David Nicholls - A nagy kvízválasztó

december 07, 2012
Majdnem egy éve olvastam az írótól az Egy napot, amit talán többen ismernek, mert tavaly ősszel kerül a mozikba a film változata (Anna Hathaway, Jim Sturgess főszereplésével). Ebből a regényből is készült film, még 2006-ban, azzal már korábban megismerkedtem, amikor James McAvoy filmjeiért voltam oda :) Szóval a történet már ismerős volt, de reméltem annyira fog tetszeni ez a könyv is, mint az Egy nap.

Főhősünk, Brian Jackson 18 éves, éppen egyetemre készül. Southendben (Anglia, Essex grófság) él anyjával, apja 12 éves korában meghalt. Tele van reményekkel és tervekkel az egyetemi életével kapcsolatban és már mielőbb szabadulna a kisvárosból, földhözragadt barátaitól, hogy szárnyalhasson az értelmiségi létben :)

A történetet az ő E/1-es elbeszéléséből ismerjük meg, nagyon humoros és őszinte stílusa van, ám a könyv végére már idegesített a folytonos nyavalygása... (Sokszor fejbevágtam volna - ne csodálkozz kisfiam, ha tele vagy pattanással, ha folyton piálsz, meg chipszet zabálsz...)
Brian nem jóképű, de magabiztosságával próbálja egyensúlyozni ezt, ezen kívül állandóan jófej, értelmes és vicces benyomást akar kelteni, ám az erőlködése a másik irányba csap át. Állandóan azon sopánkodik mit cseszett el, és éppen miért érzi kényelmetlenül magát. Keresi magát, ám hiába erőlködik, nem tud beilleszkedni az általa előre elképzelt keretbe... A könyv végére talán rájön erre, az epilógus erre utal.

"Szóval már nagyon várom az őszt, hogy az avart rugdaljam előadásra menet, és izgatottan beszélgessek a metafizikus költőkről egy Emily, Katherine, esetleg Françoise vagy valami hasonló nevű, fekete harisnyanadrágos, Louise Brooks-bubifrizurás lánnyal. Aztán felmegyünk hozzá a kis manzárdszobájába, és a hősugárzó előtt szeretkezünk. Majd T. S. Eliotot olvasunk fel, aprócska pohárból remek évjáratú, finom portóit kortyolunk, miközben Miles Davis szól. Legalábbis így képzelem. Az Egyetemista Élet Élménye."

A sokszor idegesítő főhős ellenére tetszett a könyv: az 1985-ös évek angol egyetemi élete, A nagy kvízválasztó, és a vicces elbeszélés.  Ötletes megoldás, hogy a fejezet mottóiként odaillő kvízkérdések találhatóak. A szereplők közül Rebecca volt a kedvencem, igaz a politizáló hajlamát leszámítva :)

4/5

Kiadó: Cartaphilus
Kiadás éve: 2012
Oldalszám: 409
Ár: 3490 Ft
Borító: 2/5 (Ha nem lenne ilyen rózsaszín+sárga, talán férfiak is bátrabban a kezükbe vennék...)
Eredeti borító: 4/5

Fülszöveg: 

"Minden író életében eljön a pillanat, amikor terítékre kerülnek az iskolás évek, a kamaszkori szerelmek. Vannak, akik érzelgős nosztalgiával tárják elénk ifjúkori emlékeiket, másoknál a humor, az önirónia kerül előtérbe. David Nicholls esetében inkább az utóbbiak dominálnak, és minthogy angol szerzőről van szó, ez a humor igazi fanyar angol humor. "A nagy kvízválasztó" hőse nagy reményekkel készül az egyetemre, annál is inkább, mert addigi, a szülői házban töltött éveit frusztrációval terhes időszakként élte meg. Szülei állandó veszekedésének és apja korai halálának nyomasztó emlékétől is menekül, amikor elkezdi egyetemi tanulmányait. A regény cselekménye egy egyetemi kvízverseny köré rendeződik, ám valójában ez csak alibi, hogy egy különleges szerelmi történetet mondhasson el a szerző. Hősünk rendíthetetlen kitartással próbálja megnyerni a kvízcsapat egy másik tagja, Alice szerelmét, aki viszont meglehetősen félvállról veszi a gátlásos kamaszt. Ismerős szituáció, de a számtalan remek mellékszereplő - akik olykor talán még a főszereplőtárs Alice-nél is izgalmasabban és érdekesebben megformált alakok-, illetve a rendkívüli humorral megírt, frappáns párbeszédek egyedivé, fordulatossá és megunhatatlanná teszik a történetet."


A könyvből készült film is, 2006-ban (Starter to 10) - James McAvoy, Rebecca Hall, Benedict Cumberbatch szereplésével.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.