Andrzej Sapkowski - A végzet kardja (Vaják 2.)

július 30, 2020
A nulladik rész után folytattam a Vaják sorozatot, és ahogy letettem ezt a kötetet, már nyúltam is a 3. rész után :D
A végzet kardja, az első részhez hasonlóan novellafüzér, de itt nagyjából egymást követik az események - nincs keretes szerkezete, ahogy az előbbinek. A kalandok egy része ismerős volt már a Netflix sorozatból, az első évad ebből a kötetből is feldolgozott eseményeket.

Geralt többször kalandozik Kökörcsinnel, kutatnak sárkányok és sellők után, találkoznak mimikkel aki tehetségesebbnek mutatkozik, mint akinek a képét felvette. Geralt élete szerelme, Yennefer a boszorkány is többször megjelenik - több év után újra találkoznak az első novellában, majd kapcsolatuk mélyül - formálódik, csak róluk szól a második novella (Jégszilánk). A címadó történet pedig Geralt végzetét mutatja meg: Ciri hercegkisasszony bukkan fel, akinek szüleiről az első kötetben olvashattunk. 
A kalandokban továbbra is felismerhetjük több helyen a meséket - A kis hableány (Némi áldozat) volt az egyik kedvencem, a szabados szájú szirénnel :D

tumblr
Könnyű dolgom volt most az első két kötettel, hogy már láttam a sorozatot - abban szépen fel volt építve a három főszereplő karaktere, múltja. A könyvben például Yennefer életéről nem tudunk meg  szinte semmit, nem is szimpatikus számomra. A könyvet egyrészt a Geralttal való se veled-se nélküled huzavona húzta le számomra. Ciri története ezzel szemben ki van bontva, ismerjük a szüleit, az útjuk során elmeséli a történetét és hogy milyen szerepe van Geralt életében. Jókat derültem a bolondozásaikon, ill. a nagy harcos gyengédségén és ragaszkodásán.

Geralt egyre több oldaláról megmutatta magát, továbbra is magányos, de próbál ésszerűen és a legkevesebb áldozattal megoldani helyzeteket. Tetszett, hogy többször úgy oldódott meg egy probléma, hogy félreállt - hagyta folyni a dolgokat. 

Kökörcsin, a dalnok is többször felbukkan - általában 'hasznos' tanácsaival, bő lére eresztett mondókájával szórakoztatja a vajákot. De a barátságuk egy állandó pont, többször egymásra vannak utalva, közösen kalandoznak - keresik meg a betevő falatot.

A legizgalmasabb Geralt múltja szempontjából a záró fejezet, amiben hallucinációk?, visszaemlékezések formájában tudhatunk meg egy kicsit többet róla. 
Úgy éreztem most kevesebb volt a humor - Geralt életében fontos személyek jelentek meg és tűntek el, szembenézett a félelmeivel és a könyv végén egy nagy háború közeleg. 

Tetszett ez a rész, igaz nem annyira mint az első - azt a több rövidebb történet miatt izgalmasabbnak éreztem, ebben a kötetben pedig több részt kivágtam volna (a fent említett Yenneferes szálakat). Ettől függetlenül egy jó fantasy regény, a sorozatot tovább építi és egy olyan ponton zárja, hogy muszáj olvasnod a következő részt!

4/5

Kiadó: GABO
Kiadás éve: 2020
Eredeti cím: Miecz przeznaczenia
Sorozat: Vaják 2.
Fordító: Kellermann Viktória
Oldalszám: 424
Ár: 3990 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
Az ​utolsó kívánság nagy sikerű folytatásában Geralt további novellákban küzd szörnyekkel, démonokkal és emberi gonoszsággal…Geralt a vajákok közé tartozik: mágikus képességeinek köszönhetően, amelyeket hosszan tartó kiképzése és egy rejtélyes elixír csak még tovább csiszolt, zseniális és könyörtelen harcos hírében áll. Ugyanakkor nem hétköznapi gyilkos: célpontjai vérszomjas szörnyetegek és aljas fenevadak, amelyek mindenütt hatalmas pusztítást végeznek, és megtámadják az ártatlanokat. A birodalmat járva azonban fokozatosan ráébred, hogy bár prédái egy része kétségtelenül elvetemült szörnyeteg, mások azonban bűn, ármány vagy egyszerű ostobaság áldozatai.Andrzej Sapkowski 1948-ban született Lengyelországban. Hazája egyik leghíresebb és legsikeresebb szerzőjének számít. A World Fantasy Életműdíjjal kitüntetett szerző Vaják-sorozatával nemzetközi sikert aratott, könyvei alapján képregények és számítógépes játékok is készültek, 2019-ben pedig a Netflix forgatott belőlük sorozatot Henry Cavill főszereplésével.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.