Edith Eva Eger - A ​döntés

Amikor Szabados Ágival és olvasóklubjával ismerkedtem, akkor döntöttem el hogy én is elolvasom ezt a könyvet - Ági több interjúban is elmondta, hogy neki mennyire fontos élmény volt. Tartottam tőle a témája miatt (egy fiatal lány túléli az auschwitz-i tábort), de ez a könyv negyedét teszi ki, a többi 'Éger Edit' életének további alakulásáról szól.

Edith élete olyan, mint egy regény - fordulatos, elgondolkodtató és társszerzőjének hála, jól megszerkesztett mű lett. Zimbardo bevezetőjétől kezdve visszavisz a múltba, 1940-es évekbe, gyerekkorába - majd egészen felnőtt koráig követhetjük élete eseményeit, és hivatása kialakulását. 

forrás
Edith és családja Kassán éltek a második világháború idején. Két nővérétől eltérően Edith csendes gyerek volt, aki a békítő szerepét játszotta a családban, a két tehetségesebbnek tűnő lány mellett. A balettban és a gimnasztikában tűnt ki később, az olimpián is szeretett volna indulni. Ám Németország és a náci ideológia térhódításával családját egyik pillanatról a másikra elhurcolják - szüleit hamar elveszíti, csak Magda nővére marad mellette. Legidősebb nővérük, Klára, Budapesten tartózkodik, így megússza ezt a tragédiát.
"Most először látom, hogy van döntési lehetőségünk: dönthetünk úgy, hogy arra figyelünk oda, amit elveszítettünk, vagy pedig arra, amink még megvan."
Klára, Edit és Magda 1946-ban (forrás)
16 évesen tört derékba az élete - veszítette el családját, szerelmét, testi épségét és álmait. Elképesztően szerencsés módon élte túl a haláltábort, a meneteléseket, a munkatáborokat. 
Megismerhetjük, hogy az amerikai felszabadítás után hogyan próbál gyógyulni, hogyan tér vissza  nővérével Kassára, szülőházukba - mindezt úgy hogy nem is tudják mihez fognak család és pénz nélkül kezdeni. Szerencséjükre Klára visszatért és szárnyai alá veszi két húgát, hármasban elkezdenek felépülni és dolgozni a jövőjükön. Találnak társat maguknak, családot alapítanak és elhagyják szülővárosukat. 
"De egészen addig áldozatok maradunk, ameddig egy másik személyt tartunk felelősnek a saját jóllétünkért."
Edith egy Éger Béla nevű gazdag férfihoz megy feleségül, akivel végül Amerikába emigrálnak - ebben a döntésben is sokat számított a szerencse, távoli rokonok segítsége. Megismerhetjük milyen volt az emigráns élet, milyen nehéz volt munkát szerezniük, milyen problémák kerültek elő a házasságukban és milyen volt túllépni a múlton.

Edith pszichológiát kezd el tanulni és közben saját magával kapcsolatban is több dologra rádöbben. Rájön, hogy nem megoldás a múltat eltemetni, titkolni, mintha nem történt volna meg. Gyerekeinek sokáig el sem mesélik, hogy anyjuk túlélte a munkatáborokat. Ahogy kiépíti praxisát, és tanul egyre többet mások életéből úgy jön rá, hogy a múltbeli traumákat nem lehet elfelejteni, elásni - az áldozatszerepről, a bosszúról és az önelfogadásról mesél.

A könyv nagy részét már az újrakezdett élete, ill. a praxisának kiépítése, egyes eseteinek elmesélése teszik ki - de mindegyik kapcsolódik az ő élettörténetéhez, felismeréseihez. Olvastatta magát a könyv, 100-150 oldalak csúsztak le egyben. Többször elszorult a szívem (újabb sírós könyv), amikor azokról a tragédiákról mesél, amiket túlélt. Nem csak az ő személyes sorsa miatt, hanem azért a több millió emberért folytak a könnyeim, akiknek ezt át kellett élni. 

Edith élete nem alakult tökéletesen a megmenekülése után, bevallja hogy kényszerházasságot kötött, hogy végre biztonságban tudja magát. Megismételte szülei hibáit, gyászolta az elveszített lehetőségeit, gondtalan fiatal felnőttkorát. Amerikában van egy időszak amikor saját magának él, szakmai fejlődésére figyel. De a remény sosem hagyta el, valahogy minden nap hajtotta magát a táborokban is, akármilyen borzalmas állapotban is volt, nővérével ketten tartották egymásban a lelket. Ez a hite tartotta életben és a szerencsés fordulatoknak köszönheti, hogy túlélte. Később pedig nem állt meg az életében, nem fagyott le, nem hajtotta a bosszú - élt azzal az új eséllyel amit kapott: családot alapított és hivatást talált. Ezt a pozitív gondolkodást tükrözik minden interjúja, szakmai munkája és ez a könyve is. 
"Nem tudod megváltoztatni, ami történt, nem tudod megváltoztatni azt, amit tettél, vagy amit tettek veled. De eldöntheted azt, hogyan élsz most. Drágám, dönthetsz úgy, hogy szabad leszel."
Érdemes elolvasni ezt a könyvet, ha érdeklődsz a holokauszt, érdekes élettörténetek és a pszichológia iránt - ebben a könyvben mindez benne van. Ajánlom megnézni az On The Spot interjút vele (19 percnél olyan szépen beszél még mindig magyarul.) (Elvileg ősszel érkezik a puhatáblás kiadás is a könyvből.)

Beleolvasó

5/5

Kiadó: Libri
Kiadás éve: 2017
Eredeti cím: The Choice
Fordította: Farkas Nóra
Oldalszám: 420
Ár: 3999 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
„Abban ​szeretnék segíteni olvasóimnak, hogy felfedezzék, miként szökhetnek meg saját elméjük koncentrációs táborából, és válhatnak azzá az emberré, akinek lenniük kellene. Segíteni szeretnék abban, hogy átéljék, mit jelent megszabadulni a múltjuktól, a kudarcaiktól és a félelmeiktől, a dühüktől és a botlásaiktól, a megbánásaiktól és a feloldatlan fájdalmaiktól –, hogy átélhessék azt a szabadságot, amelyben az életet teljes, gazdag, ünnepi mivoltában élvezhetik. Nem választhatunk fájdalom nélküli életet. De választhatjuk azt, hogy szabadok leszünk, megszökünk a múltunk elől, akármi történjék is, és megragadjuk a lehetségest.” Dr. Edith Eva Eger A magyar származású dr. Edith Eva Egert 1944-ben családjával együtt a nácik haláltáborába, Auschwitzba deportálták. Ma klinikai pszichológus a kaliforniai La Jollában, illetve a Kaliforniai Egyetem oktatója San Diegóban. Emellett az amerikai hadsereg és haditengerészet tanácsadójaként tűrőképességi tréningeket tart és segíti a katonákat a poszttraumás stressz legyőzésében. Számos tévéműsorban szerepelt, többek közt az Oprah Winfrey Show-ban, illetve a CNN különkiadásában, amely az auschwitzi tábor felszabadításának hetvenedik évfordulójára készült. Ezen kívül főszereplője volt a holland nemzeti televízió holokausztról forgatott dokumentumfilmjének is. Rendszeresen tart előadásokat az Egyesült Államokban és külföldön. Dr. Edith Eva Eger tizenhat éves volt, amikor a nácik megérkeztek magyarországi szülővárosába, Kassára, és családjával együtt Auschwitzba hurcolták. Szüleit a hírhedt náci orvos, Joseph Mengele küldte gázkamrába, aki később arra kérte Edithet, hogy táncolja el a Kék Duna keringőt – jutalmul egy vekni kenyeret kapott. Edith a nővérével együtt túlélte a borzalmakat, és úgy döntött, megbocsát fogva tartóinak, és mindennap élvezi az életet. Évekkel a kiszabadulását követően egyetemre ment és pszichológusnak tanult, ma pedig többek között bántalmazott nőknek, poszttraumás stresszel, függőséggel vagy gyásszal küszködőknek segít. A döntés egyszerre memoár és útmutató, melynek célja, hogy mindannyiunknak segítsen kiszabadulni saját elménk börtönéből. Dr. Eger műve reményt és lehetőséget ad mindazoknak, akik meg akarnak szabadulni a fájdalomtól és a szenvedéstől. Akár rossz házasság, mérgező család vagy gyűlölt munkahely börtönében sínylődnek, akár önmagukat korlátozó hiedelmek szögesdrótja tartja őket fogva a saját elméjükben, ez a könyv arra tanít, hogy a körülményektől függetlenül dönthetünk úgy, hogy az örömöt és a szabadságot választjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.