Gail Carriger - Soulless - Lélektelen

Erre a könyvre még tavaly figyeltem fel Lobonál, már akkor kíváncsi lettem erre a steampunk-urban-fantasyre :)
"Alexia Tarabotti több okból sem élhet komolyabb társasági életet. Elsősorban azért, mert nincs lelke. Másodsorban azért, mert vénkisasszony, apja pedig olasz, ráadásul már meg is halt. Harmadiknak feltétlenül meg kell említenünk a vámpírt, aki az illemszabályokat semmibe véve, bárdolatlan módon lerohanja őt. De hogyan tovább? Alexia kilátásai nem túl rózsásak, mivel véletlenül megöli támadóját, majd rögtön színre lép a szörnyű Lord Maccon (a nagyhangú, lompos öltözetű, de jóvágású farkasember), hogy Viktória királynő nevében fényt derítsen a haláleset körülményeire. Míg bizonyos vámpírok váratlanul felbukkannak, mások ugyanilyen váratlanul tűnnek el, és közben mindenki Alexiára mutogat. Vajon ki tudja nyomozni, mi zajlik London legfelsőbb társadalmi köreiben? Hasznosnak bizonyul-e lélektelen mivolta, amely semlegesíti a természetfeletti erőket, vagy csak felbosszantja ezek gazdáit? És a legfőbb kérdés: ki az igazi ellenség, és van-e nála cukorszörptorta?"
A történet a 19. századi Londonban játszódik, ám egy másik világban, ahol a természetfelettiek beilleszkedtek a társadalomba - a vámpírok, vérfarkasok és szellemek viszonylagos összhangban élnek.
Alexia Tarabotti vénkisasszony (25 éves), olasz apjától több negatívumot örökölt - a kreol bőr, és nagy orr mellett a lélektelenséget is. Igazából ez nem jelenik meg hangsúlyosan, hogy a viselkedése miben más mint a 'normális' embereknek (talán visszafogottabb, gyakorlatiasabb?), de ebben a világban abból lehet természetfeletti (vámpír, vérfarkas) akinek több lelke van, akinek kevesebb az nem éli túl az átalakítást. Alexia a normális emberek és a természetfelettiek között áll, ő természeten túli, egy képessége van - kioltja a természetfelettiek hatását, vagyis ha megérint egy vámpírt az arra időre emberré változik.
Apja meghalt, anyja újraházasodott és két idegesítő féltestvér húggal ajándékozta meg Alexiát - akik mintha csak a Büszkeség és balítéletből léptek volna elő :)
A Természetellenes Személyek Nyilvántartó Hivatala (röviden NYIHA) foglalkozik a természetfelettiek ügyeivel, ennek a hivatalnak a feje Lord Maccon, közte és Alexia között izzik a levegő és a könyvben sokszor okoznak meglepetést :)
Az események középpontjában az eltünedező magányos vérfarkasok és vámpírok állnak, ezt az ügyet próbálja felderíteni Alexia és a NYIHA is...

Az események nagyon izgalmasak, de ami még jobban tetszett - Alexia és Lord Maccon kapcsolatán kívül :) - az a nyelvezete: Jane Austen- szerű ironikus, humoros megfogalmazás, a fordítónak is jó pont jár a különleges szavak használatáért (portéka, cicerész...). Élvezet volt olvasni, főleg úgy, hogy már olvastam Jane A. könyveket és az akkori világ, az erkölcsös viselkedés éles ellentétben állt ebben a könyvben megjelenő eseményekkel!

Megfogott a könyv világa, a hagyományos 19. század és a természetfeletti lények keveredése a steampunkkal (ez a néhány modern eszközben jelent meg - mint léghajó, vagy egyéb szerkezetek).
A kedvenc szereplőpárom Alexia és Lord Maccon lett, de a szívemhez nőtt Lord Akadelma is, aki kevesebbet mutat a valódi énjéből, mint ahogy látszik.

A könyv végén 'extra' tartalmakat is olvashatunk - egy vicces kis életrajzot, és egy interjút az íróval - ez nagyon tetszett, jó dolog, hogy nem kell netes keresgélni, hanem már a könyvben ott van egy kis háttéranyag :)

5/5

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Kiadás éve: 2012
Sorozat: Napernyő Protektorátus 1.
Eredeti cím: Soulless
Oldalszám: 375
Borító: 5/5

Gail Carriger (forrás google képkereső)
Ez a könyv is egy sorozat része, Napernyő Protektorátus (Parasol Protectorate) következő kötetei jelentek meg eddig: Changeless (2010) Blameless (2010) Heartless (2011) Timeless (2012).
Ahhoz képest, hogy ez a könyv volt Gail C. első regénye nagyon jól sikerült, több díjat is elnyert!

További infó:
Az írónő honlapja - itt több kiegészítő tartalmat olvashatunk a könyv világáról, láthatóak az írónő rajzai.

Április 21-én pedig a Könyvfesztiválon is találkozhatunk vele, dedikálni fog a Könyvmolyképző standjánál  (április 21. 14.00-15.00)!

A könyvet köszönöm a Könyvmolyképző Kiadónak és @borostyannak!

Megjegyzések