Sir Arthur Conan Doyle - Félelem völgye és más elbeszélések

Ezt a könyvet elsősorban a negyedik Holmes 'regény' miatt olvastam el, de miután azzal végeztem el kellett olvasnom a többi novellát is :)
Ebben a gyűjteményes kötetben kicsit más történetek vannak, mint amikkel ezelőtt találkoztam - sok kései novella szerepel benne (az utolsó pedig 1914-ben játszódik) - furcsa, hogy nem mindegyikben szerepel Watson, sőt az egyiket maga Sherlock meséli el. Több játszódik Amerikában, ill. titkos társaságok kerülnek szóba.

A félelem völgye: ahogy írtam ez az utolsó regény, Watson szerepel még benne -sőt bírálja is sokszor Sherlockot :) Moriartyt is megemlíti Sherlock, de a további eseményekben nem kerül elő az alakja. A történet hasonlít A bíborvörös dolgozószobára - az első részben a jelen, az ügy megoldása; a második részben pedig visszatérünk a múltba, ahol fény derül a miértekre :) Ez az amerikai visszaemlékezős szál nem tetszett annyira.

A többi novella:
A shoscombe-i kripta esete (The Adventure of Shoscombe Old Place)
Az oroszlánsörény esete (The Adventure of the Lion's Mane) Ez a novella azért volt érdekes, mert ahogy korábban írtam maga Sherlock az elbeszélő, 1907-ben járunk, a detektív nyugalomba vonulása után Sussexben él és nagyon furcsa esetben nyomoz.
A Mazarin-gyémánt esete (The Adventure of the Mazarin Stone) Ez sem a 'hagyományos' történet, mert Watson már nem él Holmesszal, helyét egy Billy nevű szolga vette át. Az alábbi párbeszéden jót derültem - talán a fordító ennyire szereti Petőfit? :D
"- Nem ágyban, párnák közt fog meghalni, Holmes!
- E gondolat gyakran bántott már engem is. De mit számít ez?"
A sussexi vámpír esete (The Adventure of the Sussex Vampire)
A Vörös Kör esete (The Adventure of the Red Circle)
Az ördög lába (The Adventure of the Devils's Foot)
Az utolsó meghajlás (His Last Bow) Ez szintén egy érdekes novella volt, 1914-ben járunk és az első világháborús eseményekbe is belefolyik kedvenc detektívünk, két éves beépülés után leleplezi a német kémeket - kicsit fura volt a hagyományos gyilkosságok megoldása helyett egy kémsztorit olvasni.

Sherlock ars poeticája :)
"Watson szerint én a való életből is drámát csinálok. Biztosan elveszett bennem egy színész, és az mindig jól megrendezett előadást akar látni. Szürke és mocskos volna a foglalkozásunk, Mac úr, ha néha nem rendeznénk úgy a dolgokat, hogy valami egy kicsit beragyogja a munkánkat. A csupasz vádemelés, a durva vállonveregetés… milyen öröm van az ilyen végkifejletben? De a gyors beavatkozás, a finom csapda, az események pontos előrejelzése, a merész teóriák diadalmas igazolódása! Ez az ember munkájának büszkesége és értelme."
5/5

Kiadó: Origo Kiadó
Kiadás éve: 1990
Oldalszám: 263
Borító: 3/5

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.