Cynthia Swanson - Nővérek ​könyvesboltja

Cynthia Swanson első regényét épp egy éve, a Gabo nagy akciójában szereztem be (ami most is él ;)). Nem tudtam sokat a könyvről, vagy a szerzőről - de a cím, a helyszín (USA az 1960-as években) megfogott. A várólista csökkentő listámon is szerepelt ez a könyv (így a héten a 2. könyvet pipálhattam ki róla) és úgy éreztem jól fog kapcsolódni a hónap elején olvasott Fábián Janka könyvhöz, amivel több közös pontjuk is van.

Főszereplőnk Kitty egy szingli nő, a 30-as évei végén. Gyerekkori barátnőjével egy kis könyvesboltot vezetnek Denverben, ami egyre rosszabbul megy a városrész csökkenő forgalma miatt. Kitty ezen kívül elégedett életével, jól megvan egyedül is - Aslan nevű macskája várja otthon. Szüleivel nagyon jó a kapcsolata, ők a történet idején épp Hawaii-ban töltik házassági évfordulójukat. 

forrás
Egyik éjjel Kitty olyan érdekes álmot lát, amiben életének egy másik dimenziója tárul fel. Álmában egy ideális férj oldalán ébred, aki szenvedélyesen szereti, van két tündéri gyereke, szép - egyedileg épített családi házuk. A könyvesbolt már nincs meg, de a házasélete tökéletesnek tűnik. Kitty egyre többször és egyre hosszabban álmodik erről az életéről, amiről a való életében nem számol be senkinek. Ám egyre jobban elgondolkodik, hogy melyik életét élné szívesebben: szingli, de önálló üzletasszony - vagy ideális feleség...? 

Érezzük a könyv eleje óta, hogy itt lesz valami csavar, és a későbbi fejezetekben egyre több utalást is kapunk erre. A cseleményről nem is tudok többet írni, de néhol kiszámítható fordulatot vett számomra. Olvasás közben többször eszembe jutott a tavaly télen olvasott Lydia Bird két élete c. regény, ami hasonlóan elváló életutakkal játszik, amikbe a szereplő az álmain keresztül jut át. Ám ahhoz képest a Nővérek könyvesboltjában a könyv végén kapunk egy reális magyarázatot minderre. 

Érdekes témákat vetett fel a regény (női életutak, szerelmek, társkeresés, speciális igényű gyerekek), de nem bontotta ki olyan jól mindegyik témát vagy számomra kevésbé tudta megjeleníteni az adott kort, vagy hangulatot. A fordulatot viszonylag hamar kikövetkeztettem, de ettől függetlenül olvastatta magát.

Ajánlom, ha szeretnétek egy érdekes történetet olvasni 1960-as évek Amerikájából.

4/5

Kiadó: GABO
Kiadás éve: 2016
Eredeti cím: The Bookseller
Fordító: Turcsányi Jakab
Oldalszám: 396
Ár: 2990 Ft (Vagy vedd meg tőlem)
Borító: 5/5

Fülszöveg

Elbűvölő ​és erőteljes bemutatkozó regény arról, hogyan határozzák meg visszavonhatatlanul a múltbeli döntések a jelent, és milyen keserédes szembesülni azzal, ami lehetett volna. 1962, Denver. Ebben a városban egy egyedül élő harmincas nő már-már bohémnak számít. Ám a harmincnyolc éves Kitty Miller elégedett a maga szingli létével. Anno együtt járt egy Kevin nevű orvossal – de amikor nem úgy alakultak a dolgok, ahogy remélte, úgy döntött, hogy a saját útját fogja járni. Most annak a könyvesboltnak szenteli magát, amelyet a legjobb barátnőjével, Friedával együtt vezet, és esténként hazatér otthonos lakásába. Férj híján, akit vacsorával kellene várni, megengedhet magának egy-két italt munka után a barátaival; gyerekek nélkül, akiket reggel iskolába kellene indítani, akár egész éjjel fenn maradhat olvasni imádott macskája, Aslan mellett üldögélve. Aztán elkezdődnek az álmok. 1963: Katharyn Andersson házasságban él nagy szerelmével, Larsszal. Álomotthonban laknak Denver kertvárosában, baráti szomszédságtól körülvéve. Eszményi hely a gyerekeik felnevelésére. Katharyn világa pontosan olyan, amilyet Kitty hajdan elképzelt magának… de csak az álmaiban létezik. Kitty eleinte élvezi az éjszakai kiruccanásokat ebbe az alternatív világba. Bár ott nincs Frieda, nincs könyvesbolt, hiányoznak az ismerős arcok, Kitty egyre kevésbé vágyik kinyitni a szemét és elhagyni Katharyn vonzó életét. De az álomvilág minden egyes látogatással reálisabbnak tűnik. Ahogy kezd elmosódni a határ a két világ között, Kitty kénytelen szembenézni a bizonytalan jövővel. Milyen árat kell fizetnie azért, hogy az álomvilágban maradhasson? És mivel jár, ha elengedi?

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.