Donna Tartt - A titkos történet [Újraolvasás]

2015-ben olvastam először ezt a könyvet, még az első magyar kiadásban (Európa Kiadó, 1996) és meg is jegyeztem, hogy ez van annyira jó, hogy megérdemelne egy újabbat. A Park Kiadó ki is adta 2015-ben, tavaly megvettem és most sikerült újraolvasnom - nem kapkodtam el :D

Most csak néhány benyomást rögzítek, a kevésbé spoileres és teljesebb könyvismertetéshez a 2015-ös bejegyzésemet ajánlom.

A történet nagy vonalaira emlékeztem, ill. a hangulatára, már ami elsőre is nagyon megfogott. Viszont ugyanúgy izgalmas volt újraolvasni, mert voltak jelenetek amikre nem, vagy csak halványan emlékeztem.

Nagyon érdekes volt újra elmerülni ebben a borongós, egyetemi világban, ami olyan titkokat rejt, amikre nem is gondolnál. Richard Papennel, a céltalan kaliforniai sráccal újra bekerültem az ógörög csoport elit körébe, megismerkedtem a léha, gazdag, vagy képmutató életükkel.

Igazából a legtöbb szereplő ellenszenves, és annyira fura volt erre újra rájönni - meglátni a manipulációt, a szándékaikat a tetteik mögött. Mindegyikük élete el van rontva valamilyen szinten, és ezen nem nagyon tudnak javítani - vagy csak sodródnak, vagy még nagyobb és nagyobb mocskokba lökik magukat.

Elég hosszú ez a könyv, egy évet ölel fel az egyetemen, mégsem tudunk mindent a szereplőinkről, sőt még a narrátor, Richard teljes életéről sem. Néhol egy-egy odavetett mondattal jelzi az írónő, hogy történtek még dolgok a szereplői életében.

Donna Tartt azt mutatta meg ezzel a könyvvel, hogy hiába van egy csapat ellenszenves szereplőd, még valahogy azt is elnézed nekik, hogy ölnek, sőt drukkolsz nekik, hogy megússzák!
Nagyon furcsa élmény olvasni, idő kell hozzá, hogy beszippantson.

Ajánlom azoknak, akik szeretik az egyedi atmoszférájú történeteket!

5/5

Kiadó: Park Kiadó
Kiadás éve: 2015
Eredeti cím: The secret history
Oldalszám: 486
Ár: 3900 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
Öten voltak. Megközelíthetetlen, titokzatos kis csoport a vermonti egyetemen. Ebbe az elit társaságba csupán egyetlen új diáknak sikerül bejutnia, a feltörekvő Richard Papennek. Ő beszéli el évekkel később a csoport titkos történetét. A különös ifjak megszállott professzoruk hatására nemcsak tanulják, át is élik az ókori görög kultúrát, az ősi vallást, a mámoros orgiákat és a véráldozatot. De amikor megszegik a társadalmi és erkölcsi törvényeket, átlépik a határokat, életük örökre megváltozik. Saját bőrükön tapasztalják, hogy nem ölni nehéz, hanem tovább élni. Donna Tartt (1963) amerikai írónőt már első regénye, a több mint 5 millió példányban elkelt A titkos történet (1992) világhírűvé tette. Második regénye, A kis barát (2002) WH Smith Irodalmi Díjat kapott. A 2014-ben megjelent Aranypinty Pulitzer-díjas lett, és Az év könyvének választották. A megfilmesítés jogait a Warner Bros. stúdió vette meg. Donna Tartt 2014-ben szerepelt a Time 100 legbefolyásosabb személyisége listán.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.