Hiro Arikawa - Az ​utazó macska krónikája

Az utazó macska krónikája már a 3. olyan macskás regény az általam olvasottak közül, amit japán szerző írt. Valami különleges kapcsolat fűzheti a japán embereket - írókat ezekhez az különleges házikedvencekhez. Hiraide Takasi A ​macskavendég kisregénye egy házaspár és egy macska kapcsolatát mutatja be, Genki Kawamura Ha ​a macskák eltűnnének a világból könyve egy érdekes gondolatkísérlet arról, hogy mi az igazán fontos az életben - Hiro Arikawa regénye pedig valahogy a kettő keveréke. Megismerhetjük egy fiatal férfi életét, különféle kapcsolatait, gyerekkorától kezdve. De nem csak egy macskabolond férfi életútját követhetjük, hanem az élet értelmén is elgondolkozhatunk, azon hogyan érdemes élni és búcsút venni tőle.

Szatoru a főszereplőnk, egyedül él Tokióban. Egyik nap találkozik egy kóbor macskával, aki annyira megtetszik neki, hogy igyekszik magához édesgetni. Visz neki rendszeresen kaját, és egy baleset után ő ápolja; ekkor nevezi el Nanának, a 7-esként görbülő farka miatt. Több évig élnek együtt, amikor is Szatoru felkerekedik, hogy meglátogassa több barátját. Szeretné ha a továbbiakban valamelyikük gondoskodna Nanáról, mert ő már valamiért nem tudja befogadni.
"De az embernek nem kell minden apróság miatt kiakadnia. Csak hagyni kell, hogy megtörténjen, és felnőttként kezelni."
Az utazások során a múltba is visszatérünk: megismerhetjük Szatoru gyerekkorát, megtudjuk miért is volt olyan különleges számára Nana, kik voltak a barátai és milyen élmények érték.
Három barátját - ismerősét látogatja meg a könyvben és ezek az utak nem csak az ő életére lesznek hatással. 

A könyv negyedétől már sejtettem, hogy miért is van szükség új gazdát találni Nanának, a könyv vége felé egyre több megerősítést kapunk erről. 
Csodaszép tájakra látogathatunk a könyvben, különböző élethelyzeteket ismerhetünk meg a felbukkanó szereplők sorsán keresztül. Szóba kerül a válás, halálesetek, örökbefogadás és fiatalkori a barátságok ereje.

Ami kicsit furcsa volt nekem, Nana narrálása, ami időnként megszakította Szatoru szálát vagy a visszaemlékezést. Nana néhol viccesen, néhol szájbarágósan kommentálja az eseményeket, 

4/5

Kiadó: Művelt Nép
Kiadás éve: 2019
Eredeti cím: Tabineko Report
Fordító: Márton Lilla
Oldalszám: 256
Ár: 3690 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
Néha messzire kell utaznod, hogy megtaláld azt, ami ott van előttedNana úton van, de nem biztos benne, hová tart. A lényeg az, hogy imádott gazdája, Szatoru mellett terpeszkedhet az ezüstszínű furgon anyósülésén. Szatoru nagyon szeretne találkozni három régi, ifjúkori barátjával, Nana azonban nem tudja, miért, a férfi pedig nem akarja elmondani.A ritka szelídséggel és humorral elmesélt történet, amely Japán változó évszakaiban játszódik, az élet váratlan fordulatainak csodáját és örömét mutatja be.Arra tanít, hogy tudjuk, mikor adjunk, és mikor kapjunk.Több mint egymillió olvasót indított már meg világszerte a kedvesség és igazság üzenete.Egy csodálatos történet hűségről és barátságról.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.