Richard Paul Evans - Hol lehet Noel?

Egy igazi karácsonyi történetre vágytam, mert már ezerrel készülök pár hete az ünnepekre: ajándékokat keresek, ötleteket írok fel, gyűjtöm a karácsonyi filmeket is. :) Így akadtam rá erre a könyvre is.
Az írót nem ismertem, de jókat olvastam erről a könyvről több helyen, így előjegyeztem a könyvtárban. Azt hittem tovább fog tartani, de végül két éjszaka alatt kiolvastam. :)

"„Akadnak történetek, karácsonyi mesék, amelyeket úgy őrzünk, mint a dobozba rejtett füzéreket és színes üvegdíszeket, hogy azután minden évben elővegyük és megcsodáljuk őket. Rájöttem arra, hogy az én történetem is pontosan ilyen, hiszen örökre megváltoztatta véleményemet a karácsonyról.” A karácsonyi ünnepek rendszerint örömet hoznak az emberek életébe, Mark Smarttal azonban egészen más volt a helyzet. Az élet egyik csapást mérte rá a másik után: elveszítette az ösztöndíját, és ezért kimaradt a főiskoláról; szeretett édesanyja életét vesztette egy autóbaleset során; a barátnője elhagyta; most pedig, egy havas, késői novemberi éjjelen, lerobban az autója. Egy kávézóba toppanva kér segítséget, hogy vontatót hívhasson. Odabenn egészen váratlan meglepetés várja egy gyönyörű, szokatlan nevű fiatal lány személyében, aki a kedvességével örökre megváltoztatja az életét. Macy Wood kevés emléket őriz vérszerinti szüleiről, örökbe fogadott életének képeit pedig legszívesebben kitörölné az emlékezetéből. Egy „Noel” feliratú karácsonyfadísz jelenti az egyetlen nyomot kishúgához, akire már alig emlékszik. Ez a nyom indítja el Markkal együtt azon az úton, amelynek végén sikerül visszaszerezniük Macy múltját és a családját, amelytől réges-rég megfosztották."

A történethez nem is fűznék többet - találkozik egy fiú és egy lány, akik segítenek egymáson az élet nehéz pillanataiban. Van itt halál, rossz családi körülmények, de bizalom és szeretet is.
Kicsit egyszerű a történet, kiszámítható helyenként, egy keserédes mese felnőtteknek. Néha ilyen is kell - nem kell rajta gondolkodni, csak élvezni, együtt érezni a szereplőkkel, és megkönnyezni a sorsukat...
A könyv nagyon hangulatos, egyrészt a helyszínek miatt (Salt Lake Cityben játszódik, ahol igazi tél van hóeséssel), másrészt az amerikaiknak tovább tart az ünnepi készülődés (hálaadástól karácsonyig - kb 2 hónap). Élveztem Mark és Macy kapcsolatának alakulását, a múlt feltárását, de Markot néha fejbevágtam volna :D (elhamarkodott kérése miatt, egyrészt; másrészt miért nem tudott várni a lányra, nem kellett volna hazafutnia egyből - oké legalább otthon megoldotta a dolgait...). Az első igazi randi kicsit klisés volt, de azért tetszett - kirándulás, főzőcske és zene egybesűrítve :)
Különféle emberi sorsok jelennek meg a könyvben: örökbefogadott gyerekek, beteg szülők, viszonzatlan szerelmek és félreértett kapcsolatok...A tanulság (szerintem), hogy merjünk beszélni a problémáinkról, keressük meg és tartsuk meg azokat az embereket, akik szeretnek minket - barátok, családtagok és legyünk megbocsátóak...

4/5 

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Kiadás éve: 2010
Eredeti cím: Finding Noel
Oldalszám: 344
Ár: 2499 Ft
Borító: 5/5
Eredeti borító: 4/5

Hasznos:
Az író honlapja (ahogy nézem nagyon ráállt a karácsonyi történetekre :))

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.