Deborah Feldman - Unortodox

Deborah Feldman könyve nagyon sok helyen szembejött velem - a Netflix sorozatnak köszönhetően berobbant a magyar könyves világba. A 4 részes adaptációt áprilisban néztem végi, nagyon erős hatással volt rám, rengeteg új dolgot megtanultam belőle. Lelkesen megnéztem az utolsó rész után a sorozat születéséről készült dokuvideót is, mert még nem akartam elengedni az élményt. A regény 2012-ben jelent meg először, nálunk pedig idén tavasszal - a könyvet Zituutól kaptam kölcsön, aki kedvencet avatott benne, ezért is mielőbb sorra szerettem volna keríteni. 

A sorozatot ismerve úgy gondoltam nem fog nagy meglepetést okozni a könyv, de hamar rá kellett jönnöm, hogy a Netflix verzió egy szabadabban értelmezett adaptáció, ahol a szökésen van a hangsúly és az új élet megteremtésén. Ezzel szemben a könyv egy klasszikus memoár: megismerhetjük Deborah, vagyis Devoireh életét gyerekkorától kezdve.

A szerző egy szatmári zsidó közösség tagja, akik Szatmárnémetiből származnak (ma Románia része). Deborah nagymamája magyar származású, több magyar kifejezést is említ a könyvben. A holokauszt után Brooklynban, Williamsburg városrészben telepednek le és alakítanak ki egy nagyon zárt közösséget. Deborah ebbe a világba születik bele, édesanyja kisgyerekként elhagyta, mert nem tudott ebben élni - apja pedig mentális problémákkal küzd, nem képes őt egyedül nevelni. A kislányt tiszteletreméltó nagyszülei veszik gondozásukba és próbálnak belőle rendes lányt nevelni, aki jó férjet tud majd magának szerezni.

Deborah már egészen korán érzi, hogy ő más mint a többiek. Nem tudja és nem is akarja mindig azt tenni, amit elvárnak tőle. Szeret olvasni, sőt angolul olvasni - amit a közösségükben nem néznek jó szemmel, a közös nyelvük a jiddis. Kedvenc olvasmányai azokról a hősökről szóló történetek, ahol a szereplő rádöbben a másságára és kiutat talál az addigi életéből.
"Mintha az egész irodalom a gyerekekért lenne, furcsa, meg nem értett gyerekekért, amilyen én is vagyok; mintha azért születnének a könyvek, hogy elrepítsék a gyerekeket abba a varázslatos seholországba, ahová valójában valók. Ott aztán ráébrendek, hogy a régi életük csak tévedés volt, hogy sokkal szebb és fontosabb dolgok várnak rájuk, mint amilyeneket addig láttak. Titokban én is arra várok, hogy egy gödörbe zuhanva Csodaországban találom majd magam, vagy a ruhásszekrényen át Narniába jutok. Mi másban bízhatnék? Ebben a világban nyilvánvalóan sosem lelhetek otthonra."
Ennek ellenére hosszú évekig törekszik arra, hogy ügyeljen a látszatra - megfelelő ruhákban jár, minimálisan sminkel, követi nagyszülei és nagynénje útmutatásait. Egészen addig, amíg 17 évesen férjhez nem megy egy megfelelő fiúhoz. A nász elhálása okozza talán a legnagyobb lelki törést a fiatal lánynak - több orvosnál is jár, különböző szakemberek segítségétől vár változást.


A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Végre elkezdtem! Áprilisban végignéztem a Netflixes sorozatot, ami nagyon megfogott és sok újdonságot tartogatott számomra. A könyvre is kíváncsi voltam, @zituu pedig kölcsönadta a példányát! 💙❤️ Ezt is beválogattam #readingrush2020 könyvei közé, lehet hogy a hétvégén már nem tudom befejezni, de július vége előtt mindenképp beszámolok róla ☺️ A negyedéig jutottam eddig és sok újdonságot tartogatott a sorozathoz képest. Az inkább a menekülésre reflektál, a könyv Deborah gyerekkorától mutatja be az eseményeket. @federmarta borítója zseniális 😍 #mostolvasom #konyvajanlo #librikiado #olvassmindennap #buszonolvasnijó #nemtudomletenni #mutimitolvasol #mutiakedvenckiadód #mik #instahun #konyvesblogger #nyar #nyár #memoar #deborahfeldman #unortodox #unorthodox #fédermárta
ᴅóʀɪ /ᴛʜᴇᴏᴅᴏʀᴀ (@dora_w89) által megosztott bejegyzés,
A sok béklyó, ami évek óta rakódott rá kezd túl sok lenni. Keresi a kiutat, tanul és barátokat szerez a 'gojok' között. A várva várt kitörés, amit a Netflix sorozat olyan drámaian mutat be, itt inkább a lassú víz partot mos módszerét követi. Az évek alatti elhidegülés mondatja ki vele és férjével is, hogy itt az idő elválni. Persze ez nem könnyű, a jogi procedúrát nehezítette, hogy Deborah ki akart törni a megszokott életéből, nem akart már olyan szigorú szabályok között élni, ahogy eddig. Erről már csak az epilógusban mesél, de gondolom részletesebben második könyvében (Exodus) fog mesélni.

Az Unortodoxban megismerhetjük ennek a zárt közösségnek a világát, egy olyan lány-nő szemszögéből, aki nem akarta szó nélkül elfogadni a nők életét megnyomorító szabályokat. Deborah őszinte memoárjából kibontakozik a kép a szatmári haszidokról, főként a lányokat - nőket érintő hagyományokról, korlátokról, amik mind azt a célt szolgálják, hogy pótolják a holokauszt során elveszített életeket, másrészt hogy jó szolgái legyenek istenüknek.

Nagyon érdekes bepillantást adott a könyv egy idegen közösség életébe, egyúttal rádöbbentett hogy milyen szabad vagyok én magam. Ha tetszett a sorozat, és kíváncsi vagy még több háttérinfóra - akkor ajánlom a könyvet!

5/5

Kiadó: Libri
Kiadás éve: 2020
Eredeti cím: Unorthodox
Fordította: Getto Katalin
Oldalszám: 396
Ár: 3699 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
A ​külvilágtól mereven elzárkózó szatmári zsidó közösség tagjaként Deborah Feldman szigorú szabályok szerint nevelkedett Brooklynban. Előírták számára, mit viselhet, kivel beszélhet, mit olvashat. Az oktatásával alig törődtek, az egyetlen elvárás vele szemben az volt, hogy engedelmes lány és jó feleség váljon belőle. Mindössze tizenhét éves volt, amikor hozzáment a családja által kiválasztott férfihoz, akit alig ismert.Deborah fuldoklott a mind érzelmi, mind testi értelemben diszfunkcionális házasságban, és a közösségben, amely nagyon szűk teret hagy a nőknek, legyenek bármennyire tehetségesek. Deborah-t pánikrohamok gyötörték, és elképzelése sem volt arról, hogyan enyhíthetne szorongásán.
Kilátástalan helyzetében fokozatosan találta meg a kiutat: miután megszületett a fia, egyre világosabbá vált számára, hogy képtelen megfelelni a haszid zsidó közösség elvárásainak, és maga mögött kell hagynia addigi életét. Egy bátor elhatározással feláldozott hát mindent, amit addig ismert, hogy szabad lehessen, és gyermekét is szabad embernek nevelhesse.Deborah Feldman kötetének megjelenése óriási vihart kavart, korábbi közössége üldözte és számtalan alkalommal megfenyegette. Ő mégsem bánja, hogy mindenki számára elérhetővé tette történetét, mivel hisz abban, hogy könyvével párbeszédet kezdeményezhet a zárt vallási közösségekben tapasztalható gyakori elnyomásról és bántalmazásról, és hangot adhat azoknak, akikre korábban senki sem figyelt. A könyv alapján készült sorozat 2020 márciusától látható a Netflixen.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.