Thomas Cullinan - Csábítás

A filmes borítóra figyeltem fel jó pár hete, de a könyv elolvasásig nem néztem meg az előzetest, mert nem akartam, hogy befolyásoljon.

A történet az amerikai polgárháború idején játszódik, egy déli birtokon - Farnsworth Leánynevelő Intézetben, ahol már csak 5 tanítvány és a két Farnsworth nővér maradt. 

Amelia, az egyik fiatal lányka egy a sérült jenki katonát talál az erdei sétája során, akit a házba vonszol, hogy segíthessenek rajta a tanárnők. John McBurney tizedest természetesen nagy izgalommal fogadják és az idősebb nővér, Martha ügyesen ellátja a sérült lábát. 
A 2017-es előzetesből.
Úgy tűnik annak ellenére, hogy az ellenség katonája, nincs vele semmi probléma - mindenkivel szívélyesen viselkedik és roppant hálás. A házban élő lányok és a két nő pedig ki van éhezve a figyelemre, amit a férfitól kapnak. 
Gyorsan megismerünk mindenkit - különböző helyekről és családokból érkező lányokat és a két nővért. Már a könyv elején szembetűnik, hogy Johnny mennyire buzgó abban, hogy megtudjon mindenkiről mindent, látszik hogy a gyenge pontjukat keresi...

Tele van titkokkal és feszültséggel ez a történet, ami időről-időre kirobban, de a könyv végéig nem éri el a csúcspontját. Egyre jobban megismerjük a szereplőket, és az érdekes narrációnak köszönhetően rájövünk, hogy nem kell mindenkinek hinnünk - talán mindenki hazudik. A regény a birtokon lakó nők-lányok nézőpontjából épül fel, egyfajta tanúvallomásokat olvashatunk tőlük, amik hol egybevágnak egymással, hol felfedik az egyes karakterek torzításait. Tele van ki nem mondott dologgal, mint Martha Fansworth titka, vagy Edwina családi körülményei (amit a filmből ki is hagytak, látva a szereposztást...). 
forrás
Nem szimpatikus egyik karakter sem - mindegyiküknek van valamilyen hibája, vagy ellenszenves vonása. Ami az érdekes, hogy hogyan hatnak egymásra a szereplők, hogyan csavarják egymást az ujjuk köré, és hogyan jutnak el a végkifejletig - aztán lehet rajta gondolkodni, hogy elkerülhető lett volna ez a döntés? Ki volt a hibás? 

Érdekes, lassan kibontakozó borzongató történet - azt hiszem a filmelőzetesek és kritikák alapján először a könyvet ajánlom (vagy csak ezt).

4/5

Kiadó:  Athenaeum
Kiadás éve: 2017 [augusztus 28]
Eredeti cím: The Beguiled
Oldalszám: 512
Ár: 3999 Ft [Előrendelhető]
Borító: 5/5

Fülszöveg:
Javában dúl az amerikai polgárháború. Az északi hadsereg súlyos sebet kapott, fiatal tizedesére félholtan bukkannak rá a virginiai erdőben. A közeli iskolába, Miss Martha Farnsworth Leánynevelő Intézetébe viszik, ahol szinte azonnal szédíteni kezdi a három nőt és az öt tizenéves lányt, akik a kifinomult déli előkelőség eme előretolt bástyáján rekedtek. Szerelmet, félelmet, szánalmat, rajongást egyaránt kivált belőlük, és a szabadságvágytól vezérelve egymás ellen uszítja őket. De miután fény derül az ifjú és kevésbé ifjú hölgyek valódi énjére, a katonát baljós előérzet fogja el, és attól kezdve a kérdés így szól: Kit is szédítettek meg valójában?

1 megjegyzés:

  1. MEgnéztem a filmet, a könyvet nem fogom olvasni, de tisztán látszik a posztodból, hogy ott sokkal jobban kifejtik a karaktereket, és összetettebbek (persze ez általában így van). Mi volt Miss Martha titka, és Edwina családi háttere? A filmben elég szimpatikusak voltaka kisebb kislányok azért, főleg Amy, aki állatbarát volt, meg Marie, aki végül kiagyalja a SPOILER!!! gombamérgezést SPOILER vége. Érdekes lehetett a könyvben a sok torzítás, apró különbségek az elbeszélésekben... Érdekes ennek az egész szitunak a pszichológiája. Nem is fogod a filmet megnézni?

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.