Egyetemen játszódó regények

augusztus 26, 2019
Megunhatatlan téma és bejegyzéstípus a tematikus olvasmányok - szeptember közeledtével az egyetemen játszódó olvasmányaimat gyűjtöttem össze.

Donna Tartt - A titkos történet
A könyv amit már kétszer olvastam, ezzel bekerült Donna Tartt a kedvenc íróim közé - bár még csak ezt és Az Aranypintyet olvastam 
"Nagyon erős atmoszférát teremtett az írónő – a szereplőkkel együtt lélegzünk, Richard a vermonti Hampden egyetemen töltött első évét nagyon részletesen elmeséli – ez az év, ezek az emberek nagyon fontos hatást gyakoroltak az életére. Igazi belemerülős könyv, néha éreztem miután letettem a könyvet, mintha valami álomból ébrednék. A szereplők jól kidolgozottak, a cselekmény csavaros, folyton izgalomban tart, annak ellenére, hogy már a könyv elején ismerjük ki az áldozat. Remekül írta meg a könyvet, és fejtette vissza az idáig vezető eseményeket. Összetett regény: van benne egy kis filozófia, ógörög (amit pár óra erejéig én is tanultam az egyetemen :D), krimiszál, lélektani történet – egy sötét, nyomasztó, lebilincselő regénnyé gyúrva. Nem véletlenül került fel az 1001 könyv listára, kedvenc lett!"

David Nicholls - A nagy kvízválasztó
Egy régebbi olvasmányom, 2012-ből - az írót az Egy nap c. könyvéről és a filmadaptációból ismerhetitek, bár ebből a könyvéből is készült film Benedict Cumberbatch főszereplésével! :O Ekkor még nem miatta, hanem James McAvoy miatt néztem meg :D Ezt a könyvet is szeretném újraolvasni valamikor (ősszel talán?).
"A sokszor idegesítő főhős ellenére tetszett a könyv: az 1985-ös évek angol egyetemi élete, A nagy kvízválasztó, és a vicces elbeszélés. Ötletes megoldás, hogy a fejezet mottóiként odaillő kvízkérdések találhatóak. A szereplők közül Rebecca volt a kedvencem, igaz a politizáló hajlamát leszámítva :)"

John Williams - Stoner
Egyetem - diák és tanár szempontjából, egy életúton keresztül bemutatva.
"A Stoner egy olyan ember története, akinek az életében nincsenek igazán boldog események, talán ez zavart a legjobban. Az emberi élet elpazarolását láttam ebben a regényben - nem csak az ő sorsában, hanem több mellékszereplőében is. Zavart a közönye, amivel átlendült az elé gördített akadályokon, egyrészről jól jött ez a hozzáállás mert volt olyan dolog, amit az idő megoldott, de a legtöbbet nem.
A stílus tetszett, az elbeszélői mód végtelenül egyszerű, de szép. Az én naiv lelkem nem viselte el ezt a sok csalódást, és hullámvölgyet. Szép könyv a Stoner, megéri elolvasni, aki fogékonyabb az emberi sorsokra, bármilyen is legyen, annak tényleg tetszeni fog ez a könyv."

Rainbow Rowell - Fangirl
Rainbow Rowell írt már YA sztorit, legutóbb magyarul megjelent regénye felnőtteknek szóló chicklit, ez a regény pedig a kettő között, az egyetemista korosztályról szól.
"Cath és Wren ikrek, akik a regény elején kezdik a főiskolát. Eddigi életükben mindent közösen csináltak, együtt rajongtak a Simon Snow könyvciklusért, sőt fanfictionöket is írtak. Ez 2011 nyarán megváltozik, Wren tudatosan eltávolodik húgától - külön szobát igényel a koleszban és Cathet is arra próbálja bátorítani, hogy legyen önállóbb. Tetszett az egyetemi környezet, az introvertált élet bemutatása (bár néha már a falat kapartam ennyi bátortalanság olvastán). Egyedi ifjúsági (new adult?) történetet kaptam - kamaszoknak ajánlom ;)"

Mucha Dorka - Puncs
Egy friss magyar megjelenés, amiben a szereplő nem tölt annyi időt az egyetemen, de ott fontos kapcsolatra tesz szert ezért válogattam ide.
"Elgondolkodtató ez az élethelyzet amit bemutat a Puncs, a szerető/eltartott lány helyzetét nem bulvárosítva, vagy new adult – romantikus maszlagként, hanem lecsupaszított, realista szövegben.
Mozaikokat kapunk, amiken elgondolkozhatunk, ezért hiába csak 160 oldal, van benne jócskán tartalom. Eleinte nem is tudjuk milyen kapcsolat épül ki a szemünk előtt – furcsa persze a lány távolságtartása, sodródása, de a könyv végén meglátjuk, hogy mi volt kettejük kapcsolatának a gyakorlata oldala. A befejezés, az utolsó információmorzsa pedig felér egy arculcsapással a narrátor számára. Nekem nagyon tetszett ez a kisregény, a stílus, a téma és a megvalósítása. Vevő leszek a következő könyvére is, ami elvileg már készül!"

Mona Awad - Nyuszika
Az egyik legfrissebb olvasmányom egy mesterszakos, kreatív írásra járó lányról.
Nyugtalanító olvasmány a Nyuszika, ami sötétebb és meglepőbb, mint amire a fülszöveg és a borító alapján számítanál. A magányról, az alkotásról és az alkotói válságról és az emberi kapcsolatok szövevényéről szól. Mona Awad kiparodizálja a írói kurzusokat, az elit egyetemeken lebzselő elkényeztetett embereket, mindezt egy furcsa, horrorisztikus élménybe csomagolja be, ami helyenként A titkos történetre, helyenként pedig a Heathers c. filmre emlékeztet. Utóbbit maga a szerző is említi ebben az ötletes bemutató videóban.

Várólista:
- Murakami Haruki - Norvég ​erdő
- Mán-Várhegyi Réka - Mágneshegy (?)
- Joël Dicker - A ​Baltimore fiúk

Ti mivel egészítenétek ki a listát?
Szeretitek az iskolában, egyetemen játszódó regényeket?

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.