinterjúkat készített, ezért van rálátására a témára - ebből kapunk ízelítőt a könyvben.

A bevezető fejezetekben a történelmi változások, fejlesztések, innovációk tükrében mutatja be társadalmunk jellemzőit. Megismerjük mi a különbség az életkori sajátosságok és a generációs jegyek között. 
"A generációs jegy ezzel ellentétben az egy adott intervallumban születettek hasonló gondolkodása és viselkedése. A generációs jegyek sok esetben egy egész életen keresztül meghatározzák ezeknek a csoportoknak – azaz generációknak – a gondolkodását, míg az előttük vagy utánuk született nemzedékét nem."
Ilyen például, hogy a veterán/építő generáció (1945 előtt születettek) - a nagyi-dédi korosztály mindent eltesz, ételt nem dob el és azzal fejezi ki sokszor a szeretetét-törődését, hogy az unokát tukmálja az ebédnél. 

A következő fejezetek nagyon röviden végigveszik a jelenleg élő hat generáció sajátosságait, azokat a történelmi-, kulturális-, popkulturális-, techonológiai hatásokat, amik formálták. A már említett veterántól, a legfiatalabb, 2010 után született alfákig.
A harmadik részben pedig a hat generáció egymás melletti életének több vetületét vizsgálja: a megváltozott szórakozási formákat; a tanuláshoz, munkahelyhez és munkához való viszonyt, ill. a közös családi eseményeket - ünnepeket. A közösségi médiának és az influenszereknek is külön fejezetet szentel, megmutatva a használatukban megmutatkozó különbségeket.

Az egész könyvet az az üzenet hatja át, hogy ismerjük meg a másik generációt, döbbenjünk rá, hogy mit miért tesz. Miért hajtja magát az X generációs a munkahelyen? Miért nem hajlandó túlórázni az Y és a Z generációs? 
A nyelvezete nagyon könnyed, sok példát hoz, amihez szinte minden olvasó tud kapcsolódni, nagyon hasonló élmény mondani a saját életéből.

Aki már kicsit beleásta korábban magát a generációkutatásba (pl. Tari Annamária könyvei), annak nem biztos hogy sok újat fog mondani a kötet. Viszont erőssége, hogy rendszerben láttatja a generációs különbségeket, nagyon hétköznapi módon - érthetően. 

Nem bántam volna, ha kicsit hosszabb a kötet - akár több elmélettel, kutatással - de amit az alcím ígér, annak eleget tesz. Megérteti velünk miből fakadnak az életkori különbségek, mire kell figyelni ha a Z-s, alfás gyerekünkkel foglalkozunk és mire, ha az X-es, baby boomer főnökünkkel. 

A kiadás szépre sikerült, nagyon tetszettek Matyus Dóra illusztrációi, a kötet végére még a mostani helyzetre reflektáló utószó is bekerült. Egy dolog nem tetszett - a hivatkozásokat miért nem lábjegyzetbe tették? :) Nekem ehhez szokott hozzá a szemem, kicsit fura volt látni a szépen kiemelt szövegek végén a honlapok linkjeit.

Ajánlom ezt a könyvet azoknak, akik tudni szeretnék miért olyan nehéz a tőlük idősebb/fiatalabb korosztállyal; miért tesznek számukra nehezen érthető dolgokat ill. tartanak attól hova 'jut így' a világ.

Videósorozat a könyvről
Videó a rendhagyó könyvbemutatóról

4/5

Kiadó: Partvonal
Kiadás éve: 2020
Oldalszám: 256
Ár: 3390 Ft (Rendeld meg innen akciósan!)
Borító: 5/5

Fülszöveg:„Önismeret ​nélkül ma már nehéz elképzelni az életünket. Ahogyan szeretnénk tisztában lenni saját belső folyamatainkkal, ugyanúgy igényünk van arra is, hogy értsük a másik ember motivációit, mozgatórugóit. Steigervald Krisztián abban segít nekünk, hogy eligazodjunk a különböző generációk világában, hogy szüleink, nagyszüleink vagy éppen gyerekeink és unokáink ne furcsa idegenek legyenek.”Orvos-Tóth NoémiSTEIGERVALD KRISZTIÁN évek óta tart előadásokat arról, milyen történelmi, technológiai és kulturális események hatására változtunk meg az utóbbi csaknem száz évben: hogyan hatottak az egyes korszakok a gondolkodásunkra és világlátásunkra, miért alakultak ki ebből a különböző (veterán-, baby boomer, X, Y, Z és alfa-) generációk, melyiknek milyen jellegzetességei vannak, miképpen viszonyulnak egymáshoz, és hogyan érthetnék meg egymást ezek tagjai a jobb együttműködés érdekében – egy sikeresebb, boldogabb élet reményében.Generációk harca című könyvének legfontosabb célja, hogy letisztítsa a generációkról az igaztalan sztereotípiákat, valamint feltárja értékeiket. Így mindenki felismerheti a saját generációs korlátait, és a nemzedékek között dúló csatározások helyett képesek leszünk magunkat kívülről szemlélni, másokat megérteni – vagy akár nevetni is azokon a szituációkon, amikor csupán a generációnk beszélt belőlünk…„Az eltelt évszázadok során csupán minimális különbségek voltak megfigyelhetők az egyes generációk megélésében. Az elmúlt ötven-hatvan évben viszont rohamtempóban változott meg szinte minden: az élet várható hossza, a társadalom korösszetétele, a jövőkép, a kommunikáció – s így például a tisztelet – fogalma, a várakozás jelentése, az agy leterheltsége, és még sorolhatnám. Érdemes megismerni, alaposabban feltérképezni ennek az átalakulási folyamatnak a mibenlétét és az egyes korcsoportokra gyakorolt hatását, mert enélkül csak azt látjuk, hogy nem az van, ami eddig volt – és ez feszültséghez vezet. Az ismeret viszont megértéshez és elfogadáshoz. Ennek a könyvnek ez a célja.”Steigervald KrisztiánSTEIGERVALD KRISZTIÁN a múlt évezred legvégén, 1999-ben szerezte meg közgazdász diplomáját. Huszonöt évnyi „vidéki” lét után költözött Budapestre, ahol nyolc évig egy nemzetközi piackutató cégnél dolgozott több pozícióban is. Ez idő alatt kezdte meg pszichológiai tanulmányait. A generációk kutatásával húsz éve, szülői, pedagógusi, vezetői, céges workshopokkal, tréningekkel öt éve foglalkozik.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.