Friss könyvek - Április

március 09, 2021

Az április mindig erős szokott lenni a Könyvfesztiválra időzített megjelenések miatt - idén sajnos ismét máshogy alakul a rendezvénynaptárunk. Ettől függetlenül találtam több izgalmas megjelenést - ami biztosan bővülni is fog a következő hetekben ;)

Olga Tokarczuk - Nyughatatlanok 

Megjelenik: 2021. április 8., L'Harmattan, 3990 Ft
Az ​elmúlt évek egyik leghíresebb és legszélesebb körben vitatott és méltatott nagyregénye. Lengyelországban a Nike-díjat, Nagy-Britanniában a „Man Booker International” díjat nyerte el. A szerző 2019-ben megkapta az Irodalmi Nobel-díjat. Olga Tokarczuk könyvének hősei nomádok, örök utazók. Nők, akik tartalék fogkefét hordanak kézitáskájukban arra az esetre, ha sürgősen útra kell kelniük, és férfiak, akik tíz perc alatt képesek utazásra készen összepakolni minden holmijukat. Saját határaikon túllépő figurák, akikkel együtt a Világegyetem végtelenségét élhetjük át, amíg tart az utazás.Ez a regény egyszerre szól az emberi testről, az életről, a halálról, a mozgásról és a vándorlásról. Szereplői között ott találjuk Philip Verheyent, aki a tizenhetedik században saját amputált lábát boncolta fel és rajzolta meg anatómiai pontossággal. De ott van Angelo Soliman is, az Észak-Amerikában született fekete rabszolga, később Kazinczy Ferenc barátja, akinek holttestét császári parancsra kitömték és kiállították a bécsi Természettudományi Múzeumban. De ott van annak a huszonegyedik századi férfinak a szívszaggató története is, akinek felesége és gyermeke egy horvát szigeten tűnik el rejtélyes körülmények között.Olga Tokarczuk fantáziával és provokációval teli történetei korunk felszíne alá vezetik olvasójukat, emberi létezésünk valódi mélységeibe. „Eredeti, szenvedélyes és remekül megírt.” (Le Figaro) „Európa szállodái jól tennék, ha minden éjjeliszekrényen tartanának egyet ebből a könyvből. Nem tudok ennél a könyvnél jobb útitársat elképzelni ezekben a viharos, fanatizmussal teli időkben.” (The Guardian)

Mesterházi Mónika - Nem ​félek

Megjelenik: 2021. április 8., Magvető, 2499 Ft
"A kiváló költő, műfordító és esszéista, Mesterházi Mónika közel másfél évtized után jelentkezik újra verseskötettel, ennek érvényében a Nem félek több szempontból is költői szintézis. A tizenkét ciklusra tagolt könyv röntgenképszerű átvilágítása a rendszerváltás után újabb rendszerbe zökkenő magyar viszonyoknak Tatárszentgyörgytől a Pillangó utcáig, 2008-tól napjainkig.Szociofotókra emlékeztető közérzetverseiből és az utazások, találkozások, megfigyelések, megtisztított talált tárgyak személyes gyűjteményéből építkező kötete katartikus megragadása gyásznak és eleven hiánynak, ugyanakkor egy önironikus, analitikus költészet kiteljesedése.Mesterházi Mónika verseit olvasva, egyik metaforájával,belépünk egymás tereibe, otthon leszünk a létezés idegenségében. Így lesznek a Nem félek töredékes monológjai és emlékszilánkjai, a veszteségeket számbavevő, megrendítő versei az orpheuszi költészet fényében végtelen dialógussá."

Joseph Jacobs - Kelta ​tündérmesék

Megjelenik: 2021. április 10., Digi-Book, 3490 Ft
Századok ​peregtek le és mesemondók generációi nőttek fel a kelta tündérmesék varázslatos világán, humorán és izgalmain. Életkortól, nemtől és történelmi kortól függetlenül bármely hallgatóság érdeklődve merül el ezekben a történetekben, amiktől az olvasó minden meseelemet és fordulatot megkap, amit csak kíván. 1892-ben válogatta össze egy kötetbe ezt a 26 történetet Joseph Jacobs, az angolszász meseirodalom és folklór megkerülhetetlen alakja. Azóta folyamatosan jelenik meg angol nyelven. A történetek széles keresztmetszetét adják a kelta (elsősorban ír, kisebb részben walesi, skót és cornish) kultúrának, Deidre balladájától a fürge szabó hátborzongató kísértettörténetén át kacagtató mesékig az asszonyi furfangról. Írország, Skócia, Wales és Cornwall valódi kulturális öröksége bármely korosztály olvasói számára élvezetes kikapcsolódást nyújt, hiszen ez a varázslatos mesevilág tőlünk oly távoli, s átlengi a kelta kultúra varázsa és varázslata, druidái, beszélő állatai, óriási és egyéb csodái. S bár Joseph Jacobs gyűjteményének népszerűsége töretlen, kelta mesegyűjteménye eddig még nem jelent meg magyar nyelven. Ezért nyugodt szívvel ajánljunk mindenkinek ezt a kortalan mesegyűjteményt első ízben magyar nyelven, mely biztosak vagyunk benne, hogy sugárzó fényű állócsillag lesz a magyar nyelven kiadott mesegyűjtemények égboltján. A mesékhez Jacobs jegyzetei mellett kiadónk is fűzött magyarázó megjegyzéseket, melyek teljessé teszik az egyes mesék hátterét, vagy a számunkra szokatlan nevek eredetét, jelentését. A magyar kiadáshoz őexcellenciája, Ronan Gargan, Írország magyarországi nagykövete írt autentikus előszót.

Eddie Jaku - A ​világ legboldogabb embere

Megjelenik: 2021. április 12., Libri, 3499 Ft
Eddie ​Jaku mindig és elsősorban németnek tartotta magát, és csak azután zsidónak. Büszke volt a hazájára. De ez egy csapásra megváltozott 1938 novemberében a kristályéjszakán, amikor megverték, letartóztatták, és koncentrációs táborba hurcolták. Az ezt követő hét évben Eddie-nek nap mint nap elképzelhetetlen szörnyűségekkel kellett szembesülnie előbb Buchenwaldban, azután Auschwitzban, majd pedig a nácik halálos erőltetett menetében. Elveszítette a családját, a barátait, a hazáját. De mivel túlélte, Eddie megesküdött, hogy ezentúl mindennap mosolyogni fog. Azzal tiszteleg az elveszítettek előtt, hogy elmondja történetét, közkinccsé teszi bölcsességét, és a lehető legjobb életet éli. És most már meggyőződése, hogy ő „a világ legboldogabb embere”. Ebben a megrázó, szívbemarkoló, de végső soron reményteli visszaemlékezésben a százéves Eddie – Edith Eva Egerhez és Viktor E. Franklhoz hasonlóan – arról ír, hogyan találhatunk rá a szabadságra és a boldogságra a legeslegsötétebb időkben is. Eddie Jaku 1920-ban Németországban született Abraham Jakubowicz néven. A második világháborúban több koncentrációs táborban raboskodott, mígnem 1945-ben sikerült megszöknie a halálmenetből. 1950-ben a családjával Ausztráliába költözött. A Sydney-i Zsidó Múzeum 1992-es megalakulása óta önkéntes munkát végez az intézményben. Hetvenhárom éve boldog házasságban él feleségével, Flore-ral. Két fiuk született, számos unokája és dédunokája van. A legmagasabb ausztrál állami elismerés, a Medal of the Order of Australia kitüntetettje.

Beth Coates&Elizabeth Foley - Mit ​tenne Frida Kahlo?

Megjelenik: 2021. április 12., Athenaeum, 4299 Ft
Sorolj ​fel tíz tudóst, aki nő volt! És Marie Curie-t most nem dobhatod be… Az megvan, hogy az első számítógépes algoritmust Byron lánya, Ada Lovelace alkotta meg? Vagy hogy Telkes Mária nem a két szép szeméről kapta a Napkirálynő becenevet? Mennyit tudsz Coco Chanel kihívásokkal teli életéről? Wollstonecraft, Earhart, Hopper – ismerősen csengő nevek? A való élet szerencsére nem egy kvízműsor – de azért nem árt, ha tájékozottak vagyunk. Az elmúlt száz évben sok dolog megváltozott: közeledni kezdtek egymáshoz a nők és férfiak jogai, számos helyen kialakult az egyenlőségre törekvő szemlélet, de nem szabad elfelejtenünk, milyen hosszú és göröngyös utat jártak be a történelem nőalakjai – ahogyan azt sem: van még hova fejlődnünk. A szerzőpáros időt és energiát nem kímélve kutatta fel a történelem olyan nőalakjait, akiket senki sem ültethetett a sarokba… Könyvük egyszerre inspiráció, ismeretterjesztő kézikönyv és tanácsadókötet. Nagy szerencsénkre a szerzők a humort sem spórolták ki a történetekből, így remek társaság lehet borús napjainkra is.

Marie Benedict - Mrs. ​Christie rejtélyes eltűnése
Megjelenik: 2021. április 19., Libri, 3999 Ft
NEW ​YORK TIMES BESTSELLER
„Nem az a kérdés, ki és miért tette, hanem az, hogyan tette! Ahogy Agatha Christie első és legismertebb detektívje, Hercule Poirot mondaná: Türelem. Minden kiderül.” The Los Angeles Times
1926 decemberében a híres krimiíró, Agatha Christie eltűnik. Mindössze néhány nyom áll a nyomozók rendelkezésére: mit keres Mrs. Christie elhagyatott autója a tóparton, és a hideg idő ellenére az asszony miért nem vitte magával a kabátját?
Anglia egyik legnagyszabásúbb keresőakciójában számtalan rendőr és civil kutat az írónő után, de nem akadnak a nyomára. Vajon él még? És ha igen, hová tűnt?Marie Benedict regénye arról szól, mi történhetett Agatha Christie-vel, s hogy egy ilyen zseniális író, mint ő, hogyan keveredhetett egy ilyen homályos históriába. A Mrs. Christie rejtélyes eltűnését olvasva óhatatlanul felmerül majd bennünk a gondolat, hogy ez a történet talán az összes Agatha Christie-krimi közül az egyik legizgalmasabb.
MARIE BENEDICT a Boston College-ban tanult történelmet és művészettörténetet, majd a bostoni jogi egyetemre járt. Több mint tíz évig dolgozott ügyvédként, majd úgy döntött, hogy a történelem különleges, nagy formátumú asszonyairól ír regényeket. Köteteiben a valóságból kiindulva, láttató erejű írói fantáziával fest meg ismert vagy éppen kevésbé ismert sorsokat.
A Libri Kiadónál eddig megjelent könyvei: Hedy Lamarr, az egyetlen nő (2019), Clara (2020).

Alex Pavesi - Nyolc ​nyomozó
Megjelenik: 2021. április 20., Agave, 3480 Ft
Minden ​bűnügyi rejtély ugyanazon az egyszerű szabályrendszeren alapul.
Kell, hogy legyen egy áldozat. Egy tettes. Egy gyanúsított. Egy nyomozó. A többi csak játék ezekkel az összetevőkkel és lehetséges permutációikkal.
A detektívtörténetek aranykorának idején Grant McAllister, a matematika professzora kidolgozza a bűnügyi rejtélyek matematikai szabályait, és hét saját maga által írt történettel illusztrálja elméletét. Harminc év elteltével A White-gyilkosságok címet viselő novelláskötet felkelti egy kiadó figyelmét, ezért Julia Hart, az éles eszű, rámenős szerkesztő a csendes mediterrán szigetre utazik, hogy találkozzon a visszavonultan élő Grant McAllisterrel. A kiadó szeretné új kiadásban megjelentetni a férfi kötetét, ezért Julia és Grant közösen nekilátnak a történetek szerkesztésének. Julia nemcsak a történetek mélyére akar leásni, hanem Grant múltjába is, aki mintha titkolna előle valamit.
Azonban a Grant által írt történetek mindegyikében akadnak alig észrevehető következetlenségek, amelyek sehogyan sem stimmelnek. És amelyek egy valódi gyilkosságra, egy azóta is megoldatlan bűntényre utalnak. Ahhoz, hogy Julia kiderítse az igazságot, túl kell járnia Grant eszén.
Debütáló regényében Alex Pavesi egyszerre tiszteleg Agatha Christie előtt, és csavarja meg a klasszikus detektívtörténetek műfaját. A Nyolc nyomozóban újra bizonyítást nyer, hogy a legjobb bűnügyi rejtélyek azok, amelyek minden szabályt megszegnek.

Jodi Taylor - Mi ​baj történhet? (St. Mary-krónikák 6.) 
Megjelenik: 2021. április 21., Metropolis Media, 3970 Ft
Max ​visszatért! Boldog házasságban él, új melót kap, van egy atombiztos kiképzőprogramja, ami nem vallhat kudarcot – mi baj történhet?
Végre-valahára új munkatársak érkeznek a St. Marybe, és Maxre vár a feladat, hogy múltjárót faragjon belőlük. Ami nem ígérkezik egyszerűnek, mert az öt emberből egy hallgatag és zárkózott, egy titokzatos és gőgös, egy kezelhetetlen, egy maga a tökély, egy pedig komplett pszichó.
De persze belevágnak, és kezdetét veszi a szédítő utazás úgy a jelenben, mint az időtengely mentén. A különböző korokban összeakadnak mamutokkal, Jeanne d’Arckal, Hérodotosszal, a történetírás gyalázatos atyjával, kibombázott patkányokkal, kőkorszaki vadászokkal, néhány túlzottan kíváncsi időrendőrrel, valamint a dicstelen véget ért III. Richárddal.
Járnak ókori egyiptomi királysíroknál, őskori vadászaton, megfordulnak festői ógörög és bűzös középkori városkákban, véres csatamezőn, miközben a történelem, valamint általában véve az élet számtalan meglepetést tartogat számukra.
Max mindvégig kitart, hősiesen megküzd a dermesztő faggyal, árvízzel, kardfogú tigrisekkel, megvadult tömegekkel, a Műszaki Részleg elvetemült alakjaival, és bár mindvégig a csapat biztonságát tartja a legfontosabb célnak, néha fogalma sincs arról, megérik-e a következő percet…

Anne Tyler - Légzőgyakorlatok
Megjelenik: 2021. április 22., Tericum, 3970 Ft

Maggie Delay, a negyvenes évei végén járó idősgondozó, merő emberbaráti szeretetből, mindenki életébe beleszól. Miközben a munkahelyén vicces szituációkba keveredik, gyászoló barátnőjét vigasztalja, férje rokonságát istápolja és az egyetlen unokája után kémkedik, akit csak ritkán láthat. Gyermekei kirepülnek a családi fészekből, és a férjével is gyakran elbeszélnek egymás mellett, a kétbalkezesek szeretnivaló bájával mégis mindig azon igyekszik, hogy összetartsa a családot. Anne Tyler regényében sok szülő és gyermek magára ismerhet. Egy átlagos család teljes napját kísérhetjük végig, amit a felidézett emlékek és Maggie mindennapos, de nem mindennapi megoldásai tesznek szórakoztatóvá és különlegessé.

Amanda Lovelace - Amikor ​a hercegnő menti meg önmagát
Megjelenik: 2021. április 23., Könyvmolyképző, 2999 Ft
történet
egy hercegnőről
aki királykisasszonnyá
aki királynővé változott.
A Goodreads Choice Award 2016-os győztese,
az amikor a hercegnő menti meg önmagát
verseskötet az alkalmazkodóképességről.
Arról, hogy mi írhatjuk a saját sorsunkat.
Amanda Lovelace kötete négy szakaszra oszlik:
a hercegnő, a királykisasszony, a királynő, illetve te.
Az első három szakaszból összeáll a szerző élete,
az utolsó pedig afféle feljegyzésként szolgál az olvasó számára.
Ez a megható könyv a szeretetet, a veszteséget, a gyászt,
a gyógyulást, a sorsunk irányítását
és az inspirációt dolgozza fel.

Therese Anne Fowler - Rendes ​környék
Megjelenik: 2021. április 30., Európa, 4199 Ft

Az ​észak-karolinai Oak Knoll zöldellő, kertvárosi kerülete. Itt lakik Valerie Alston-Holt, az egyetem ökológiatanára, a környék elismert lakója, a könyvklub fontos tagja. Valerie élete, bár megözvegyült, mégis egészen gondtalanul telik tehetséges, főiskolára készülő, zenész fiával, Xavierrel egészen addig, amíg a szomszédjukba nem költözik a légkondicionálókból meggazdagodott vállalkozó, Brad Whitman feleségével és nevelt lányával, Juniperrel. Brad a ház építésével járó munkákkal ugyanis a szomszédja udvarán álló, évszázados tölgyfát is veszélybe sodorta, Valerie viszont lelkes környezetvédőként védelmezi azt. Az ellentét később kibékíthetetlen vitává alakul, majd jogi útra terelődik, és a feszült viszonyt csak tovább nehezíti a két kamasz gyerek virágzó romantikája. A telket elválasztó határvonal észrevétlenül is sokkal mélyebb, a mai napig jelen lévő társadalmi egyenlőtlenségeket érintő törésvonallá válik. A két család pedig elkerülhetetlenül sodródik a tragédia felé. Mit jelent valójában a jó szomszédság? Hogyan éljünk egymás mellett, ha nem értünk egyet valamiben? Hol húzódnak a valódi kerítéseken túlmutató erkölcsi határok? És meddig tartozunk felelősséggel a másik emberért? A Rendes környék egy egészen mindennapi élethelyzet során tesz fel olyan húsba vágó kérdéseket, amelyek bármikor érinthetnek minket, amint egy darabka földet elkerítünk. A Z – Zelda Fitzgerald regénye sikeres szerzőjének új könyve szívszorító család- és szerelmi történet, ugyanakkor provokatív társadalmi látlelet is.

Rényi Ádám - Osztálytalálkozó ​és más mesék inkább felnőtteknek
Megjelenik: 2021. április 30., 21. Század Kiadó, 3490 Ft

A megindító történetektől az abszurd írásokon át a már-már gonosz tréfákig vezet az út Rényi Ádám felnőtt mesekönyvében.
A Roald Dahl, Örkény István és Efrájim Kishon világát megidéző néhány perces novellák a közelmúlt és a jelen Magyarországán játszódnak, hősei többségükben ismerős karakterek, mégis jókora meglepetéseket képesek okozni.
A valóság ugyanis a feje tetejére áll ezekben a történetekben, és a rafinált fordulatoknak köszönhetően a szerző egy pillanatra sem hagyja ellankadni olvasója figyelmét. Meséljen akár szakító influencerpárról, egy önérzetes hentesről, gyanúsan magabiztos jósról vagy egy láthatatlanná váló tanárnőről, humor és elgondolkodtató tanulság kéz a kézben járnak ezekben a kisnovellákban.
A magyar irodalom-érettségiken is gyakran elemzett Osztálytalálkozóval együtt harminc írást tartalmazó könyv 2021. áprilisában kerül a boltokba a 21. Század Kiadó gondozásában.

Sean Murphy - Batman: ​A Fehér Lovag átka (Batman: Fehér Lovag 2.)
Megjelenik: 2021. április közepe, Fumax, 8495 Ft
Ősi átkokat támaszt fel és időtlen idők óta rejtező titkokat leplez le a nálunk is hatalmas kritikai- és közönségsikert arató képregény, a Batman: Fehér Lovag szédületes tempójú folytatásában az író és rajzoló Sean Murphy.
Joker szövetkezik Azraellel, hogy segítsen leleplezni a Wayne-család hagyatékának döbbenetes titkát – és nem mellékesen tönkretenni Gothamet. Batman a város és veszélyben lévő szerettei segítségére siet, ám miután ősei titka napvilágra kerül, kénytelen megkérdőjelezni mindent, amit eddig önmagáról és a Gotham életében betöltött szerepéről hitt.
A végveszély láttán Barbara Gordon amellett dönt, hogy saját kezébe veszi az ügyet – ám úgy tűnik, önállósodásával csak Joker malmára hajtja a vizet.
A kötet a teljes nyolcrészes Batman: Curse of the White Knight sorozatot és a Batman: White Knight Presents Von Freeze különszámot tartalmazza.

1 megjegyzés:

  1. Az utolsó kettő könyv nagyon megtetszett! Fel is kerültek a listámra :)

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.