M. C. Beaton - Agatha ​Raisin és a hivatalnok hullája

Ezen a nyáron ez a második Agatha Raisin történet, amit elolvastam - a 20. rész felbosszantott inkább, ezért nem is írtam róla külön bejegyzést, de ez a folytatás jobban tetszett szerencsére.

A borító ellenére - nem egy karácsonyi történetről van szó, bár az eleje és a vége karácsony körül játszódik. Agatha most nem akar ideális falusi karácsonyt rendezni, inkább a nyomozásba veti bele magát.
Van bőven feladata: megölnek az egyik szomszédos faluban egy bosszantó hivatalnokot, később egy falubeli nőt is. A hivatalnok gyilkosának szerepére többen jelentkezhetnének - sokaknak keresztbe tett a túlbuzgó munkája alatt.
Agatha és kis nyomozóirodája - ami a könyv végére egy új emberrel is bővül - egy éven át nyomozgat az ügyeken, amíg mindent meg nem oldanak.
"– Előbb fogyasszunk egy kis teát és fánkot – javasolta Mrs. Bloxby. – A tea és a fánk megnyugtatja a kedélyeket."
A nyomozós szál nem kötött le annyira - fura volt hogy ennyire elhúzódott. De közben Agatha élete érdekesen alakult. Szerencsére ebben a részben nem borítja el - huzamosabb ideig - rózsaszín felhő az agyát, és a munkájára illetve a barátaira koncentrál. Tetszett, hogy az ifjú nyomozója, Toni életét egyengeti - ami a következő részekben több romantikát is fog tartogatni.
Úgy éreztem az a humor, ami annyira tetszett az elején eltűnt - komolyan egyszer nem mosolyodtam el, talán csak Mrs. Bloxby megjegyzésén, hogy a tea és a fánk mindenre gyógyír :D
Ettől függetlenül jó volt visszatérni Cotswoldsba, na meg Agatha ebben a részben is utazgat bőven.

4/5

Kiadó: Erawan
Kiadás éve: 2017
Eredeti cím: Agatha Raisin and the Busy Body
Sorozat: Agatha Raisin 21.
Oldalszám: 266
Ár: 3500 Ft
Borító: 3/5

Fülszöveg:
Egy túlbuzgó egészségbiztosítási hivatalnok borzolja a kedélyeket a Cotswoldi-dombság falvaiban, mindenhol veszélyes szabálytalanságok után szimatol. Hamar kivívja magának a közutálatot, de amikor betiltja a közös karácsonyfa-állítást és az ünnepi díszkivilágítást is, az egyik faluban elszabadulnak az indulatok. A buzgómócsing tisztviselő egy szalon ablaküvegére kenődve leheli ki a lelkét, ahol odabent történetesen ott ül Agatha Raisin is. Az elszánt magándetektívnek nehéz a dolga, ezúttal ugyanis nincs olyan ember a faluban, aki ne akarta volna az undok spicli halálát. Ráadásul kisvártatva egy újabb hulla is felbukkan a színen, és a rendőrség számára kézenfekvő, hogy a tettes ugyanaz. Agatha a szimatolás közben ismeri meg az Amerikából érkezett jóképű Tom Courtney-t, és a férfi hatására ismét tombolni kezdenek a hormonjai. Úgy érzi, itt az utolsó nagy lehetősége egy vad éjszakára, ám a sors közbeszól, amikor régi barátja, Roy, életveszélybe kerül. Agatha csak később jön rá, hogy Roy segélyhívása mekkora baklövéstől mentette meg, és ennek köszönhetően egy lépéssel közelebb került a fantomhoz, aki után addig csak a sötétben tapogatózott.

2 megjegyzés:

  1. A könyv hátulján olvasható leírás a két kötettel korábbi, Agatha Raisin és a gyilkos lekvár leírásának felel meg. Egy újabb csalódás az új kiadó kapcsán...az első az volt, amikor az új kiadásokban váltakozik a tegezés/magázás Mrs. Bloxby-val, Bill Wong-gal, Roy Silverrel és még Charles-szal is...nagyon zavaró, mivel mindkét kommunikációs forma más jellegű emberi kapcsolatra, viszonyra utal.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hú ez fel sem tűnt, csak egyből nekiálltam a könyvnek. Én is sajnálom, a borító stílusváltásának sem örülök. Tényleg angolul kellene folytatnom ezt a sorozatot, gyorsabb is lenne.

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.