Sue Monk Kidd - Szárnyak nélkül szabadon

Sue Monk Kidd 2014-es regényét már a tavalyi beszerzése óta el szerettem volna olvasni - most, A méhek titkos élete után megjött hozzá a kedvem. Szerencsére már az első fejezetek után éreztem, hogy jobban fog tetszeni, mint a leghíresebb könyve. 

A történet a 19. században, 1803-ban kezdődik a charlestoni arisztokratának számító Grimké család birtokán. Két nézőpontot követhetünk: a népes család egyik lányának, Sarahnak és a vele majdnem egykorú rabszolgalánynak, Handfulnak a történetét. 
Sarah okos kislány, akinek az az álma, hogy jogász legyen, ezzel követve bátyját és édesapját a pályán. Természetesen ebben az időben erről szó sem lehet, családja kineveti ezért, az amúgy is szorongó lány, még jobban magába zárkózik ezután. Dadogása, ami egy korai trauma miatt alakult ki, végigkíséri életén, megnehezítve a társasági eseményeket.
A Grimké ház Charlestonban (forrás)

Handful varrónő édesanyja mellett érzi a legjobban magát, ám élete megváltozik, amikor Mrs. Grimké eldönti, hogy ő lesz Sarah szobalánya. Mindez a kislány 11. éves születésnapi ajándéka is. Sarah hiába utasítja vissza ezt az 'ajándékot', hiába ír felszabadítólevelet - szülei elsöprik a számukra fura vágyait. A két lány élete összefonódik, átlépik a társadalmilag előírt határokat - Sarah olvasni tanítja Handfult, aki idővel egyre többet megenged magának és Sarahval barátok lesznek. 

Charlotte, Handful anyja a legjobb varrónő a városban, aki tisztában is van képességeivel: amikor tud kiszökik a birtokról, hogy bérmunkát vállaljon és gyűjtögesse a vagyonát. Lányában gyerekkora óta elültette azt a vágyat, hogy szabad legyen - mesélt neki nagymamájáról, aki még Afrikából került az Államokba, ravaszságával és meséivel azt erősíti Handfulban hogy többre hivatott, mint hogy rabszolga legyen.
"Lehet, hogy egész életünkbe' itt maradunk a bezárt égbolt alatt, de mama rátalált magában arra, aki nem hajlandó többet hajbókolni, s aki egyszer rátalál arra, annak attól fogva folyton ott liheg a nyakába a baj."
Ahogy egyre idősödik a két lány, úgy mélyülnek el a gyerekkori vágyaik, élményeik: mindketten szabadságra vágynak. Sarah a társadalom béklyói ellen menekülne, hivatást akar, ami több mint hogy valakinek a felesége legyen. Handful pedig jobb életre vágyik, szabadságra, amit néha csak anyja ravasz módszereit követve ér el - legyen az egy kis séta a városban, vagy hogy elolvas egy oldalt egy könyvből. 
"Akkor még nem tudtam volna elmagyarázni, hogyan rejtőzhet egy egész tölgyfa a makk belsejében, és azt sem, hogyan ismertem fel épp ily rejtélyes módon, hogy valami ott rejtőzik az én bensőmben is: a nő, aki majd egyszer leszek. Mintha nyomban tudtam volna, ki lesz az a nő."
Angelina és Sarah Grimké (forrás)
Vittek magukkal az oldalak: nagyon tetszett hogy két különböző nézőpontban haladt előre a cselekmény, egymást kiegészítve ismertük meg nem csak a két lány, a Grimké család, hanem Charlestont és az akkori rabszolgatartás körülményeit.

A könyv igaz történeten alapul (ami miatt még jobban tetszett): Sarah és Angelina Grimké voltak az első nők Amerikában, akik felszólaltak a rabszolgatartás ellen és a női jogokért. A szerző a könyv utószavában részletesen leírja mennyit változtatott a valós eseményeken, illetve hogyan született meg a regény ötlete. Például a Grimké nővére történetével egy kiállításon találkozott először, Charlestonban többször is elment már a család háza előtt de nem emlékeztetett erre semmilyen emléktábla hogy kik nőttek fel ott. Handful karaktere csak félig-meddig valós, Sarah valóban 'kapott' egy rabszolgát gyerekként, ám ő nem élte meg a felnőtt kort.

Örülök, hogy végre elolvastam ezt a könyvet, ami jelenleg a legutoljára megjelent regény Sue Monk Kiddtől. Nagyon tetszett ahogy beleszőtte a valós tényeket a regénybe, fordulatos és részletgazdag könyvet kaptam egy nagyon izgalmas korszakról: az abolíciós törekvések kezdetéről, érdekes szereplők sorsán keresztül.

5/5

Kiadó: Alexandra
Kiadás éve: 2014
Eredeti cím: The Invention of Wings
Fordította: Csonka Ágnes
Oldalszám: 408
Ár: 3699 Ft
Borító: 4/5

Fülszöveg:
Hetty ​rabszolga a kora 19. századi Charlestonban. A szenvedésen túli életről, szabadságról álmodik. Jómódú gazdáinak lánya, a csillapíthatatlan tudásszomj és lázadó eszmék által hajtott Sarah kislánykora óta keresi a hivatását a világban, de fogva tartják a nőkre kényszerített társadalmi kötelékek.A tízéves Hetty szobalányként a mindössze egy évvel idősebb Sarah tulajdonába kerül. A Szárnyak nélkül szabadon kettejük életútját követi végig: azt, hogy miként alakítják drámai módon egymás sorsát, és hogyan alakul ki a bűn, a dac, az elidegenedés és az ambivalens szeretet által meghatározott, összetett viszonyuk. Hetty megismeri a bánat és a gyász értelmét, s egyre inkább ráeszmél, ki is ő valójában. Sarah útját összetört remények, árulás, viszonzatlan szerelem és száműzetés szegélyezik. Vajon mit tartogat számukra a faji és társadalmi előítéletektől terhes 19. századi Délen az élet, vajon képesek lesznek-e szárnyak nélkül is szárnyalni?Sue Monk Kidd magával ragadó és megindító regénye a reményről, a bátorságról, a szabadság kereséséről szól. Remekmű, melyet világszerte több mint egymillió példányban adtak el, s több mint húsz nyelvre fordítottak le.„Lehetetlen úgy elolvasni ezt a könyvet, hogy utána ne gondolnánk másként saját női helyzetünkre, és azokra a kivételes nőkre, akik szerepet játszottak abban, hogy oda juthattunk, ahol most vagyunk. Elképesztő teljesítmény.” (Oprah Winfrey)

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.