Rainbow Rowell - Fangirl

Rainbow Rowellel még 2013-ban ismerkedtem meg, amikor az Eleanor és Park könyvét olvastam. Ezt a könyvét is elkezdtem pár éve angolul, de félbehagytam és jó ideig agyaltam rajta, hogy kell-e nekem egyáltalán. Nemrég mégis kivettem a könyvtárból, mert szerettem volna egyetemen játszódó könyvet olvasni :) 

Cath és Wren ikrek, akik a regény elején kezdik a főiskolát. Eddigi életükben mindent közösen csináltak, együtt rajongtak a Simon Snow könyvciklusért, sőt fanfictionöket is írtak. Ez 2011 nyarán megváltozik, Wren tudatosan eltávolodik húgától - külön szobát igényel a koleszban és Cathet is arra próbálja bátorítani, hogy legyen önállóbb.
tumblr
Cath, egy eléggé introvertált lány, aki akkor a legnyugodtabb, ha a szobájában ülhet és írhatja tovább a nagysikerü Simon Snow regények inspirálta fanfictiönjeit. (Ami amúgy egy az egyben a Harry Potter sorozatot idézi, bár egyszer említik a HP-t is a regényben, mint egy másik könyvet.) A lány szobatársa, Reagen egy belevaló csaj - ő és barátja, Levi igyekeznek előcsalogatni Cathet a csigaházából. Wren időközben éli a bulis gólyák életét: iszik, pasizik és alig törődik a testvérével.

Cath az írásba menekül: egyrészt a hobbijának él, másrészt az egyik óráján (kreatív írás) talál egy nagyszerű írótársat Nick személyében - együtt jó kis történeteket dobnak össze, ami sikerélményt hoz a lány életébe és talán szerelmet is?

Végül nem onnan jön a romantikus szál, ahonnan először gondolnánk és Cath végre megtapasztalja - bár végtelenül esetlenül és furán az első szerelmet. Ez a regény inkább ajánlható kiskamaszoknak, mert hiába 18 éves a főszereplője, szinte semmit nem tud és nem is akar tudni a szenvedélyekről és a testiségről. Lassan ismerkedik meg ezzel az érzéssel és párjában tökéletes társra talál, aki végtelenül türelmes és kitartó vele :)
Hogyhogy nem szereted az internetet? Ez olyan, mintha azt mondanád: „Nem szeretem a kényelmes dolgokat. És a könnyűeket. Nem szeretem, hogy egy gombnyomással hozzáférhetek az emberiség eddig felhalmozott tudásához. Nem szeretem, ha valami könnyű. Nem szeretem a tudást.
tumblr
A regény másik fontos része az írás, az introvertált hétköznapok és szerelem mellett a mentális betegségek és ennek kiváltó oka, ami megtörte az Avery családot - az ikrek anyjának története. Igazából őt nem sikerült megértem, de a történet úgy alakult, hogy nem is kapunk erre választ vagy 'feloldozást'.
"A holtig tartó boldog házasság vagy akár együttélés nem giccs – jelentette ki Wren – hanem a legnemesebb, legbátrabb dolog, amire két ember törekedhet."
A könyv nagy részét teszik ki a Simon Snow részletek - vagy az 'eredeti' regényből származók, vagy azok, amiket Cath írt. Úgy éreztem ezekre sokszor nem volt szükség - vagy én nem találtam meg a kapcsolódási pontot az adott fejezethez.
Tetszett az egyetemi környezet, az introvertált élet bemutatása (bár néha már a falat kapartam ennyi bátortalanság olvastán). Egyedi ifjúsági (new adult?) történetet kaptam - kamaszoknak ajánlom ;)

4/5

Kiadó: Scolar
Kiadás éve: 2015
Eredeti cím: Fangirl
Oldalszám: 448
Ár: 3250 Ft
Borító: 4/5

Fülszöveg:
"Cath ​imádja Simon Snow-t.
Oké, Simon Snow-t mindenki imádja…
Ám Cath-nek az egész élete abból áll, hogy rajong – amihez nagyon ért. Cath és Wren, az ikrek kisiskolás korukban menekültek a Simon Snow-sorozathoz, miután az anyjuk elment.
Elolvasták a könyveket. Újraolvasták őket. Beköltöztek a Simon Snow-fórumokra, továbbírták Simon Snow történeteit, az összes premieren valamelyik szereplőnek öltöztek.
Cath nővére nagyjából kinőtt a rajongásból, de Cath nem bír. Nem is akar.
Most, hogy felvették őket a főiskolára, Wren megmondja Cath-nek, hogy nem akar egy szobában lakni vele. Cath kikerül a védelmi zónájából, ettől fogva egyedül kell megállnia a lábán. Lesz egy mogorva szobatársa, akinek a kedves fiúja örökké náluk lebzsel; egy regényíró professzora, aki szerint a fanfickel bealkonyult a civilizációnak; egy jóképű évfolyamtársa, aki csak a szavakról akar dumálni… és közben folyamatosan izgulhat lágyszívű, érzékeny apjáért, aki még sose volt igazán egyedül.
Tehát az a nagy kérdés: kibírja-e Cath úgy, hogy Wren nem fogja a kezét? Elég nagy már ahhoz, hogy a saját életét élje? Egyáltalán fel akar-e nőni, ha a felnőtté válás ára az, hogy le kell válnia Simonról?"

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.