Mona Awad - Nyuszika

augusztus 12, 2019
'Te jó ég, Nyuszika! Mi volt ez, Nyuszika?
Nem tudom, Nyuszika! De kíváncsi vagyok Mona legújabb könyvére is, Nyuszika!'*
*Elnézést, de ezt nem tudtam kihagyni: Ha már találkoztatok idézetekkel ebből a könyvből, akkor ismerős lehet a fenti stílus - ha még nem, akkor annyit kell tudni, hogy Mona Awad legújabb regényében bemutatott elit mesterképzésre járó 4 fős lánycsapat stílusát próbáltam visszaadni. 

A kanadai írónőtől két éve olvastam először - a molyos értékelések alapján - megosztó könyvét, az Antilányregényt. Nekem nagyon tetszett, egy nap alatt elolvastam, megfogott hogy tabutémákról (is) szólt. Ezért nagyon be voltam sózva, amikor kiderült, hogy augusztusban érkezik magyarul a következő regénye, a Nyuszika. A fülszöveg alapján úgy gondoltam nekem való könyv lesz: 'campusregény', vagyis egyetem játszódik. 

A főszereplőnk Samantha, aki már második évét kezdi a puccos, new england-i egyetem írói mesterképzésén, a Warrenen. Az első éve eléggé magányosan telt, mert rajta kívül a prózaíró csoportba csak 4 lány járt. Csoporttársai, akiket Samantha főként az általa adott gúnyneveken hív, folyton együtt vannak, ölelgetik és Nyuszikáknak becézik egymást, cuki ruhákban járnak és cuki kajákat esznek. Samantha gyűlöli őket, nem tud elvegyülni köztük, folyton érzi hogy kirekesztik őt az órákon.
Élete akkor kezd kicsit jobb lenni, amikor barátságot köt egy Ava nevű lánnyal, aki szintén művész, és mindenről megvan a véleménye. A Warrent megveti, szerinte tönkreteszi a kisvárost és nem is szívesen teszi a lábát a campus területére, amikor barátnőjére vár.

Samantha az új szemeszter elején meghívást kap a Nyuszikáktól, hogy vegyen részt az egyikük otthonában tartott műhelymunkán, amit ők Szutyok Szalonnak hívnak. Harcol a kíváncsiságával és tart Ava megvetésétől, de abban bízik hogy a lányok tényleg megpróbálják helyrehozni az utolsó évre a kapcsolatukat vele, ezért elfogadja a meghívást.
Innentől borul fel az élete, egyre jobban a lányok hatása alá kerül és elkezdi megismerni őket, a speciális műhelymunkájukat amiben kísérletet tesznek a saját elbeszélői hangjuk megtalálására. 

Drogos lázálmok, horrorisztikus jelenetek, skizofrén látomások? A könyv felétől az a vágy hajtott, hogy megtudjam melyikről van szó. Mennyi a valóság ebből, vagy az egyetemi hétköznapi sztori átfordult egy kemény fantasyba? 

Olvasás közben már feltűntek gyanús jelek és a könyv végére mindettől leesett az állam. A befejezés után is maradt bennem bőven kérdés, de ettől lesz olyan különleges olvasmány ez a regény (ami azt hiszem ismét meg fogja osztani az olvasókat).

Nyugtalanító olvasmány a Nyuszika, ami sötétebb és meglepőbb, mint amire a fülszöveg és a borító alapján számítanál. A magányról, az alkotásról és az alkotói válságról és az emberi kapcsolatok szövevényéről szól. Mona Awad kiparodizálja a írói kurzusokat, az elit egyetemeken lebzselő elkényeztetett embereket, mindezt egy furcsa, horrorisztikus élménybe csomagolja be, ami helyenként A titkos történetre, helyenként pedig a Heathers c. filmre emlékeztet. Utóbbit maga a szerző is említi ebben az ötletes bemutató videóban.

4/5

Kiadó: Athenaeum
Kiadás éve: 2019
Eredeti cím: Bunny
Fordította: Szieberth Ádám
Oldalszám: 400
Ár: 3699 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
"Samantha ​egy elit egyetem írásművészeti mesterképzésének ösztöndíjas hallgatója, akit felettébb taszít a prózaíró klub tündibündi, dúsgazdag lánykáinak négyfős klikkje. Akik Nyuszikának szólítják egymást. Akik rendszeresen úgy ölelkeznek össze, mintha eggyé akarnának válni.Egy nap Samantha meghívót kap a Nyuszikák legendás Szutyok Szalonjába és azonnal magába szippantja a klub varázs(gombá)s világa. Olyannyira, hogy hanyagolni kezdi Avát, a legjobb barátnőjét és a tanulmányait is. Egyre mélyebbre merül a Nyuszika-kultusz sötét, baljós, cukormázas világában, és bekapcsolódik a lányok Műhelynek nevezett rituáléiba. Valóság és képzelet határvonala immár teljesen elmosódik; az őt Avához, illetve a Nyuszikákhoz fűző baráti szálak pedig életre-halálra összegabalyodnak.A kanadai születésű Mona Awad első regénye, az Antilányregény – Felnőtté válás és kilodráma 13 felvonásban 2016-ban elnyerte az Amazon debütálóinak díját és a Colorado Book díjat, de további neves díjak várományosa is volt. Awad dolgozott asszisztensként a Denveri és a Brown Egyetemen, valamint független könyvesboltokban, de volt szabadúszó újságíró és gasztroszerző. Nemrégiben szerezte meg doktori fokozatát kreatív írásból a Denveri Egyetemen. Jelenleg az Egyesült Államokban, Bostonban él."

2 megjegyzés:

  1. Nagyon szerettem az Antilányregényt, szerintem több ilyen könyv kellene, és a véleményed alapján megjött a kedvem ehhez is. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tegyél egy próbált majd vele, más lesz mint az Antilányregény, de üdítően meglepő ;)

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.