Maggie O'Farrell - Utasítások hőhullám idejére

Maggie O'Farrell könyvére még a Gabo kiadó tavaszi akciójában figyeltem fel, végül ezt nem rendeltem meg (helyhiány!), de nemrég kihoztam a könyvtárból. A szerzőtől még nem olvastam korábban, de megtetszett a fülszöveg alapján a könyv témája - gondoltam ideális nyárra (1976 nyarán játszódik). 

Egy forró júliusi napon Robert Riordan, nyugdíjas családapa elmegy az újságoshoz és nem jön haza. Felesége, Gretta gyerekeitől kér segítséget, bár egy része tudja, hogy majd valahogy megoldódik a helyzet - hisz' ki hallott már ilyet, hogy egy tisztes férj egy szó nélkül elhagyja az otthonát?

Michael Francis, a legidősebb testvér épp saját házassága megakadásával küzd, de ezt egyből félreteszi és rohan édesanyja segítségére. Monica szintén egy nehéz időszakon megy keresztül, bár ez neki egyelőre nem tűnik fel. Második férje és annak gyerekei macskáját viszi épp állatorvoshoz, ezért csak másodikként érkezik a szülői házba, hogy kézbe vegye az apjuk utáni nyomozást. Aoife (ejtsd: Ífa) a tékozló lány, legfiatalabb és a legzűrösebb közöttük. Három éve nem járt otthon, fájdalmas időszak után New Yorkba menekült, ahol egy fotós asszisztenseként vállalt munkát. Amint bátyja eléri telefonon, hazautazik, hogy segítsen a családon és válaszokat kapjon.

pexels
Hamar kiderül, hogy minden szereplő eléggé terhelt személyiség - kezdve az anyával, Grettával, aki az ételekhez és különféle pirulákhoz menekülve éli életét. Az elhallgatás a megoldása, gyerekeivel szemben pedig a teljes kontroll érvényesítése. Ez ellen menekült el Aoife, aki ráadásul diszlexiával küzd, ezt teljesen eltitkolva éli az életét. Michael Francisnak olyan életet kell élnie amit nem tervezett, ez igaz feleségére is, ami még bonyolítja a dolgokat. Monica dettó, első férjétől elvált egy tragikus eset miatt, aminek kiváltó okát a regény végén is csak sejthetjük; második férje mellett pedig valamiféle látszatéletet él.

A történet peremén mozog az apa karaktere, aki miatt újra összegyűltek a családtagok. A közös cél felszínre hozza a régi sérelmeket, fájdalmakat, de egyúttal elindulnak a megoldás útján is. 

Maggie O'Farrell ír származású, ezért hihető képet fest az Angliába emigrált írek, családok mindennapjairól. Az akcentusuk, vallásuk és az IRA miatt sok angol kirekesztően bánt velük, erre is kapunk egy részletet, de a regény egésze a Riordan családra koncentrál. A megoldatlan problémáikra: a fiatal - középkorú és idősek élethelyzeteiben megjelenő feladatokra és az elnyomott, titkolt események - bűnök és bánatok hatására. 

A regény egy utazás - lelki, később fizikai formában is, amikor visszatérnek az origóhoz: édesanyjuk és apjuk találkozásához, sőt apjuk fiatalkori életét meghatározó tragédiáig. Visszatérnek Írországba is, ami a gyerekkori nyarakat, szüleik első otthonát idézi. A maguk köré épített falak, hazugságok fokozatosan bomlanak le, hogy a titkok felszínre kerüljenek, feloldják a régi sérelmeket.

5/5

Kiadó: GABO
Kiadás éve: 2018
Eredeti cím: Instructions For a Heatwave
Fordító: Komló Zoltán
Oldalszám: 400
Ár: 3490 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
1976 júliusát írjuk, és London egy hőhullám szorításában vergődik. Hónapok óta nem esett, a kertek zsúfolásig vannak levéltetvekkel, a víz egy közkútból folyik, Robert Riordan pedig közli a feleségével, Grettával, hogy lemegy a sarokra újságot venni. De nem jön vissza.
Robert keresése hazahozza Gretta gyermekeit – két elhidegült nővért és egy válás szélén álló fivért, akiknek mind más-más elképzelése van arról, hogy hová mehetett az apjuk. Egyikük sem gyanítja, hogy esetleg az anyjuknak lehet rá olyan magyarázata, amelyet még most sem tud velük megosztani. Maggie O’Farrell öt korábbi regény, a Miután elmentél, A szeretőm szerelme, a Somerset Maugham-díjat nyert A köztünk lévő távolság, a The Vanishing Act of Esme Lennox és a Costa-regénydíjas A kéz, amely először fogta az enyémet szerzője. Edinburgh-ban él.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.