Stacey Halls - Familiárisok

Stacey Halls első regénye a 21. Század Kiadó KULT Könyvek sorozatában jelent meg. A borítója fogott meg amikor a friss megjelenéseket néztem, hát még amikor élőben megláttam! A hét közepén több Instagram profilon láttam lelkendező posztokat, videókat. Egyértelműen mindenkit elbűvölt a borító, (a hurkot csak később, a képek szerkesztésekor vettem észre :O).

Az angol szerző első regénye bestseller lett, a tervek szerint készül belőle a tv-s adaptáció és az év elején megjelent már egy másik - hasonlóan gyönyörű borítós - könyve is (The ​Foundling).

1612 tavaszán indul a regény, amikor is megismerjük Fleetwood Shuttleworth úrnőt, aki mindössze 17 évével már egy nemes felesége. Hogy bebiztosítsa helyét a férfi oldalán és tegye asszonyi kötelességét, életet kell adnia egy gyermeknek. Gondolhatnánk, mi sem könnyebb? Fiatal lány, aki szereti is a jóképű férjét, gazdagok - hol az akadály? Három elveszített magzat után Fleetwood aggódni kezd, főleg miután elolvas egy levelet, amiben férjét arra inti az egyik orvos, hogy felesége ne próbálkozzon a teherbe eséssel, mert az az életébe kerülhet. 

Fleetwood forr magában, nem tudja mihez kezdjen - ismét terhes, de nincs étvágya, rosszul van*, férje is eltávolodik tőle. Ekkor találkozik Alice Grayjel, aki épp a birtokán ejt el néhány nyulat. A későbbi találkozásuk után megbízza, hogy legyen a bábája. Úgy tűnik a fiatal lány valóban ért a gyógynövényekhez és segíteni tud Fleetwoodnak. A lány kétségbeesett vágyát, hogy segítsen neki végre életet adni gyermekének, kiegészíti a barátság és a felelősség érzése Alice iránt.
Pendle Hill (wiki)
A kedélyeket közben a boszorkányperek borzolják**, Shuttleworth közelében is elfogtak egy családot, akiket különféle vádakkal illetnek. A Shuttleworth házaspár idős barátja, Roger Nowell szolgabíró első kézből szolgáltatja a híreket az ügyről. Hamar kiderül Fleetwood számára, hogy a furcsa, titokzatos új ismerőse is érintett lehet az ügyben, ezzel nem csak egy tehetséges bábát, hanem első barátját is elveszítheti.

Fleetwood szemszögéből olvashatjuk az 1612-es év eseményeiről, és a szemünk előtt nő fel főszereplőnk. A magányos, vadászgató lány megtapasztalja az árulást, a hatalmi játszmák veszélyeit és kiáll azért, amiben hisz. A könyv végére több olyan sérelem vagy titok is napvilágra kerül, ami nyomasztotta. Nekem nagyon tetszett, ahogy levetkőzte az előítéleteit, ahogy kinyitotta a szemét és a száját - mert kérdezni, belekötni logikai bakikkal teli párbeszédekbe, amiket az 'okos' bírák - rendőrbírók folytattak körülötte.




Tudom, most több helyen láthattátok ezt a könyvet, de annyira gyönyörű. A történet is nagyon izgatott - már majdnem a felét el is olvastam! A könyv a 17. században, Angliában játszódik. Fleetwood egy nemes felesége és azon van hogy teljesítse asszonyi, hitvesi kötelességét vagyis adjon egy örököst férjének. Ám ez nem olyan könnyű, sokat betegeskedik, már három magzatot elvetélt. Egy fiatal lány segítségére bízza magát, aki ért a gyógynövényekhez. Ekkoriban a boszorkányüldözések borzolják a kedélyeket, lehet hogy Fleetwood új bábája is közéjük tartozik? Lassan építkező, hangulatos regény a Familiárisok - nagyon kíváncsi vagyok hová fut ki a sztori. #mostolvasom #konyvajanlo #ujkonyv #21szazadkiado #mutimitolvasol #mutiakedvenckiadód #mik #instahun #konyvesblogger #staceyhalls #thefamiliars #kultkonyvek
ᴅóʀɪ /ᴛʜᴇᴏᴅᴏʀᴀ (@dora_w89) által megosztott bejegyzés,
Mai szemmel dühítő volt látni, hogy legyen gazdag vagy épp szegény egy lány - nő, mennyire ki van szolgáltatva a körülményeknek, a férfiaknak. Fleetwoodra gyerekkora óta a házasság várt, mely biztosítja számára és özvegy édesanyjának egyaránt a biztonságot. Hiába hozták ők a vagyont a Richarddal való házasságba, a nők nem dönthettek szinte semmiről.
Alice karakterén keresztül pedig láthatjuk milyen nyomorúságos lehet a női kiszolgáltatottság - iszákos apa, a megbízhatatlan 'szerelme', és a hatalomvágyó férfiak hogyan tekintették játékszerüknek.

A mendemondák, a jó helyen elejtett megjegyzések, egy befolyásolható tanú juttatott kötélre sokakat a történelem során - ebből láthatunk egy ízelítőt ebben a történetben. **A szerző utószavából kiderül, hogy regényét valós helyszín és személyek ihlették - a kapcsolatot persze ő költötte a tények hézagai közé. Az 1612-es pendle-i boszorkánypereket jól dokumentálták, az egyik leghíresebb angol boszorkányperek közé tartozik.

Lassan építkező, hangulatos regény a Familiárisok, ami megismertet a 17. századi Anglia egy kis szeletével, olvashatunk egy történelmileg fontos jelenségről, érdekes női karakterekről és gondolkodhatunk, hogy a róka igazi volt-e vagy familiáris szellem netán...?

Ami miatt hiányérzetem volt, és ha adnék fél csillagokat, akkor 4,5-re értékelném a könyvet - szívesen olvastam volna többet Aliceról, izgalmas lett volna egy váltott szempont vele. Néhol már untam Fleetwood fejében lenni.

* Spoiler: a könyv negyedénél arra gyanakodtam, hogy itt bizony egy 17. századi domestic thriller bontakozik ki, az elégedetlen férj megmérgezi szép lassan a feleségét, hogy majd később helyettesíthesse a másik asszonyával. Lehet sok Agatha Christiet olvastam :D Spoiler vége

5/5

Kiadó: 21. Század Kiadó
Kiadás éve: 2020
Eredeti cím: The Familiars
Fordító: Simonyi Ágnes
Oldalszám: 352
Ár: 4490 Ft Támogasd a kiadót, vedd meg tőlük! (Csomagban még olcsóbb ;))
Borító: 5/5

Fülszöveg:
Fleetwood ​Shuttleworth, a 17. század elején játszódó történet főhőse alig 17 éves, és negyedszer várandós. Ő Gawthorpe Hall úrnője, de eddig még nem sikerült gyermeket világra hoznia, pedig a férje, Richard már nagyon vágyik örökösre.Amikor Fleetwoodnak a kezébe kerül egy levél, amelyet a harmadik halvaszülését levezető orvos írt a férjének, lesújtó hírrel szembesül: egy újabb terhességet már nem fog túlélni.Találkozik egy fiatal bábával, Alice Grayjel, aki megígéri, segít, és bebizonyítja, hogy az orvos tévedett.Alice-t boszorkánysággal vádolják, és Fleetwood mindent kockára tesz, hogy megmentse. De vajon Alice valóban az, aminek látszik?Csak ők tudják az igazságot. Csak ők menthetik meg egymást.„Árnyalt és érzékeny portré egy bátor és szívós lány küzdelméről, hogy megtalálja a helyét a világban. Muszáj elolvasni.” – Heather Morris, AZ AUSCHWITZI TETOVÁLÓ szerzője„Bámulatosan szép mese – a nőiség és a boszorkányság hogyan száll szembe a fennálló hatalommal… gyönyörködtető élmény az első laptól az utolsóig.” – Jessie Burton, A MÚZSA és A BABAHÁZ ÚRNŐJE szerzőjeStacey Halls egy kis településen nőtt fel az angliai Lancashire-ben, és újságírást tanult az egyetemen. Írásai többek közt a Guardianben, az Independentben és a Sunban jelentek meg. A familiárisok az első regénye, amellyel rögtön elsöprő közönségsikert aratott a történelmi fantasy olvasóinak körében: csak az Egyesült Királyságban több mint 200.000 példányban kelt el, keménytáblás és puhakötéses kiadása egyaránt a Sunday Times Bestseller listáján szerepelt. Több mint tizenkét nyelvre fordították le, és készül a tévés adaptáció.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon szép könyv valóban! Nem nagyon szokott érdekelni az ennyire történelmi regény, de érdekelne, hogy mennyi mágia, boszorkányság van benne? Vagy nem annyira természetfeletti?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Természetfeletti tulajdonképpen nincs benne, egyedül egy kis szálon bújtatottan ha az ember belelátja (róka megjelenése), szóval nem fantasy - hanem történelmi regény.

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.