Genki Kawamura - Ha a macskák eltűnnének a világból

A friss megjelenések között bukkantam erre a könyvre és persze egyből érdekelni kezdett a macskás vonatkozása miatt. Genki Kawamura japán producer, akinek ez az első (kis)regénye. 2016-ban készült belőle filmadaptáció is, ami miatt még többen felfigyelhettek rá. 

Narrátorunk egy harminc éves, postásként dolgozó férfi, akinél hirtelen agydaganatot diagnosztizálnak. Nem tudja mennyi ideje van hátra, fogalma sincs mit kezdjen magával a halála előtt. Nekiáll egy 10-es listát írni, amin az ejtőernyős ugrástól a hegymászásig minden szerepel, de hamar rá kell jönnie, hogy ez nem igazán az ő értékeit, vágyait tükrözi.
Ekkor megjelenik előtte az ördög, aki pont úgy néz ki mint ő és alkut ajánl. Ahányszor megállapodik az ördöggel, hogy mit tüntessen el a világból, azzal újabb napot nyer az életéből.

Elsőként eltünteti a telefonokat... Közben folyamatosan gondolkodik, hogy milyen kapcsolata van az adott eszközzel, élménnyel, milyen emlékei és érzelmei kötődtek hozzá. Egy állandó önreflexió a könyv, felidézi az egész életét, a hibákat, a különféle döntéseit - közben persze mi, olvasók is átgondoljuk mit tettünk volna a helyében? Mit tüntetnénk el, ha ezzel haladékot nyerhetünk? Mi az igazán fontos az életünkben? 
"Minél jobban hajszolod azokat a dolgokat, amelyek éppen előtted állnak, annál inkább elveszíted a valóban fontos dolgokra szánt idődet. Az a szörnyű, hogy egyáltalán nem törődünk azzal, ha elvesztegetjük a valóban fontos időt."
Emiatt a gondolatjáték miatt egy nagyon érdekes kis kötetről van szó, amit egy ültő helyemben olvastam el. Az elején még megakasztotta az olvasásomat a szöveg stílusának döcögőssége, néhol furcsa mondatszerkesztése, de egy idő után már nem tűnt fel - természetesen máshogy mesél egy japán szerző, mint amit eddig megszoktam. 

A kisregény egy hét eseményeit meséli el, az újabb és újabb ajándékba kapott napokkal, amelyekben a névtelen főszereplőnk lehetőséget kap lezárni a kapcsolatait, megbocsátani, visszaemlékezni és feloldani a szüleihez kötődő érzelmeit. 

Ha a hozzám hasonlóan elsősorban a macskás tartalma miatt érdeklődtök a könyv iránt, akkor ti is szerencsével jártok. Narrátorunk életében és családjában kiemelt szerepet töltött be két macska, rajtuk keresztül tudták megmutatni egymásnak a szeretetüket a családtagok; vigaszt és feladatokat nyújtottak, miattuk kellett talpra állniuk gazdáiknak. 

Ez a kisregény rávilágít arra, hogy a modern kor mennyire kiüresíti a kapcsolatainkat, mennyire hagyjuk hogy elrohanjon mellettünk az élet. Ráébreszt, hogy mennyire fontos értékes és szép emlékeket gyűjteni, szeretni és néha megállni elmélkedni (akár egy ilyen könyv olvasása közben).
Nem fog mindenkinek tetszeni, megfelelő hangulat is kell hozzá - attól függetlenül hogy gyorsan olvasható és rövid írás, néhol - felesleges? - ismétléssekkel. Az önreflexió igénye miatt egy különleges olvasmány lett számomra.

4/5

Beleolvasó a kiadó oldaláról

Kiadó: 21. Század Kiadó
Kiadás éve: 2019
Eredeti cím: 世界から猫が消えたなら
Fordító: Vihar Judit
Oldalszám: 144
Ár: 2990 Ft Rendeld meg kedvezményesen a kiadótól!
Borító: 5/5

Fülszöveg:
A történet főhősének napjai meg vannak számlálva. A rokonaival nem érintkezik, egyedül él, egyetlen társasága Káposzta nevű macskája és bizony felkészületlenül éri, amikor a doktor közli vele, hogy már csak néhány hónapja van hátra.De mielőtt nekiláthatna, hogy elintézzen mindent, amit feltétlenül meg akar tenni, megjelenik előtte az Ördög és különleges ajánlatot tesz: cserébe azért, ha egy dolog eltűnik a világból, az elbeszélő egy nappal tovább élhet.És ezzel egy nagyon bizarr hét veszi kezdetét…Kawamura többszörösen díjazott könyve hónapokig szerepelt a legfontosabb sikerlistákon, világszerte több mint egy millió példányban kelt el, harminckét országban jelent meg. Témája maga az emberi életút; azok a veszteségek, amelyeket óhatatlanul elszenvedünk. Eszünkbe idézi, miért kell szorosan magunk mellett tartanunk szeretteinket és hogyan fedezzük fel azt, ami igazán számít az életben.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.