Sarah Addison Allen - The sugar queen - Édes élet

A szerzőtől már olvastam A csodálatos Waverley-kertet, az annyira nem nyerte el a tetszésemet, mert az volt az érzésem, hogy több ismerős könyvből ollózta össze. De karácsonyra megrendeltem a Changeless mellett ezt a könyvet, és milyen jól tettem! :)

A történet főszereplője Josey Cirrini, aki egy amerikai üdülőfaluban él, gazdag családba született, mivel apja, Marco tette síparadicsommá a Bald Slope nevű városkát. Ám apja már rég meghalt, Josey 27 éves, és anyjával él együtt. Josey élete elég szomorú, gyerekként elkényeztetett lány volt, akinek hisztijeit azóta sem felejtették el a városlakók, apja halála után viszont teljesen alárendeli magát anyjának, Margaretnek. Josey könyvekkel és a gardróbjában felhalmozott édességekkel vészeli túl a napokat, amik semmi boldogságot nem nyújtanak neki titkos fészkén kívül. Nincsenek barátai, szinte ki se mozdul a nagy házból, csak amikor anyját kell ide-oda vinnie. Napjának egyetlen fénypontja, amikor jön a postás...
Egy nap azonban, amikor kinyitja a gardróbját, egy nőt fedez fel benne - Della Lee-t a helyi pincérnőt, akivel látásból ismerik egymást. A nő menekül valami elől, ám nem árulja el a titkát, viszont elhatározza, hogy kikupálja Joseyt és ráveszi, hogy kezdje el élni az életét. Josey megismerkedik Chloeval, aki éppen kidobta a barátját, és a két nő összebarátkozik, Josey kibújik a csigaházából és segít Chloenak felállni a lelki megrázkódtatása után...

A csodálatos Waverley-kerthez hasonlóan itt is egy kis helyen játszódik a történet, ahol a családok ismerik egymást, és itt is megjelenik a hétköznapi mágia.
A jelenben játszódó szál mellett fény derül a múlt egyes momentumaira, Marco és Margaret boldogtalan házasságára, szerelmeire. (A végén nagyon megsajnáltam Margaretet, kegyetlenség volt, ahogy elválasztotta az élet a szerelmétől :( )

A helyszíneket is megszerettem, főleg Josey szobáját, és Chloe álmai házába is beköltöznék, (könyvtárszoba!) :) A szereplők is életszerűek, Josey és Margaret kapcsolata is tragikus, de reális. Chloe és Jake történetét is szeretettem olvasni, és persze Adamét. Tetszett, hogy nem ment minden simán egyik kapcsolatban sem, de a vége a legjobb :) Chloet irigyeltem is, 12 éves kora óta követik a könyvek, vagyis mindig egy olyan könyv jelenik meg neki, amire épp szüksége van - kártyatrükkök, később romantikus regények, a történet jelenében pedig önsegítő könyvek. Nagyon vicces volt, ahogy hadakozott ezekkel a kötetekkel.
"Ez egy újabb könyv volt. Régi szerelem, új irány. …Chloe zavartan kihajolt a szobából, és meglátta A megbocsátás művészetét, mely megint a kanapé díszpárnáin hevert a nappaliban. Te jóságos ég! Ez erősítést kért!"

A szerelemi szálak mellett komoly magánéleti problémák is megjelennek a könyvben, tényleg felnőtteknek szól - a megcsalás, a megbocsátás, a jólét vagy a szerelem közti választás, a boldogtalan házasságok mind előkerülnek.
A csavar a végén meglepett, bár visszagondolva érthető. Amikor olvastam, hogy mit találtak a folyóban - na mondom, akkor már értem, hogy miért pont ott kötött ki valaki, ahol. De rejtélyes vagyok :D

Egyszóval egy nagyon szórakoztató könyvet kaptunk az írótól, tele titkokkal, varázslattal és szerelemmel, és a múlt árnyaival. Nekem belopta magát a szívembe :)

(Amit hiányolok - Pupillánál olvastam, hogy az eredeti kiadásban bekerült egy interjú és két kihagyott jelenet is, ezek miért nem kerültek bele a könyvbe? Úgy örültem, amikor a Soullessben ilyennel találkoztam, most szomorú vagyok, hogy nem tudom milyen extra infókról maradok le.

5/5

Hasznos linkek:
A könyvben említett édességek
Chloe két szendvicsének recepje

Fülszöveg:
"A huszonhét éves Josey Cirrini három dologban biztos: hogy észak-karolinai szülővárosában a tél a kedvenc évszaka, hogy ő egy igazi déli szépség igencsak szánalmasra sikerült utódja, és hogy az édességet legjobb, ha szekrénye rejtekében fogyasztja el. Josey élete hosszú éveken át eseménytelenül zajlik anyja házában, vigaszt egyedül az édességekből és romantikus regényekből felhalmozott hatalmas készlet jelent számára, ezek közé menekül minden este. Egészen addig, amíg egy napon rá nem döbben, hogy a szekrényét elfoglalták. Nem más rejtőzött el benne, mint a helyi pincérnő, Della Lee Baker, a goromba, de lágyszívű nő, aki egyharmad részt maga a végzet, de kétharmad részt egy tündéri keresztanya. Egy szerencsétlen, és hibákkal teli életből menekülve Della Lee úgy dönt, Josey titkos szekrénye a legbiztonságosabb hely. Cserébe megváltoztatja Josey életét mert az bizony egyértelmű, hogy ez a szekrény nem egy boldog nő tulajdona. Della Lee nyers szeretetének hatására Josey hamar lemond a pekándió tekercsről és a karamelláról, felfedezi olykor nagyon is heves női ösztöneit, és hamarosan rádöbben, hogy az élet sokkal több lehetőséget rejt, mint gondolta."

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.