Jennifer Egan - Az ​elszúrt idő nyomában

Többször szemeztem már ezzel a regénnyel - először a megjelenésekor (most jót mosolyogtam a kis kommentáromon, hogy miért is figyeltem fel rá :D), később előbukkant egy-két általam olvasott bloggernél, vagy amikor New Yorkban játszódó könyveket kerestem. Most megadtam magam neki, hazahoztam a könyvtárból :D 

Sokféle karakter nézőpontjából épül fel ez az ízig-vérig amerikai regény, amely főként New Yorkban és a zeneiparban játszódik. Egyes szereplők sorsa érintőleges, másoké szorosan összekapcsolódik – ami a regény érdekessége volt, hogy mozaikszerűen épül fel, időben ugrálva.
Ez egy posztmodern regény: a fejezetek akár önálló novellákként is megállják a helyüket, ám egymás után olvasva kiegészítik és árnyalják egymást, egy-egy karakter sorsát egy másik fejezetből (novellából) ismerhetjük meg, sőt van egy PowerPoint diasor is, ami egy gyerek szemszögéből mesél.

Talán főszereplőként emelhetem ki Bennie Salazart, aki egy lemezkiadó feje. Kamaszként a 70-80-as években saját bandája volt, később New Yorkba költözve ő dönt sok zenész sorsáról. Mi főként a már kiábrándult, kiöregedett énjébe látunk bele, de más nézőpontból egy későbbi fejezetből megismerhetjük a fiatalkorát is. 
A másik fontosabb szereplő Sasha, aki egy ideig Bennie asszisztense - egy okos, de kleptomániával küzdő csaj, aki pezseg a new yorki forgatagban. Az ő élete is a későbbi novellákban bontakozik ki előttünk. 

Formailag tetszett és nagyon olvastatta magát az érdekes megvalósítás miatt, mégsem éreztem magam jól  magam ebben a regényben. A szereplők sokat szenvednek, a reményteli kezdet után lehangoló folytatást kapnak az 'élettől'. Mondjuk igazán életszagúak a sztorik a megvalósult, meghiúsult álmokkal együtt. Érdemes elolvasni, ha szeretitek az érdekes szerkezetű regényeket életszerű sorsokról. 

4/5

Kiadó:  Athenaeum
Kiadás éve: 2017 [augusztus 28]
Eredeti cím: The Beguiled
Oldalszám: 512
Ár: 3999 Ft [Előrendelhető]
Borító: 5/5

Fülszöveg:
„A ​szokásos figurák mellett sétálunk el: a lepattant fazon a török kalapjában ma is ugyanúgy próbálja becsalogatni a népet a Casbah-ba, mint mindig, és a Condor és a Big Al's előtt is ott lebzselnek rendesen a kurvák meg a sztriptíztáncosok. Punkok jönnek szembe és röhögve rázzák az arcunkba az ismeretlen drogokkal teli, apró zacskóikat. A forgalom meg csak hömpölyög végig a Broadwayn, az emberek dudálnak és ránk integetnek a kocsiból, mintha egyetlen, óriási buli lenne az egész város.”
Beszívott éjszakák és átbulizott nappalok, fülledt rockkoncertek és hűvös produceri irodák, féktelen ifjúság és pusztító felnőttkor. Jennifer Egan hamisítatlan rock'n'roll-regénye teljes keresztmetszetét adja az amerikai zeneőrület három generációjának, a 80-as évek punkzenekaraitól kezdve a 90-es évek zeneiparán át a nem is olyan távoli jövőig, ahol a rajongás a legnagyobb árucikk, és a csecsemők töltik le a legtöbb zenét a netről. Hősei egytől egyig a nagy amerikai álmot kergetik: Bennie, a digitális tisztaságmánia gumipopjából kiábrándult zenei producer; a kleptomániájával küzdő Sasha; Lou, a tizenéves lányokat csábítgató, majd csúfos véget érő médiamogul; Scotty, az öregkorára rockikonná váló expunk gitáros; La Doll, a diktátoroknak dolgozó, bukott PR-zseni és Kitty Jackson, a 19 éves filmsztár és szexszimbólum is – ki több, ki kevesebb sikerrel. Ám az idő múlása és az elkerülhetetlenül bekövetkező felnőttkor végül mindannyiukat eléri, s csak egyetlen dolog marad, ami örök és állandó: a zene iránti végtelen szenvedélyük. Jennifer Egan metszően okos, fergeteges humorú és felkavaróan érzelmes könyve olvasók millióit hódította már meg Amerikában. 2011-ben megkapta a Pulitzer-díjat, és azóta több mint 30 nyelvre lefordították.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.