Ransom Riggs - Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei

március 15, 2012
Már a megjelenése előtt felfigyeltem erre a könyvre, nem csoda sok helyen reklámozták -az amerikai módi szerint még könyvelőzetes videó is készült hozzá. Sok kritikát, véleményt elolvastam a könyvről - kicsit tartottam is tőle, mert sokan nem voltak elájulva tőle...
"Egy rejtélyes sziget … egy elhagyott árvaház … izgalmas, megindító és csodálatos történet.  Hajdanában egy szigeten, a világ túlsó felén igen különös gyerekek éltek. Mind együtt egy nagy, öreg házban, egy elvarázsolt helyen, ahol senki sem lelhetett rájuk. Nem olyanok voltak, mint más emberek. Káprázatos dolgokra voltak képesek. Volt egy fiú, akit egyáltalán nem lehetett látni, ha nem viselt ruhát, aztán egy lány, aki a csupasz kezében hordozta a tüzet. Volt két nővér, akik úgy beszélgettek egymással, hogy egyetlen szót sem szóltak és egy lány, aki úgy járt, hogy a lába nem érintette a földet. Olyan könnyű volt, hogy madzagot kellett kötni a derekára, hogy el ne repüljön. És mindre vigyázott egy bölcs, vén madár. Egy családi tragédia után a tizenhat esztendős Jacob egy távoli, Wales partjai közelében lévő szigetre kerül, ahol felfedezi Vándorsólyom kisasszony különös gyermekek számára alapított otthonának omladozó romjait. Ahogy Jacob végigjárja az elhagyott hálótermeket és folyosókat, rájön, hogy az itt rejtegetett árvák többek voltak különösnél. Talán veszélyesek. Lehet, hogy jó okból zárták őket el egy kietlen szigeten. És valamiképpen – legyen ez bármilyen valószínűtlen is – talán még mindig élnek. Ez a nyugtalanító, réges-régi fényképekkel illusztrált regény élvezetes olvasmány felnőtteknek, tiniknek és bárkinek, aki élvezi a hátborzongató kalandokat"
A történet főhőse Jacob Portman, egy gazdag családba született amerikai srác. A nagyapja, (aki még a zsidóüldözés elől menekült Lengyelországból) sokat mesél Jakenek a saját gyerekkoráról, amit a menekülés után egy walesi szigeten töltött egy különleges gyerekekkel teli házban. Jake tizenévesen már nem hisz nagyapja meséiben, és kamaszkorára betudja ezt a háború okozta traumáknak. Ám a nagyapja hirtelen meghal - és Jake élete egy csapásra megváltozik: nem tudja, hogy képzelődik-e, vagy nagyapja meséi tényleg igazak voltak. A nyári szünetben apjával kettesben odautaznak a walesi szigetre, ahol Jake reményei szerint kideríti, hogy mi igaz a történetekből.

Tele van kételyekkel a könyv - vajon mi igaz a különleges gyerekekről szóló mesékből, Jake ki tudja-e deríteni mi történt a múltban, miért volt olyan a nagyapja amilyen, mitől félt annyira egész életében?
Tetszett a walesi sziget, a ház, és a szereplők - igaz nem mutatta be mindegyik különleges "gyermeket", a fantasy rész is jó volt az (időhurokkal, meg a lidércekkel) és ahogy összekapcsolódott a történelmi eseményekkel.
Maga a kiadás is nagyon érdekes - tele van fekete-fehér fényképekkel, amik a történethez kapcsolódnak (igaz néhol egészen erőltetett módon).

Összességében tetszett a könyv kívül-belül, megfogott a történet, a helyszínek, és várom a folytatást is hisz elég nyitott a befejezés.

5/5

 Könyvelőzetes:


A könyvből film is készül -Tim Burton fogja elkészíteni, 2013 második felében várható az amerikai mozikban, több infó itt :)

Kossuth Kiadó honlapjáról hasznos linkek:
Interjú az íróval.
Interjú a fordítóval.

Kiadó: Kossuth Kiadó
Kiadás éve: 2011
Eredeti cím: Miss Peregrine's home for peculiar children
Oldalszám: 340
Borító: 5/5

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.