Szabó Magda - Daloljanak ​itt angyalok

A Libri könyvesboltokból és a webshopból ismerős lehet ez a karácsonyi - adventi kötet, ami Szabó Magda tematikus írásait tartalmazza, illusztrációkkal kiegészítve. A Libri már évek óta ad ki, karácsony előtt hasonló köteteket, amiket meghatározott összegű vásárlás után, kedvezményes áron lehet megvenni. Nekem ez az első ilyen és nagyon kíváncsi voltam rá. Mostanában újra rátaláltam Szabó Magdára - korábban már olvastam tőle néhány könyvet, de idén Az őz Poket kiadása miatt, ill. a Jaffa életműsorozata miatt is a látóteremben van az írónő és tervezem több könyvét elolvasni.

Mivel november utolsó hete nagyon pörgős volt, sok feladattal egy könyvtári rendezvénysorozat miatt, ezért esténként valami szépre és nyugatóra vágytam - ezért kezdtem el olvasni ezt a kötetet. Tökéletes választás volt, esténként egy-két novella fért bele - a szép mondatok elringattak, ismerős volt már Magda stílusa, maga a könyv is nagyon tetszett a borítóval - az illusztrációkkal.

Voltak történetek, amik a gyerekkori adventi időszakról és karácsonyról szóltak; voltak fiktív történetek, ill. a bibliai történekek újragondolása. Utóbbiak nekem nem tetszettek, de SZM világához ez is szervesen hozzátartozik.
"aztán egyszer csak meglett a megoldás segítség nélkül, ingyen, kegyelemből, ahogy a csodák történnek"
A legjobban az első negyedben (Ahol a csodák történnek) fejezetben található novellák tetszettek - ebben felidéződik a boldog gyerekkor, az igazi tél nagy hóval és faggyal, az ajándékozás és a mások segítésének szépsége. Magda nem mindennapi gyerek volt, ezekből a történetekből is kitűnik - megszemélyesíti a tárgyakat, megajándékozza a hóembert. A kötet szépen végigvezet az egész életén, több történet is már a házas éveiből merít, mint például a szörnyű new york-i karácsony - amikor is férje, Szobotka Tibor infarktust kapott és kórházban feküdt, Magda pedig a hotelszobában, egyedül töltötte az ünnepet. Szívszorító, hogy élete végén, már egyedül hogyan idézi fel a szerettei emlékét. Több kritikát is megfogalmaz ezekben az időskori írásokban, arról hogy milyen a világ, mit jelent a mai kor emberének az ünnep...

Örülök, hogy beszereztem ezt a kötetet, mert szép olvasmányélmény volt - ajánlom azoknak akik még ismerkednek Szabó Magdával, vagy épp valami szép adventi olvasmányra vágynak. Tökéletes ajándéknak is ;)

4/5

Kiadó: Jaffa
Kiadás éve: 2019
Oldalszám: 242
Ár: 599 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
"A Daloljanak itt angyalok című kötetben Szabó Magda karácsonyi írásait gyűjtöttük össze. Esszéket, cikkeket, visszaemlékezéseket, novellákat és verseket, amelyek mindegyike tükrözi az írónő bensőséges kapcsolatát az ünneppel. Van köztük a saját gyermekkori karácsonyaira visszatekintő keserédes, vagy épp elmélyült emlékezés (Egy doboz fű Melindának; A vizibornyú), a csendes, önfeláldozó szeretet oltárára helyezett mécses (Nenő), a saját lelkiismeretébe tett utazás (Első levél Piroskának), elmélkedések a családi kötelékekben rejlő felelősségről (A családról; Mikor kapar a farkas), a harmadik rész pedig a karácsonyt, mint szentséget megéneklő írásoké."

1 megjegyzés:

  1. Én is beszereztem, és hangolódásként decemberben szeretném olvasni! :)

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.