Top5 téli olvasmányom 2020/2021

március 06, 2021

Ismét lezárhatunk - nagyjából - egy évszakot, mutatom mik voltak a legjobb* olvasmányok nálam az elmúlt télen. (* most is több 5 pontos könyvet ki kellett hagynom a limit miatt, igyekeztem a kevésbé olvasott (?) könyvek közül válogatni).

Beatrix Potter - Nyúl Péter és barátai

"A gyűjtemény tartalmazza Beatrix Potter összes hosszabb-rövidebb meséjét keletkezésük szerint időrendben. Ami igazán a felnőtt olvasóknak ad sokat - rövid életrajzi hátteret, az adott mese keletkezési körülményeit is felvázolja, amiben körvonalazódik az angol írónő élete. A címadó Nyúl Péteren kívül sok állatszereplő kalandjairól olvashatunk - nagyon tetszett, hogy több karakter feltűnt több helyen, volt ahol csak utalás szintjén - majd később kapott önálló mesét. A meséket kicsit nagyobb gyerekeknek ajánlom, van benne egy-két morbidabb is (patkánypáros megenné a kismacskát, stb.) Felnőtt olvasóként is tökéletes volt bekuckózni ezzel a kötettel, főként hogy egy kicsit többet megtudhattam a szerzőről a cuki mesék mellett."

Beth Kempton - Calm Christmas and a Happy New Year

"A könyv szinte minden fejezetben önreflexióra késztet, van ahol konkrét kérdéseket, listákat fogalmaz meg, hogy eszerint gondoljuk át mi a fontos nekünk ebben az ünnepben, mi szokott problémát okozni, mik a stresszforrások és arra is buzdít, hogy határozzuk meg a saját karácsonyunkat. Fogalmazzuk meg mit akarunk továbbvinni és mit nem, kinek akarunk ajándékot venni és kivel elég egy közös kávézás ebben az időszakban. Azoknak ajánlom ezt a könyvet, akik szeretnék elkerülni a karácsonyi hajtást - stresszt, akik nem tudják hogy miért olyan hajszoltak ebben az időszakban, és akik vissza akarnak találni önmagunkhoz, a céljaikhoz, az álmaikhoz. Nem csak abban segít, hogy önmagunkkal legyünk rendben, hanem a kapcsolataink jobbá tételében is - a közös célok és értékek megfogalmazása nem csak egy párkapcsolatban, hanem barátok között is fontos."

Stephen Fry - Héroszok

"Ahogy a Mítoszban is, Fry több forrásból dolgozva gyúrja össze a hősök történetét, aktualizált párbeszédekkel, humorral és rengeteg kitekintéssel, lábjegyzettel kiegészítve. Nagyon tetszett, hogy mennyi információt zsúfolt egy-egy történetbe, de mindezt humoros és könnyed formában. Ismét nagyon élveztem, hogy elmerülhetek a görög mitológiában, jókat mosolyogtam a könyv több pontján Fry humorán. A kiadás ismét csodaszép lett és több festményt - illusztrációt is kapunk a történetek mellé. Az utószóból megismerhetjük a könyv létrejöttének kiváltó eseményét (a Mítosz történetének színpadra állítása), ill. Fry ad egy kis összefoglalót is a mítoszok jelentőségéről, értelmezési módjairól. A kötetet egy részletes függelék zárja a felbukkanó szereplők rövid leírásával. A térképeknek külön örültem - jó volt azon is követni a történetek fonalát. Azoknak ajánlom ezt a könyvet, akik érdeklődnek a mítoszok, a görög ókor történetei iránt és egy könnyed formában elmesélt verzióra is nyitottak."

Zalka Csenge Virág - Széltestvér ​és Napkelte

"Az újabb kötetében a világ minden tájáról hozott mesét, többek között olyan népektől is, akikről még nem hallottam korábban. A könyv fókusza a családok sokféleségének bemutatása - több száz évek létező meséken keresztül. Az aktuális magyar politikai helyzet mellett különösen szívbemarkoló ez a gyűjtemény... A kulturális sokszínűség miatt is érdemes elolvasni ezt a könyvet, mert sokféle népcsoportot megismerhetünk belőle, hogy milyen hagyományaik vannak, melyek a segítő állataik, stb. Nagyon tetszett, hogy minden mese után szerepel egy "Kulisszák mögött" rész, melyben néhány mondatban olvashatunk az aktuális mese történetéről, eredetéről ill. arról hogy Csenge milyen forrásból dolgozott."

Fredrik Backman - Hétköznapi szorongások

"A könyv háromnegyedét hétfőn(!) olvastam el, annyira pörgős volt, okosan adagolta az információ - nagyon kíváncsi voltam hova fut az egyszeri bankrabló története. Fokozatosan ismerjük meg ennek az egy napnak a történeseit: a tanúk kihallgatásáról készült jegyzőkönyvekből, a svéd kisváros ügyeletes rendőreinek nézőpontjából, ill. vissza-visszaugrunk a rabló és a túszok nézőpontjához és életük korábbi eseményeihez. Néhány elem és vicc talán erőltetett volt, vagy kiszámítható, de nekem most ez pont jól esett.Ami miatt megnyert magának ez a regény: egyrészt a trükkösen felépített szerkezet, a humor, az emberi sorsok és annak bizonyítása, hogy nem szabad az első benyomás alapján ítélni ill. az emberi jóságba vetett hit. Tökéletes lehet a szürke téli napokra!"

Olvastátok vagy tervezitek valamelyiket? Nektek mik voltak a legjobb téli olvasmányaitok?

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.