Marisha Pessl - Örök ​ébredés

augusztus 01, 2019
Ez a könyv csendben beúszott a várólistámra, majd a könyvtárban nem tudtam otthagyni a polcon. (Igen, először a borító fogott meg, ill. Lobo és AniTiger pozitív értékelése.) Kicsit tartottam tőle, mert a YA sztorikból kinőttem, bár mindig öröm amikor egy különleges darabra akadok a sok tucattörténet között - szerencsére most is ez történt.
Ideális volt Shirley Jackson borongós, misztikus könyvei után - itt is hasonló környezetet és borzongató olvasmányélményt kaptam.

Az eseményeket Bee (Beatrice), egy elsőéves egyetemista lány szemszögéből követhetjük. Épp véget ért a szemeszter és hazatér szüleihez a nyárra, hogy a családi étteremben dolgozzon. Életét kitölti a munka, csak néha gondol az egy évvel korábban történt tragédiára - ami szerelme, Jim halálával kezdődött és a baráti társasága elhagyásával folytatódott.
Ám a nyár elején kap egy üzenetet régi barátnőjétől, Whitneytől, hogy várja a születésnapi bulijára. Bee nem biztos benne, hogy jót tenne neki a találkozás a régi baráti társasággal, ám a megadott péntek estén mégis megjelenik a csapat nagy meglepetésére. A kezdeti feszengés szép lassan átfordul egy szokásos bulizós péntek estébe, ám a hazaút nem úgy sikerül ahogy gondolták.

Valamilyen érthetetlen okból egy időhurokba kerülnek, mindig ugyanazt a pénteki napot, ugyanazt a 11,2 órát élik át. Amikor letelik ez az idő, akkor felébrednek és kezdődik elölről ugyanaz az napszak. A csapat nem érti mi történt velük, és nem akarnak hallgatni a megjelenő furcsa öregemberre aki elmondja nekik, hogy a töréspontra kerültek, és az ébredés előtt szavazniuk kell - arról hogy melyikük élhet túl.

Több fázison mennek keresztül, mire rájönnek hogyan tudnak összefogni, hogyan tudják alakítani a határaikat és megoldásra jutni. A feladatuk már nem csak az lesz, hogy döntsenek a sorsukról, hanem egykori barátjuk, Jim halálának körülményeit is fel kell deríteniük. Eközben egyre jobban megismerik saját magukat és egymást is.
"Azt hisszük, híven emlékszünk a múltra, de az emlékeink vvalóságtól elrugaszkodottak és illékonyak, mint az álmok. Olyan könnyű gyűlölni a szépeket, bálványozni a zseniket, szeretni a rocksztárokat, megbízni a jó kislányokban. Sosem ez az egyetlen történetük. Mindannyian antológiák vagyunk. Több ezer oldal hosszú kötetek tele tündérmesékkel és versekkel, rejtélyekkel és tragédiákkal, elfeledett történetekkel leghátul, amelyeket soha senki sem fog elolvasni."
Izgalmas volt a történet, nem egy átlagos YA sztori, ezért nehezen tudtam letenni (el is olvastam két nap alatt). A baráti társaság tagjai sokfélék - van köztük gazdag, elkényeztetett (idegesítő!) 'királynő', nehéz körülmények közül érkező srác, zseni, a kívülálló és a jó kislány. Persze a történet végére megismerjük, hogy a felszín alatt milyen titkok rejtőznek még, és hogy nem szabad hinni a látszatnak. A szavazással nem értettem egyet, bár jó szívvel egyik karaktert sem emeltem volna ki, hogy megérdemli a jövőt, valahogyan mindegyikben találtam kivetnivalót - vagy idegesítő volt, vagy sunyi, vagy elkényeztetett és agresszív.

A könyv a legerősebb része az időhurkos nyomozás koncepciója, ill. számomra a helyszín. A karakterek és a 'thriller-krimi' szál bénasága miatt vontam le egy csillagot:

4/5

Kiadó: Libri
Kiadás éve: 2019
Eredeti cím: Neverworld Wake
Fordította: Weisz Böbe
Oldalszám: 384
Ár: 3599 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
Valamikor ​régen, a Darrow-Harker Gimnáziumban, Beatrice Hartley és az öt legjobb barátja voltak a népszerűek, az irigyeltek. Amikor azonban Jim – a kreatív géniusz és Beatrice szerelme – tragikus körülmények között életét veszti, egy csapásra minden megváltozik.Egy évvel az érettségi után a barátok visszatérnek Wincroftba, a tengerparti házba, ahol korábban annyi éven át osztották meg egymással a titkaikat: megbeszélték, épp kibe szerelmesek, hogyan akarják megváltani a világot…Beatrice reméli, hogy végre választ kap a Jim halálával kapcsolatos gyötrő kérdéseire, ugyanis azt gyanítja, hogy a többiek jóval többet tudnak annál, mint amit elárultak.Ám a kínos viccelődésekkel és nyomasztó hallgatásokkal teli este lassan vánszorog, és a lány egyre inkább úgy érzi, hogy sosem fogja megtudni, valójában mi is történt.Ahogy az éjszakát lassan felváltja a hajnal, vihar tör ki, és egy rejtélyes férfi kopogtat be hozzájuk. Kedélyesen közli velük a lehetetlent: számukra megakadt az idő, egy szilánkon függ, amelyet csak úgy lehet eltávolítani, ha a korábbi barátok meghozzák életük legnehezebb döntését.Beatrice-nek ez az utolsó esélye arra, hogy kiderítse az igazságot… és életben maradjon.Ezzel elkezdődik az örök ébredés.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.