Sue Monk Kidd - A ​méhek titkos élete

Ismét sorra kerítettem egy 'várólistaveteránt'! A szerzőtől még nem olvastam korábban, de a Szárnyak nélkül szabadon c. regényét már tavaly beszereztem (és azóta is halogattam az elolvasását, na de majd most!). Erről a könyvről csupa jót hallottam-olvastam, és már a filmverzió is vár, hogy megnézzem. 

Az 'amerikai délen' játszódó, afroamerikai női sorsokról vagy családokról szóló regények a gyengéim. Ilyen a Szikomorfán születettem, A segítség, a Sült zöld paradicsom vagy a Déli álmok. Hozzájuk hasonló keserédes (de inkább édes) történet A méhek titkos élete is.

Főszereplőnk Lily, a 14 éves félárva lány, aki goromba apjával él Dél-Karolinában egy őszibarackültetvényen. Édesanyját 4 éves korában veszítette el egy tragikus balesetben. Apja ekkor vette fel dadának és házvezetőnek az afroamerikai Rosaleent, aki a lány egyetlen támasza az eltelt 10 év alatt. Lily évek óta vívódik azzal az eseménnyel, ami édesanyja halálához vezetett; apjától nem kap szeretetet, inkább meghúzza magát hogy ne részesüljön valami gonosz büntetésben, mint a kukoricán térdelés, vagy egy kiadós pofon. 

1964-ben járunk a történet kezdetén, amikor a polgárjogi mozgalom kezd sikerrel járni - az afroamerikaiak is szavazójegyzékbe vetethetik magukat, jogilag megtiltották a bőrszín alapján való eltérő bánásmódot. Rosaleen is elindul, hogy szavazójegyzékbe kerülhessen, de nem jut el a céljáig. Lily elkíséri, mert minél távolabb akar lenni goromba apjától, ám útközben bajba kerülnek, aminek börtön, majd kettejük szökése lesz a vége.

Korábban Lily, édesanyja holmijai között talált egy képet és egy városnevet - úgy gondolta fel kellene derítenie milyen kapcsolat fűzi anyját ehhez a helyhez, így amikor szökniük kell, meg is lesz az úti cél.

A méhészkedő Boatwright nővéreknél kötnek ki, akik befogadják a fehér lányt és dadáját. Lily nem meri elárulni, hogy éppen őket kereste, igyekszik kihasználni azt hogy egy békés és szeretetteli helyre került. A múlt persze nem marad leplezetlenül és apjával is meg kell oldania a helyzetet. A könyv végére rájön, hogy mire vágyik, hogyan kell megküzdeni a gyásszal és milyen otthonra találni.

Kedves, "édes" könyv A méhek titkos élete, látom hogy mit szeretnek benne annyian, én is nehezen tudtam letenni, elolvastam két nap alatt. De nekem ez túl naiv, túl egyszerű volt. Lily többször is kijelent evidens dolgokat, vagy ismételi azokat - értem: ő nem rasszista, szereti az embereket és rossz, hogy bőrszín alapján ítéltek meg másokat - ezt lehetett volna kevésbé direkten, nem faék egyszerűséggel is bemutatni. Apjával való kapcsolata is elég egyszerűen le lett rendezve, feleségének nem tud megbocsátani, gyűlöletét a lányára vetíti és ennyi. 

Ettől függetlenül cuki regény, igazi napfényes történet (és nyáron is játszódik), ha valami pozitív, de néhány tragédiával is tűzdelt sztorira vágytok, akkor ez lesz a ti könyvetek. Plusz ha hozzám hasonlóan szeretitek az USA déli államaiban játszódó történeteket, amikben nagy szerepe van az egymást segítő kis közösségeknek (és az ételeknek) akkor is tetszeni fog nektek.

A film valahogy jobb lett - elég pontosan követi a könyv eseményeit, persze tömörít, de a végén kapunk olyan reakciókat amiket a könyvből hiányoltam (Lily és apja kapcsolatában) - egyszóval ajánlom a filmet is, vagy csak a filmet.

4/5

Kiadó: Tericum
Kiadás éve: 2004
Eredeti cím: The Secret Life of Bees
Fordította: Barta Judit
Oldalszám: 426
Ár: - Ft
Borító: 4/5

Fülszöveg:
"„…a méheknek megvan a maguk titkos élete… akárcsak nekem…"A tizennégy éves Lily félárván nő fel apja farmján, szeretetet csak fekete bőrű dajkájától kap. Életét egy tragikus nap emléke árnyékolja be: négyéves volt, amikor kezében elsült egy puska, és édesanyja meghalt. A padláson Lily talál egy fekete Madonnát ábrázoló képet, amely az anyjáé volt. A nyughatatlan kislány megszökik érzéketlen apja házából, magával viszi a rasszista támadások elől menekülő dadáját is. A rejtélyes Madonna-kép elvezeti a méhészkedéssel foglalkozó fekete nővérekhez, akik befogadják. Lily új otthonra talál, és a mézkészítés művészete mellett fontos dolgokat tanul meg: mi az, ami igazán számít az életben, hogyan lehet túlélni a veszteségeket, fájdalmakat, mi a szeretet."

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.