Walter Tevis - A vezércsel

Mióta berobbant Walter Tevis 1983-as regényéből készült Netflix sorozat, azóta sok helyen találkoztam vele. Sőt múlt hétvégén két kategóriában is nyert a Golden Globe-on (legjobb tévéfilm és legjobb női főszereplő). Pupillának is nagyon tetszett, de én jó ideig úgy voltam vele, hogy nem érdekel az eredeti regény, de a sorozatot terveztem megnézni valamikor. Végül múlt héten mégis kézbe vettem a könyvet, és az első néhány oldal után nem eresztett Beth története. (Annak ellenére, hogy utoljára gyerekként sakkoztam, és nem is voltam benne kimondottan ügyes, érdekelni kezdett ez a történet.)

Beth 8 éves korában, édesanyja halála után árvaházba kerül. Az unalmas mindennapokat az fűszerezi meg számára, amikor le tud szökni az alagsorba a gondnokhoz és nézheti, ahogy sakkozik. Egy idő után meggyőzi az idős férfit, hogy érdemes foglalkoznia vele. Mr. Shaibel megtanítja neki az alapokat, sőt olyan szakirodalmat ad a kezébe, ami elindítja a profi sakkozóvá válás útján. Eközben megismerkedhetünk az árvaházi mindennapokkal, ahol egy idősebb lány lesz a pártfogója, bár egy ponton a kapcsolatuk éles fordulatot vesz... 

Bethről hamar kiderül, hogy istenadta tehetség - amikor eltiltják a játéktól és az alagsortól, akkor fejben sakkozik. Évről évre egyre több kihívás elé kerül, indul versenyeken - eközben életében más nagy változás is bekövetkezik. 

Elképesztő volt végigkövetni, ahogy Beth felfedezi képességeit, ahogy fejleszti őket és egyre nagyobb célokat tűz ki maga elé. A sakkozók számára igazi csemegét jelenthetnek a könyv leírásai több játszmáról, bevallom én édeskeveset értettem ebből. 

Maga a sakkjátszmák nem kötöttek le, de Beth útja annál inkább. A csendes, jó megfigyelő kislányból egy igazi túlélő vált, aki még fejlesztette is magát az árvaházi évek alatt. Múltbeli tapasztalataiból érthető módon bizonyos hidegséggel állt mindenkihez. Mérlegelt kitől - mit kaphat: legyen szó nevelőszülőkről, barátokról, vagy később szexuális kapcsolatokról. Ez így leírva ellenszenvesnek tűnhet, de olvasva nem volt az - furcsa volt ez a karakter, igen - de lenyűgözött a története! Ennek a könyvnek hála egy olyan sportba kaphattam betekintést, amiről az életben nem gondoltam volna, hogy szeretnék könyvet olvasni.

Fontos része még a szenvedélybetegség Beth történetének - az árvaházban nyugtatókat adnak a gyerekeknek, amikről ő is nehezen tud megválni. Később többféle szerrel él, de úgy tűnik a sakk és a győzelem a legnagyobb drog a fiatal lány életében... Fájdalmas volt látni, hogy milyen tudatosan rombolta saját magát, ijesztő módon hideg fejjel kezdett rászokni az alkoholra, és épp ilyen szándékosan ölte ki magából az érzelmeket is azok iránt, akikkel kapcsolatba került. 

Nagyon mai témákkal foglalkozik ez a regény: a szenvedélybetegségekkel, amik meglepően fiatal korban is jelentkezhetnek, az árvaság és örökbefogadás kérdésével, a barátsággal - szeretethiánnyal, ill. a nők helyével és lehetőségeivel egy 'férfias' területen.

Ezután mindenképp sorra kerítem a Netflix-sorozatot, kíváncsi vagyok hogyan adaptálták ezt a történetet!

Maga Walter Tevis életútja is tartogat meglepetéseket - ajánlom a Könyves Magazin cikkét róla.

5/5

Kiadó: Európa
Kiadás éve: 2020
Eredeti cím: The Queen's Gambit
Fordító: Szabó Luca
Oldalszám: 384
Ár: 3999 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:

Beth Harmon csendes, morózus és első pillantásra jelentéktelen nyolcéves kislány, akit édesanyja halála után árvaházba küldenek. Legfőbb társasága egy másik árva, és a gyermekotthon gondnoka, aki sakkozni tanítja. A sakk szép lassan Beth életének értelmévé válik. Idővel a fiatal tehetség a nyugtatókhoz és az alkoholhoz nyúl, hogy elmenekülhessen a valóság elől. De a sakkpartik során kiélesednek az érzékei, tisztán gondolkodik, és úgy érzi, hogy talán visszanyerheti az irányítást. Tizenhat éves lányként a hidegháborús években már az USA nyílt bajnokságán küzd a győzelemért. Azonban, miközben szakmai képességei egyre fejlődnek, a tét is növekszik, egyre félelmetesebbnek tűnik számára az elszigeteltsége, és egyre csábítóbbá válik a menekülés gondolata. És eljön az a pillanat, amikor a világ legjobb játékosával kell megküzdenie a Szovjetunióban. Képes lesz-e nyerni, vagy végül függőségei áldozatává válik?

1 megjegyzés:

  1. Nagyon örülök, hogy elolvastad, és tetszett! A sorozat is remek, a képi megjelenítés csak rátesz majd még egy lapáttal szerintem nálad is a rajongásra: gyönyörű ruhák, remek alakítás, és még a sakkjátszmák is le fognak ott kötni - hihetetlennek hangzik, de valóban izgalmat tudtak vinni egy elmesportba is, egyáltalán nem unalmasak a sakkmeccsek, sőt, csak úgy vibrál néha a levegő. :)

    Szuperek az instás képek!

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.