Harry Potter magazin

november 15, 2019
Október elején láttam először egy hirdetésben ezt a magazint, ami a Könyves Magazin tematikus különszáma. Addig-addig dobálta elém a Facebook, Instagram ameddig meg nem rendeltem, de nem bántam meg. A Könyves Magazint korábban is szívesen olvastam és remélem, hogy ez is eléggé színvonalas és érdekes szám lesz.

Magyarországon 20 éve jelent meg a Harry Potter és a bölcsek köve (1999. november), ennek apropóján jelent meg ez a szám, ill. pont ma lesz Budapesten egy esemény, ahol be is mutatják ezt a különszámot, lesznek interjúk és nyereményjáték. (Ha minden igaz, Anett és Pupilla megy majd, remélem beszámolnak róla! :))

Ami miatt érdemes volt megvennem és elolvasnom, azok mindenképp a nagy terjedelmű cikkek - amelyek között persze voltak olyanok, amikre számítottam (életrajzok, ismertetők a filmekről-könyvekről-márkáról, interjúk az érintett személyekkel), de ezen kívül kaptam érdekes, aktuális megközelítésű írásokat is.

Nem maradhatott el az interjú a fordítóval, Tóth Tamás Boldizsárral; áttekintő cikk a HP világépítéséről - a brand alakulásáról; interjú az Animus Kiadó alapítóival, akik bepillantást adtak a könyv magyarországi útjáról a jogok megvételétől kezdve a határtalan népszerűségig. Természetesen Rowling anyánk életútját és a filmek születését - sikerét bemutató cikkek is kötelező elemek voltak.

A legjobban azok a cikkek tetszettek, amik új oldalról is megközelítették a témát. Nagyon érdekes volt például Gyurkó Szilvia, gyermekjogász cikke amelyben bepillantást adott a gyermekvédelembe a HP univerzum példáján keresztül. Vagy Juhász Roland története, aki megírta a 7. rész fanfictionként, és sokan akkoriban elhitték, hogy ez a hivatalos, kiszivárgott kézirat (én amúgy nem is találkoztam akkoriban ezzel).

Az utóbbi években a pszichológia, generációs jellemzők is nagyon érdekelnek, ezért külön örültem a HP és az Y generáció kapcsolatát bemutató írásnak, amiben természetesen magamra ismertem. Elképesztő, hogy milyen hatással volt ránk, a mostani 30-as korosztályra ez a könyvsorozat. Tanulmányokban állapították meg, hogy a HP rajongók toleránsabbak, nyitottabbak, nem támogatják a testi-lelki erőszakot, közéleti kérdésekben aktívabbak.

A sok információ és érdekes megállapítás mellett voltak könnyedebb oldalak, infografikákkal (legendás lényekről, pálcákról, a roxforti házakról), vagy néhány személyes történet influencerektől.
A térkép a gyenge pontja az egésznek, az infografikák stílusához illeszkedik, de nem olyan amit megszoktunk és kitennénk a falra, elnézegettem, de nekem most a HP házas kiadásban található a térkép a kedvencem.

Összességében szerintem ez egy jól összeállított különszám lett, lekötöttek a cikkek, számomra is tartalmaztak új információt. Még a hirdetések is szépen kötődtek a témához, és az impresszumban elmosolyodtam a mágiaügyi lektor tituluson. (Egy hibát vettem észre: plüssfürkész - az furkász ;)).

Instagramon a Könyvmoly higlightomban elmentettem két rövid kis videót, ahol átlapozom a magazint ;)

2 megjegyzés:

  1. Hú, most nagyon kedved kaptam a magazinhoz, ha még meg lehet venni, akkor le is csapok rá :)

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.